Jump to content
marceli5555

odkażanie chemipro OXI

Recommended Posts

Witam

Mam dwa dylematy na które nie znalazłem nigdzie odpowiedzi mam więc nadzieje że tu czegoś się dowiem w tym temacie ,pierwsza moja bolączka jest następująca ,czy środek chemipro OXI można wykorzystać więcej niż jeden raz ,mam na myśli oczywiście sporządzoną ciecz ,powiedzmy płyn po dezynfekcji 40 butelek zlewam do kanisterka i przechowuje dwa tygodnie czy wówczas jeszcze nadaje się do użytku ? i druga moja bolączka to czy płyn w temperaturze około 25stopni C jest równie skuteczny co posiadający 50 stopni C?

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se odpowiem, bo przeczytałem pół internetu. :D

 

Na pierwsze pytanie tak, ale nie ma najmniejszego sensu. Niecałe 7 złotych kosztuje 100 gram, a wsypuje się 4 gamy na litr (o ile dobrze kojarzę). Po drugie lepiej używać świeżego, jak to się mawia licho nie śpi.

 

Na drugie natomiast też tak. Wszelkie tego typu reakcje zachodzą w wyższych temperaturach szybciej. Moim skromnym zdaniem nie ma co się męczyć i myć w 50°C. Taka woda już parzy dość mocno, a efekt będzie taki sam. To są silne utleniacze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie środki używane do dezynfekcji, w których w mniejszym lub większym stopniu substancja czynna po uwodnieni ma postać gazową najlepiej używać jeden raz - po użyciu takiego środka i przechowywaniu go musimy liczyć się z faktem drastycznie obniżonej skuteczności (substancja czynna ulatnia się). Do takich środków należą pirosiarczyn sodu i potasu (SO2), chemipro OXI oraz OXI one (aktywny tlen).

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wszystkie środki używane do dezynfekcji, w których w mniejszym lub większym stopniu substancja czynna po uwodnieni ma postać gazową najlepiej używać jeden raz - po użyciu takiego środka i przechowywaniu go musimy liczyć się z faktem drastycznie obniżonej skuteczności (substancja czynna ulatnia się). Do takich środków należą pirosiarczyn sodu i potasu (CO2), chemipro OXI oraz OXI one (aktywny tlen).

jak już to SO2 :D w chemipro OXI jest NaCO3*H2O2 który w kontakcie z reduktorem (np. bakteriami) ulega redukcji do wody i tlenu. Węglan jest tylko nośnikiem, bo równie dobrze można by wlewać perhydrol i dodawać aktywatora. Nie mniej jednak w roztworze wodnym, woda utleniona rozpada się pod wpływem światła, temperatury, jonów metali, metali, szkła, jodu i wielu wielu innych rzeczy, dlatego lepiej zrobić, zużyć zutylizować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :(

Ja za to umyłem 40 butelek w roztworze NaOH (20g/20l) i mi skóra nie zeszła. Myłem bez rękawiczek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :(

Ja za to umyłem 40 butelek w roztworze NaOH (20g/20l) i mi skóra nie zeszła. Myłem bez rękawiczek.

Cześć.

 

Ale jak domniemywam na powierzchni skóry zrobiła się cieniutka warstewka mydła, oraz gliceryny. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie - może ktoś wie:

Po przepłukaniu roztworem z OXI butelek nie musze płukac wodą. Więc, ile musze odczekać od OXI-owania do nalewania piwa? Jest jakiś konieczny czas żeby mi to OXI drożdży nie ubiło?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdopodobnie przy OXI nie ma potrzeby czekać na rozlew. Ja po spryskaniu OXI wnętrza butelek opryskiwaczem ogrodniczym odstawiam je na suszarke, następnie zlewam piwo z syropem cukrowym do fermentatora z kranikiem i przystępuję do butelkowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak kupiłem 1kg piro za ok.10 zł dawkuje się o ile pamiętam 20g na litr, wydaje mi się to bardziej ekonomicznym rozwiązaniem niż Oxi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale dla piro to chyba musi troche czasu minąć żeby drożdże/bakterie/innetakie ubić. Nie wiem czy wystarczy spryskac / przepłukać.

A OXI reklamują, że 2 min wystarczy i zdezynfekowane. To chyba taki "aktywny" środek?

Share this post


Link to post
Share on other sites
jak kupiłem 1kg piro za ok.10 zł dawkuje się o ile pamiętam 20g na litr, wydaje mi się to bardziej ekonomicznym rozwiązaniem niż Oxi

Matematyka jest nieubłagana. 1kg OXI za 43zł pozwala przyrządzić 1000/4=250l czyli koszt litra 17,2gr. 1kg piro za 10zł daje 1000/20=50l r-ru czyli koszt litra to 20gr. Różnica nieduża ale SO2 śmierdzi a OXI nie.

Ale jeśli idzie o ekonomiczny aspekt a także i skuteczność to i tak na 1 miejscu jest ClO2. Z 1 litra preparatu przygotowuje się 25l r-ru aktywnego, który rozcieńcza się 1:10, zatem r-ru roboczego jest 250l co daje 13,8gr za litr (cena zestawu ClO2 stabilny plus aktywator 34,44 w necie).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie wiem czy wystarczy spryskac / przepłukać.

ja tam zawsze do butelki 0,5 l i rozpylacz :);) czy jak to się tam nazywa :rolleyes: i spryskuje. Chociaż nie wiem czy lepiej maczać czy spryskiwać??

