Jump to content

Kuchenka indukcyjna


Virandell
 Share

Recommended Posts

Sprawuje się, zrobiłem ponad 70 warek na indukcji. Trzeba mieć garnek z nierdzewki z płaskim dnem, emalia odpada bo zwykle ma wypukłe dno i się kiwa. Trzeba wyczuć jak ustawić moc żeby utrzymać temperaturę lub co jakiś czas klinkąć mniej/więcej. Mieszadło raczej obowiązkowe bo od mieszania przez godzinę można się odcisków nabawić. Niektóre termometry elektroniczne (np Ikea) wariują, ale ds18b20 lub analogowe działają bez problemu. Poza kilkoma małymi niedogodnościami bez problemów.

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, mkrawc said:

Sprawuje się, zrobiłem ponad 70 warek na indukcji. Trzeba mieć garnek z nierdzewki z płaskim dnem, emalia odpada bo zwykle ma wypukłe dno i się kiwa. Trzeba wyczuć jak ustawić moc żeby utrzymać temperaturę lub co jakiś czas klinkąć mniej/więcej. Mieszadło raczej obowiązkowe bo od mieszania przez godzinę można się odcisków nabawić. Niektóre termometry elektroniczne (np Ikea) wariują, ale ds18b20 lub analogowe działają bez problemu. Poza kilkoma małymi niedogodnościami bez problemów.

Masz moze linka do tej kuchenki ? Wiekszosc kuchenek zczego co zauwazylem biora do obwodu 26cm, a garnek 36L ma naprzyklad okolo 36cm a 50L 40cm jeszcze sie nie zastanowilem jaki wziac :D planuje kupic od jednego koleszki wlasnie ztego forum z mieszadlem z nierdzewki :)

Link to comment
Share on other sites

Kuchenka jak kuchenka, Elektrolux, modelu nie pamiętam. Garnek 36l wystaje poza pole grzejne, ale to nie jest problem. Do zacierania zakładam ocieplenie z planki i grzeje na jednym palniku. Do gotowania zdejmuje ocieplenie i grzeje na dwóch polach. 50l to jednak sporo i tu może zaczać brakować mocy grzejnej, warki po 25l i 30l brzeczki dają rade.

Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, mkrawc said:

Kuchenka jak kuchenka, Elektrolux, modelu nie pamiętam. Garnek 36l wystaje poza pole grzejne, ale to nie jest problem. Do zacierania zakładam ocieplenie z planki i grzeje na jednym palniku. Do gotowania zdejmuje ocieplenie i grzeje na dwóch polach. 50l to jednak sporo i tu może zaczać brakować mocy grzejnej, warki po 25l i 30l brzeczki dają rade.

Wtakim garze 36L Ile mniej wiecej brzeczki ci wyjdzie maksymalnie ? :)

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, mkrawc said:

Tak jak pisałem zwykle do gotowania idzie ok 30l, docelowa warka ok 25-26l. Dałoby radę gotować ze 32l, ale warka 28l w fermentorze już może próbować wyłazić w zależności od drożdży.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
 

Wporzadalu dziekuje bardzo :)

Edit: patrze kuchenki te elektrolux nie widze zadnych przenosnych Ty masz Cala kuchenke zgadza sie ?

Edited by Virandell
Link to comment
Share on other sites

Kiedyś rozgryzałem ten temat i ta kuchenka z poniższego linku jest ok. Kilku forumowiczów jej używa. Na zagranicznych forach też ją polecają.

 

https://www.ikea.com/pl/pl/p/tillreda-przenosna-plyta-indukcyjna-bialy-00331627/?gclid=EAIaIQobChMIv7aB8IzK6wIVA6WyCh0_tQkjEAQYASABEgLIdfD_BwE

 

Link to comment
Share on other sites

Mam dokladnie taka i upedzilem na niej kiedys 1 warke - i to w emaliowanym garze. Z tym ze jednak przy gotowaniu musialem sie posilkowac grzalka-nurkiem, bo wrzenie bylo "takiese". Ale moze byla to kwestia styku dno-plyta.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Jancewicz said:

Kiedyś rozgryzałem ten temat i ta kuchenka z poniższego linku jest ok. Kilku forumowiczów jej używa. Na zagranicznych forach też ją polecają.

 

https://www.ikea.com/pl/pl/p/tillreda-przenosna-plyta-indukcyjna-bialy-00331627/?gclid=EAIaIQobChMIv7aB8IzK6wIVA6WyCh0_tQkjEAQYASABEgLIdfD_BwE

 

Ile L na niej gotowales ? Jeszcze zastanawiam sie nad garem 36L ewentualnie 50L I nie wiem czy wytrzyma :D

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, sredstvom said:

Mam dokladnie taka i upedzilem na niej kiedys 1 warke - i to w emaliowanym garze. Z tym ze jednak przy gotowaniu musialem sie posilkowac grzalka-nurkiem, bo wrzenie bylo "takiese". Ale moze byla to kwestia styku dno-plyta.

W wiekszoci Bede chcial zacierac na whisky czyli potrzebna temperatura jaka potrzebuje 62-65 stopni oczywiscie tez Jakies piwo tez pewnie uwarze Bo nigdy nie probowalem :D

Link to comment
Share on other sites

Hey. Jak pisałem Ci na priv. czym więcej Watt ma kuchenka i wygląda solidniej tym lepiej, za jakiś czas może będziesz chciał Gar 50L, a przy  2kw lub 2,5kw to może być mało i tylko będziesz się wkurzał podczas gotowania. 

 

Link to comment
Share on other sites

Kuchenka 2kW powinna być ok. Ta z Ikeły ma taką moc. Natomiast kiedyś namierzyłem kuchenki marki Caso Germany (Germany my ass hyhy) z serii Thermo Control. To co jest w nich ciekawe to to, że mają zewnętrzną sondę temperatury z regulacją co 1 st. C (i raczej PID niż histereza). Modele TC2100 i TC3500 z mocami odpowiednio do nazw. Ta pierwsza przewijała się niedawno na portalach sprzedażowych. Najtaniej była do wyrwania za 120 zł z tego co pamiętam.

Edited by mjr_Kolicki
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.