Jump to content

Brak gazu i piany - Belgian Tripel


zenko112
 Share

Recommended Posts

Hej,

 

zrobiłem już wcześniej ze 3 piwa z brewkitów - zawsze były nagazowane.

Teraz pierwszy raz zrobiłem z surowców -  Belgian Tripel  19 BLG. 

https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/zestawy-surowcow-piwowarskich/belgian-tripel-19blg

Fermentacja burzliwa trwała 14 dni , zlałem z nad osadu i cicha trwała kolejne 14 dni, później znów zlałem , dosypałem glukozy i do butelek. - wszystko wg instrukcji.

Zabutelkowałem , piwo stało 3 tyg w temp 21 - 23 stopnie - i po otwarciu tylko lekkie psyknięcie - nie ma gazu ani piany.

 

Wydaje mi się  , że to piwo jest mocne - czuć spiryt.

 

Co zrobić ? 

1. Czekać dalej

2. Otworzyć i dolać troszkę cukru z wodą i ponownie zamknąć

2. Otworzyć , zlać do garnka , dosypać cukru , może drożdży i ponownie zakapslować.

 

Poprzednie piwa z brewkitów zawsze miały posmak drożdży i osad na dnie. Teraz to co mi nie wyszło jest klarowne i nie czuć drożdży.
 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.