Skocz do zawartości

Ilość procentów a dodatek cukru do brewkitu


Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim, chciałbym zasięgnąć rady o tabeli która jest dodawana w opisach brewkitu. Mianowicie chodzi o ilość dodatku cukru, która przełoży się na moc piwa %, czyli jak dodamy :

1000g 5,2%
500g 4,6%
450g 4%
250g

3,4%

Czy podane wartości obejmują też procent który uzyskujemy po refermentacji?

Jestem tego ciekaw ponieważ chciałbym uzyskać jak najmniejszą ilość % w piwie, ponieważ lubię jego smak, ale niekoniecznie chciałbym dostarczać dużą ilość alkoholu do organizmu :D A może znacie jakieś inne sposoby na mniejszy procent? 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, NiskiProcent napisał:

Dzień dobry wszystkim, chciałbym zasięgnąć rady o tabeli która jest dodawana w opisach brewkitu. Mianowicie chodzi o ilość dodatku cukru, która przełoży się na moc piwa %, czyli jak dodamy :

1000g 5,2%
500g 4,6%
450g 4%
250g

3,4%

Czy podane wartości obejmują też procent który uzyskujemy po refermentacji?

Jestem tego ciekaw ponieważ chciałbym uzyskać jak najmniejszą ilość % w piwie, ponieważ lubię jego smak, ale niekoniecznie chciałbym dostarczać dużą ilość alkoholu do organizmu :D A może znacie jakieś inne sposoby na mniejszy procent? 

 

 

Przede wszystkim cukier to zły dodatek do brewkitu - zdecydowanie lepiej użyć ekstraktu słodowego. Cukier stołowy jest fermentowalny w 100% (dużo alkoholu, zero smaku, w dużym skrócie). Ekstrakt poza cukrami fermentowalnymi wniesie trochę pełni do piwa, a odfermentowanie (przy takim samym początkowym blg) będzie niższe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, NiskiProcent napisał:

W sumie troszkę żle napisałem, używam glukozy, ale dziękuję za radę. Na pewno użyje teraz ekstraktu, jeżeli to ma zmniejszyć alkohol 

 

Sacharoza czy glukoza to cukry proste, fermentowalne przez drożdże, także praktycznie na jedno wychodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tą tabelką jest coś nie tak. Jeżeli dodamy różnica między 250g a 500g (dodanie 250g cukru) wynosi 1,2%. A dodanie kolejnych 500g cukru podnosi nam zawartość alkoholu już tylko o 0,6%. Z grubsza licząc (dla małych zawartości alkoholu) 100g cukru daje nam 60ml alkoholu, co przy warce 20l podnosi w niej jego zawartość o 0,3%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.