 

Ale jeśli idzie o ekonomiczny aspekt a także i skuteczność to i tak na 1 miejscu jest ClO2.

zgadzam się, lecz chodziło mi o kupno na mniejszą skalę a nie na 250l bo można się uprzeć kupić tonę OXI i dodatkowo utargować cenę ;) i będzie jeszcze taniej . 1kg piro starczy ( jak to zgrabnie policzyłeś na 50l) ile to może być 35 warek ,a ja mam 4 dopiero :)

Edited by zoltek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie wiem czy wystarczy spryskac / przepłukać.

ja tam zawsze do butelki 0' date='5 l i rozpylacz :);) czy jak to się tam nazywa :rolleyes: i spryskuje. Chociaż nie wiem czy lepiej maczać czy spryskiwać??

 

Ale jeśli idzie o ekonomiczny aspekt a także i skuteczność to i tak na 1 miejscu jest ClO2.

zgadzam się, lecz chodziło mi o kupno na mniejszą skalę a nie na 250l bo można się uprzeć kupić tonę OXI i dodatkowo utargować cenę ;) i będzie jeszcze taniej . 1kg piro starczy ( jak to zgrabnie policzyłeś na 50l) ile to może być 35 warek ,a ja mam 4 dopiero :)

Nie przeczytałeś uważnie tego postu :

Z 1litra ClO2 otrzymasz 250 l środka do dezynfekcji za niecałe 30 zł

Share this post


Link to post
Share on other sites

cyt: "Dwutlenek chloru posiada następujące zalety:

 

Posiada przedłużony efekt bakteriobójczy, dzięki któremu skutecznie chroni przed drobnoustrojami po zakończeniu procesu odkażania,"

 

No właśnie - mnie interesuje jaki czas musi minąć od dezynfekcji do butelkowania? Myślę, że i OXI i ClO2 mają jakieś czasy, które muszą minąć. W przeciwnym razie wybiją drożdże w piwie i lipa z refermentacji.

 

Może się ktoś wypowiedzieć kto stosował, ile czasu czekał z butelkowaniem?

Edited by Zbyszek T

Share this post


Link to post
Share on other sites
cyt: "Dwutlenek chloru posiada następujące zalety:

 

Posiada przedłużony efekt bakteriobójczy, dzięki któremu skutecznie chroni przed drobnoustrojami po zakończeniu procesu odkażania,"

 

No właśnie - mnie interesuje jaki czas musi minąć od dezynfekcji do butelkowania? Myślę, że i OXI i ClO2 mają jakieś czasy, które muszą minąć. W przeciwnym razie wybiją drożdże w piwie i lipa z refermentacji.

Nie wybiją. Stężenie w piwie jest znikome. Ja zawsze butelkuje od razu i nie suszę butelek przed nalaniem piwa tylko po prostu wylewam środek i natychmiast nalewam piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbyszku OXI stosowałem do dezynfekcji balonów, fermentorów, butelek, kapsli i drobnego sprzętu. Robiłem to wielokrotnie. Po przepłukaniu roztworem w/w pozostawiałem na suszarce do obcieknięcia i lałem nastawy winne, miodowe i piwne. Czas od kilku do kilkunastu minut. Nigdy nie miałem problemów z fermentacją, refermentacją, smakiem.

Z pirosiarczynu stosowanego do dezynfekcji powoli się wycofuję z powodu smrodu. Roztwory chlorowe też nie pachą więc chyba na razie sobie podaruję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sikam ze spryskiwacza do butelki, tę, dnem do góry, odstawiam do skrzynki, idę zdekantować piwo do fermentora z kranem i po tym od razu butelkuję. Problemów z refermentacją brak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie ekonomii, to ja piro wykorzystuje wielokrotnie. Czyli np. plukam fermentor, nastepnie przelewam do kolejnego, w ktorym trzymam rurki, kraniki, itp. Poznie jeszcze czasem ten sam roztwor uzywam do plukania butelek. Z tego co bylo dyskutowane ostatnio na forum, to OXY dziala niestety krotkotrwale i nie da sie go wykorzystac wielokrotnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z 1litra ClO2 otrzymasz 250 l środka do dezynfekcji za niecałe 30 zł

Ciut więcej' date=' obecnie najtaniej chyba 34,44. Niestety sklep www.clo2.pl chyba przestał istnieć. Strona nie działa.

Tydzień temu wysłałem maila do www.clo2.pl i w odpowiedzi dostałem, że cena litra clo2 wraz z przesyłką to 40 zł brutto.

 

W www.mexeo.pl koszt preparatu ARMEX 5 (1 litr clo2) to 25 zł. Koszt przesyłki 18 zł. Ceny netto. Tu aukcja na allegro.

 

Ja na razie mam zapas pirosiarczanu sodu i po przepłukaniu roztworem roboczym odstawiam butelki do ocieknięcia na suszarkę i po ok. godzinie rozlewam.

Edited by rysmis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.