Jump to content

Rehydratacja suchych drożdży


bohen
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

Jestem w trakcie warzenia swojej pierwszej warki. Brzeczka gotowa, stygnie.

Wsypałem drożdże US-05 do zdezynfekowanego pojemnika z wodą o temperaturze 29 stopni.

Z przyzwyczajenia do drożdży piekarskich wymieszałem je z wodą.

Minęło 15 minut, drożdże osiadły na dnie i nie widać za dużej aktywności w postaci bąbelków.

 

Stąd moje pytanie.

Czy mieszając drożdże z wodą zepsułem je w jakiś sposób?

Czy mogę je dalej zadać do brzeczki?

Link to comment
Share on other sites

Mi ostatnio też tak opadły, do tego zbiły się w grudki. Rozmieszałem, zadałem i fermentacja ruszyła po około 30h.

Jeszcze stygnie, a już drożdże uwodniłeś? Jak długo będziesz ochładzał brzeczkę?

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

Na 20 litrów? Pewnie mają temp. około 10°C. Zbijesz gdzieś do około 40°C. Ja schładzam w zamrażarce, aż się zacznie ścinać, a i tak mi zbija do około 30°C. Drożdże za wcześnie uwodniłeś.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

Jestem początkujący, ale wyglądają ok.

ok us-05, zbij poniżej 20°C.

Ja bym ewentualnie odebrał parę mililitrów brzeczki i dodał do drożdży, by nie padły z głodu do tego czasu. Schodzić musisz szybko, np w wannie.

 

Dopiero zobaczyłem pod zdjęciem, że 32* przed dodaniem wody. Wszystko będzie w porządku.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

Wygląda OK. Piana świadczy o tym, że drożdże ruszyły. Lej do brzeczki, ale pamiętaj, że różnica między temperaturą uwodnionych drożdży a brzeczką nie może być wyższa niż 5 st. C. US-05 "lubią" mieć długi lag, 24h to praktycznie norma. Także bez stresu, będzie dobrze.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.