Jump to content
Sign in to follow this  
Shooter

Matka drożdżowa

Recommended Posts

Pozostało mi odrobinę drożdży z brewkita w filiżance. Dolałem trochę wody i sypnąłem im cukru. Zlałem je do butelki niemowlęcej i przykryłem gazą, a następnie wstawiłem w osłonkę, aby zaciemnić.

Drożdże raczej się mnożą bo czuć ich przyjemny zapach.

Wczoraj kupiłem pożywkę dla drożdży z Biowinu i dosypałem. Woda w butelce jest cała mętna, a na dnie trochę osadu.

Trzymam je w temperaturze ok. 26°C .

 

Teraz pytania :tort:

1. Czy rozmnoży się ich tyle, aby za dzień lub dwa zadać je do brewkita w miejsce zużytych do innej warki. Dodam, że są to właśnie resztki tych cooperowskich z brewkita.

2. Czy jak pozostawię ich trochę i nastawię do mnożenia a potem wstawię do lodówki to będą zdatne do użytku?

3. Czy można tak je mnożyć długo?

 

Pozdrawiam :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej nic z nich nie będzie. Nie powinienieś dodawać cukru ale dodac drożdżaki do sterylnej brzeczki, przy czym jej ilosć też nie jest bez znaczenia. Cały proces musisz utrzymywać w sterylnych warunkach.

 

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych

Share this post


Link to post
Share on other sites

cukru spokojnie możesz dodać, gdy chcesz drożdże zmusić do pracy. Faktycznie brak im będzie elementów odżywczych, ale Ty dodałeś pożywki, więc to też jest sposób. Do namnażania drożdżom potrzebny jest tlen, więc trzeba napowietrzać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...