Jump to content

Pils krótka porada dot. zasypu


Piotr Ba
 Share

Recommended Posts

Pils jest najczęściej powtarzanym przeze mnie stylem i przyznam szczerze, że chyba z raz dosypałem jasnego karmelu. Takie są moje preferencje, że wolę pilsy bardziej dry, w kierunku niemieckim.

Link to comment
Share on other sites

No właśnie cały sęk leży w tym żeby był kompromis pomiędzy wytrawnością a pełnią - ja będę robić tak maltozowa 20 min, dextrynująca 40 minut wygrzew, liczę na odfermentowanie z 12 do maks. 2 st P nie większe. Jakie jest wasze optymalne zacieranie ? Nie chcę Harnasia - 11 st P i 6 % ABV.

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, Piotr Ba napisał:

No właśnie cały sęk leży w tym żeby był kompromis pomiędzy wytrawnością a pełnią - ja będę robić tak maltozowa 20 min, dextrynująca 40 minut wygrzew, liczę na odfermentowanie z 12 do maks. 2 st P nie większe. Jakie jest wasze optymalne zacieranie ? Nie chcę Harnasia - 11 st P i 6 % ABV.

 

Z 12 do 2 to będzie już głęboko odfermentowane - blisko 85%, także raczej tyle nie uzyskasz. Zacieranie ok, w zasypie możesz zamiast carapilsa dać np. w okolicy 15-20% wiedeńskiego czy monachijskiego.

Link to comment
Share on other sites

Pociąg pojechał już zamówione 15 kg samego pilzneńskiego w BA. Chodzi o to takie odfermentowanie daje 5 % ABV co jest optymalne i pożądane. RObiłem rok temu z 30 min maltozową i nie powiem by w smaku była jakaś wybitna wytrawność ale to tylko odczucie a nie pomiar. A czy nie można np. zagotować pół kg pilzneńskiego i dodać do zacieru? czy to nie będzie ekwiwalent karmelu, małej dekokcji ?

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, Piotr Ba napisał:

Pociąg pojechał już zamówione 15 kg samego pilzneńskiego w BA. Chodzi o to takie odfermentowanie daje 5 % ABV co jest optymalne i pożądane. RObiłem rok temu z 30 min maltozową i nie powiem by w smaku była jakaś wybitna wytrawność ale to tylko odczucie a nie pomiar. A czy nie można np. zagotować pół kg pilzneńskiego i dodać do zacieru? czy to nie będzie ekwiwalent karmelu, małej dekokcji ?

 

Można i w ten sposób.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jak chcesz dawać Carapils to polecam 5% MAX 10% u ciebie nie wiem ile to ma być i na jaką warkę.  Generalnie ten słód nie wniesie Ci jakiś posmaków karmelowych ale raczej delikatna "słodych" która może symulować dekokcje. Chociaż polecałbym Ci 100% pilzneński, odebrać 1/3 zacieru i zagotować 10min, MAX 20min.

Link to comment
Share on other sites

No zobaczę czy będzie mi się chciało odbierać dekokt, tyle kasy wydane na G30 a tu trzeba jeszcze grzebać przy zacieraniu - wiecie jak to jest. Rozważam 2 opcje albo infuzyjnie 68 st C, albo maltozowa 15 minut + dextrynująca 42 minut. Dlaczego nie zacierać infuzyjnie skoro technologia na to pozwala - mamy dzisiaj termometry do wody :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.