Jump to content

smak drożdży jak je zniwelować ?


bossman11
 Share

Recommended Posts

Witam, robilem swoje pierwsze samodzielne piwo pszeniczne hefeweizen,dodalem do niego drozdzy Fermentis SafAle™ WB-06 i po zlewaniu na cicha fermentacje sprobowalem sobie swojego trunku niestety wydaje mi sie ze drozdze przejely prawie caly smak piwa i mam pytanko jak zniwelwoac smak tych drozdzy zeby wyczuwalny byl ten posmak bananow i gozdzikow ? poszukalem troche po forum i wpadlem na pomysl zeby do cichej fermentacji dodac chmiel Hallertauer Tradition lub Tettnang Tettnanger bo wyczytalem ze ktos tak kiedys robil czy to jest dobry pomysl czy macie moze jakis inny sprawdzony sposob zeby rozwiazc ten problem ? z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam :)

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, bossman11 napisał:

Witam, robilem swoje pierwsze samodzielne piwo pszeniczne hefeweizen,dodalem do niego drozdzy Fermentis SafAle™ WB-06 i po zlewaniu na cicha fermentacje sprobowalem sobie swojego trunku niestety wydaje mi sie ze drozdze przejely prawie caly smak piwa i mam pytanko jak zniwelwoac smak tych drozdzy zeby wyczuwalny byl ten posmak bananow i gozdzikow ? poszukalem troche po forum i wpadlem na pomysl zeby do cichej fermentacji dodac chmiel Hallertauer Tradition lub Tettnang Tettnanger bo wyczytalem ze ktos tak kiedys robil czy to jest dobry pomysl czy macie moze jakis inny sprawdzony sposob zeby rozwiazc ten problem ? z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam :)

Po jakim czasie zlałeś na cichą i przy jakim BLG? 

Link to comment
Share on other sites

Robiłem pszeniczne na tych drożdżach i po 3 tygodniach od butelkowania nie czuć drożdży. Piwo bardzo smaczne. Poczekaj niech się w butelkach nagazuje i ułoży.

Nie przelewałem do drugiego fermentora, prawie miesiąc w jednym.

 

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, Suchejroo napisał:

Po jakim czasie zlałeś na cichą i przy jakim BLG? 

równo po 2 tygodniach zlalem na cicha, właśnie wylecialo mi juz z glowy ile tam BLF wyszlo ;/

Myślicie ze lepiej sprobowac z tym chmieleniem na zimno czy lepiej poczekac i probowac po butelkowaniu ?

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie, w drożdżach jest spora część esencji smaku w pszenicznym. Jak już poprzednicy pisali, nie chmiel na zimno. Pszeniczne chmieli się głównie na goryczkę (delikatnie) i niewiele albo wcale na aromat / smak. Oczywiście nikt Ci nie zabroni (i to jest piękne w piwowarstwie domowym) ale ja również odradzam. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.