Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Bardziej rozcieńczony zacier

Recommended Posts

http://www.homebrewersassociation.org/forum/index.php?topic=411.0

 

Modne staje się stosowanie większego rozcieńczenia zacieru 1:4 albo więcej.

 

Oto pożytki z takiego postępowania:

 

- łatwiej mieszać (i ew. pompować)

- łatwiej utrzymać równomierną temperaturę w całej objętości zacieru

- szybsza i dokładniejsza konwersja skrobii na cukry

- otrzymujemy więcej brzeczki przedniej, a mniej wysładzamy, dzięki temu brzeczka ma lepszą jakość (aczolwiek wydajność nieco spada) - niemieckie browary stosują zasadę, że 2/3 wody ma być użyte do zacierania, a tylko 1/3 do wysładzania.

 

 

wady:

- trzeba mieć duży gar

- mniejsza efektywność zacierania, choć chyba nie bardzo (ja uzyskuję 85% przy 1:4)

- przy tak wysokim słupie wody w garnku młóto mocno się kompaktuje przy wysładzaniu, trzeba je przecinać.

- nie da się zrobić naprawdę mocnego piwa przy takim rozcieńczeniu

 

i kilka mitów:

 

- rzadszy zacier da mniej/bardziej fermentowalną brzeczkę - w praktyce różnica jest nikła, eksperymenty wskazują różne wahania w obie strony, w zależności od sposobu zacierania.

- nie ma praktycznie limitu rozcieńczenia - nawet przy 1:6 nie ma problemów z konwersją

Share this post


Link to post
Share on other sites
wady:

- trzeba mieć duży gar

- mniejsza efektywność zacierania, choć chyba nie bardzo (ja uzyskuję 85% przy 1:4)

- przy tak wysokim słupie wody w garnku młóto mocno się kompaktuje przy wysładzaniu, trzeba je przecinać.

- nie da się zrobić naprawdę mocnego piwa przy takim rozcieńczeniu

Zamierzam w najbliższym warzeniu iść właśnie w tym kierunku, bo warzę 70L, a gar z wodą do wysładzania ma jakieś 25-27L.

Co do wysładzania, to ja to rozwiązuję tak, że wysładzam w dwóch wiadrach i wtedy już tego problemu nie ma. Z kolei browary radzą sobie w ten sposób, że kadź filtracyjna ma większą średnicę.

Co do mocnego piwa, ja bym powiedział, że wręcz przeciwnie po prostu rezygnujesz z wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też pewnie zacznę bardziej rozcieńczać, zakupiłem sobie lodówkę colemana 40l i pewnie siłą rzeczy warki 20l będą bardziej rozcieńczone.

Choć w od jesieni mam zamiar przejść na większą ilość :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
- mniejsza efektywność zacierania, choć chyba nie bardzo (ja uzyskuję 85% przy 1:4)

No wlasnie robilem tak dwa razy (drobno zmielone 7kg na 32L wody), wydajnosc ~80%...

 

 

- przy tak wysokim słupie wody w garnku młóto mocno się kompaktuje przy wysładzaniu, trzeba je przecinać.

Mozna je wlozyc w worek :-)

 

- nie da się zrobić naprawdę mocnego piwa przy takim rozcieńczeniu

Da sie, odgotowujac potem :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak można przy piwach jasnych. Z tego co pamiętam przy piwach ciemnych zacier powinien być gęsty, a więcej wody do wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak można przy piwach jasnych. Z tego co pamiętam przy piwach ciemnych zacier powinien być gęsty, a więcej wody do wysładzania.

To prawda zalecają to przy jasnych z dwóch powodów, żeby nie wypłukiwać tanin, które w jasnym będą nieprzyjemniejsze. I podobnoż piwo w tym układzie jest jaśniejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy ktoś sprawdzał jakie proporcje rozcieńczania przynoszą najmniejsze straty wydajności przy rezygnacji z wysładzania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesienią będę robił próby. Sprawdzę na sobie czy rozcieńczony zacier da lepsze efekty. Najlepiej uwarzyć dwa piwa, o tym samym składzie i różnym rozcieńczeniu. Zobaczymy. O efektach napiszę w grudniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rezygnacja z wysładzania pozwoliłaby mi zrezygnować z nielubianych cienkuszy robionych przy okazji piw mocnych. Tylko, czy to nie obniży do granic nieprzyzwoitości wydajności, a mocno rozcieńczony zacier (a przez to i enzymy) nie skomplikuje zacierania ?

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.