Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć

Nie mam miejsca na swoje wyroby, a choć posiadam "piwniczkę", to raczej w bliższej niż dalszej przyszłości ją stracę ... Dlatego też na przyszły rok planuję, prawdopodobnie, ostatnią już warkę PB. Przejrzałem kilka ofert sklepów z gotowymi zestawami na PB, z ekstraktów albo częściowym zacieraniem, ale nic mi się nie podoba. :/ Dają albo same czarne/ciemnie ekstrakty, z odrobiną chmielu, ale bez drożdży albo po jednej puszce jasnego/ciemnego o różnej gramaturze (1,2 kg, 1,7 kg, 0,5 kg) albo ze 2 puszki jasnego po 1,7 i 200g palonego jęczmienia ... Czasem też dorzucą instrukcję. Coś takiego już jednak robiłem, a chciałbym coś innego. Nie wiem, lepszego? Ciekawszego?

Sam jednak sobie z tym nie poradzę ... Liczę na waszą pomoc przy doborze receptury/składników.

Planuje warkę 20l, 24-26* Blg.

Drożdże W-34/70.

Chmiel Saaz.

"Baza" to EKSTRAKTY jasny/pale ale, może z "odrobiną" pszenicznego na lepszą pianę plus SŁODY ciemne/specjalne, ale coś więcej niż ten "jeden" jęczmień, proszę. Może cukier trzcinowy? Mam w domu 1kg i nie wiem co z nim zrobić ...

Edited by ksiegarz5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj nie ma co kombinować. Znajdź jakąś sprawdzoną recepturę na PB. Słody podstawowe zamień na ekstrakty. Ze słodów specjalnych zrób mini mash. Koniec. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Jancewicz -> Dziękuję za zainteresowanie tematem oraz odpowiedź.

Cóż, nie zamierzam kombinować. Nie chcę jednak użyć samych jasnych ekstraktów i sypnąć "garści" palonego jęczmienia, bo nie o to mi chodzi ...

Kilka widziałem. Tutaj np., ale nie za bardzo wiem jak to ugryźć. :( Nie znam się na słodach, dlatego liczyłem na pomoc kogoś z forum.

Edited by ksiegarz5

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minut temu, ksiegarz5 napisał:

Nie chcę jednak użyć samych jasnych ekstraktów i sypnąć "garści" palonego jęczmienia, bo nie o to mi chodzi ...

Ale ja Cię do tego wcale nie zachęcam. Na wiki masz sporo receptur. Zerknij, popatrz na użyte składniki. Słody podstawowe zastąp ekstraktami, pozostałe zatrzyj. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Aaa. O.k. Sorry, źle ciebie zrozumiałem.

Hm, tylko czy takie przełożenie 1:1 będzie o.k.? W sensie, czy nie przegnę w jedną albo drugą stronę ...

Powiedzmy Caramunich II 0,2, Special 0,15 i Carafy II 0,35. Albo Karmelowy 30/300 po 0,35, Karmelowy 600 0,4 oraz Czekoladowy 0,45.

Edited by ksiegarz5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie, ale nie będę już zakładał nowego wątku ...

Chciałem użyć W-34/70, ale zastanawiam się nad gęstwą. Tzn., korci mnie by zrobić CYDR na nich, a potem użyć ich do PB. Sęk w tym, że słyszałem różne opinie ...

Podobno użycie piwnych drożdży w cydrze, a potem gęstwy po nim/nich, do kolejnego piwa, daje "średnie" efekty. Smak/zapach zostaje i przenosi się do następnego piwa ... Raczej nie chce by mi porter "śmierdział" jabłkami. 😜

Ktoś może coś więcej o tym powiedzieć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwniczka Jerzego -> Dziękuję za odpowiedź.

Cóż, w TYM konkretnym przypadku miałem raczej na myśli sok NFC niż owoce ... 😜

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli sok sterylny to moim zdaniem możesz na nim zrobić gęstwę do piwa. Ilość cydru przetranswerowanego z gestwą nie wpłynie w żaden sposób na smak piwa. Ale ja nie jestem fachowcem ☺️ tylko kilka lat fermentuje różne rzeczy 🤪

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem takim "żydem" przy zlewaniu na cichą, że soku/cydru w fermentorze na pewno już nic nie zostanie. 😜

Dzięki za info. ^^

Też już jakiś czas się tym zajmuję, ale takiego, hm, eksperymentu, jeszcze nie robiłem, a słyszałem negatywne komentarze po takich akcjach, dlatego dopytuje ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz też gęstwę przepłukać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

smola -> Dziękuję za odpowiedź.

Hm, ale czy to wystarczy by pozbyć się z nich ewentualnego "jabłka"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że tak. Przepłucz dwukrotnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cydr to też dużo mniej przyjemne środowisko dla drożdży niż piwo - mniej składników odżywczych i kwaśne środowisko. Trafiłem też na opinie że drożdże namnożone na prostych cukrach nie będę chętne do zjadania złożonych, ale nie cytuj mnie w tym temacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

koval_blazej -> Dziękuję za odpowiedź.

Hm, no to sypne trochę pożywki dla drożdży, bo przy tych cydrowych, zalecają ...

O.k. Zapamiętam. ^^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest jeszcze jedna kwestia - z cydru/perry zawsze zostawało mi stosunkowo mało gęstwy. Może przy drożdżach piwnych będzie inaczej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

primordial -> Dziękuję za odpowiedź.

Hm, a jakich drożdży używałeś? Ja Cider Yeast Sweeder oraz  Coobra Cider. Nie pamiętam jak było z tymi pierwszymi, ale co do Coobry to tak w miarę ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mają nawet drożdże do cydru? Nie wiedziałem ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.