Jump to content
Sign in to follow this  
Eselchen

Lekki lager

Recommended Posts

Cześć!

Przymierzam się do uwarzenia lekkiego, jasnego lagera (Helles). Przestudiowałem wiele receptur lecz często pojawia się zacieranie dekoracyjne, korekty pH wody bądź skomplikowane proporcje różnych słodów. 
Ja chce jedynie uzyskać dobre, lekkie piwo o goryczce w okolicy 15 IBU, niekoniecznie zgodne ze stylem.

 

Posiadam sprzęt Klarstein 15L, więc zasyp będzie niewielki. 
 

-2,5 kg słodu Pilzneńskiego 

-0,1 kg Carapils (w ogóle potrzebny?)

 

Zacieranie:

-62° 50 min

-72° 20 min

-78° 5 min

 

Chmielenie (gotowanie 90 min):

-15g Saaz na 60 min

-8g Saaz  na 15 min


 

Drożdże Wyest 2308 Munich Lager - bez starteru


Nie jestem pewien co do zacierania. Może lepiej 62 stopnie 30 min i 72 stopnie 30min?

 

Proszę o ocenę receptury i ew. sugestie co zmienić.

Edited by quattro

Share this post


Link to post
Share on other sites

20 min. maltozowa, 40 minut dextrynująca + wygrzew.

Carapils jeśli masz to daj.

Najważniejsza fermentacja w tym stylu resztą się nie trzeba martwić.

Jeśli masz problem z kamieniem np. w czajniku lub garnkach to wodę przefiltruj Britą.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakich drożdży użyć? Widzę, że jest problem z dostępnością Wyest i w ogóle drożdży płynnych. 
Do wyboru mam:

*płynne FM31

*płynne FM30

*W34/70

*S23

*S189  

bądź inne.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zawsze robię na w34/70 więc nie mam porównania. Ale te wystarczą w zupełności.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Piotr Ba napisał:

Ja zawsze robię na w34/70 więc nie mam porównania. Ale te wystarczą w zupełności.

 

A wykonujesz starter? Nigdy nie miałem styczności z drożdżami dolnej fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, quattro napisał:

A wykonujesz starter? Nigdy nie miałem styczności z drożdżami dolnej fermentacji

 

Najlepszy starter z sucharów to mała warka lekkiego piwa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak to prawda. Warto zrobić 15 litrów dwunastki i tylko zadać 1 paczkę uwodnionych. Teraz zrobiłem starter wstrząsany w butelce po mineralnej - zamrożone pszeniczne dwunastka 1 litr. Zadalem do 19 litrow pilsa dwunastki. Termin butelkowania 20 wrzesnia wiec napiszę jak odfermentowalo i czy sa juz jakies wady. Pierwszy raz zrobilem cos takiego zeby tylko troche pomnożyć ilosc komórek. A i tu 15 minut przerwa maltozowa wiec nie dałem drozdzom dużo pracy. Od tej pory nastepne pilsy (na tej gestwie) jadą na zacieraniu infuzyjnym 67 st C. Olać te przerwy. 

 

 

Edited by Piotr Ba
.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.