Jump to content
Pierre Celis

[Blog Dori]Hefe-Weizen – receptura

Recommended Posts

Banalnie prosty przepis na piwo pszeniczne! Jeśli lubicie typowe pszeniczniaki, jeśli szukacie piwa, które szybko jest gotowe do spożycia, jeśli nie lubicie goryczki, ani chmielowych aromatów. Jeśli szukacie lekkiego, orzeźwiającego piwa to Hefe- Weizen jest bardzo dobrym wyborem. Receptura najprostsza z możliwych czyli 50% słodu pszenicznego, 50% słodu pilzneńskiego, niemiecki, […]

Artykuł Hefe-Weizen – receptura pochodzi z serwisu blog.homebrewing.pl.

View the full article

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, zasada napisał:

Error 404 - Nothing Found

The page you are looking for could not be found.

Falowanie czasoprzestrzeni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[mention=739]bielok[/mention], ale to jest zupełnie inny wpis.
 
O ciekawe, link z pierwszego posta już działa :)

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

Przerwa w 44 stopniach Celsjusza naprawdę coś daje?

 

Wg mnie tak, choć sprawdza się dłuższa niż pół godziny. Choć żeby to najlepiej ocenić, trzebaby zrobić równolegle dwie warki z tym samym zasypem a różnym zacieraniem, dodać tą samą ilość gęstwy itd ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, tamtomasz napisał:

Nie wiem, co powiedzieć. Przepis na hefe 50% pszenicy, 50% pilsena. Czy istnieje jakiś inny? W czym ten przepis różni się od całej reszty? Bardzo naciągany wpis, tym bardziej, że już istnieje wpis o samym hefe na tym blogu.

 

 

W przypadku piw z dużą dawką żyta to może i coś daje, ale w przypadku pszenicy to chyba nie bardzo 🤔

 

Ale mówimy o przerwie ferulowej, a nie beta-glukanowej. Także zarówno przy weizenie, jak i roggenbierze mogłaby być przydatna - pytanie, czy efekt jest wart dodatkowego czasu na zacieranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.