Jump to content
NiskiProcent

Ilość procentów a dodatek cukru do brewkitu

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim, chciałbym zasięgnąć rady o tabeli która jest dodawana w opisach brewkitu. Mianowicie chodzi o ilość dodatku cukru, która przełoży się na moc piwa %, czyli jak dodamy :

1000g 5,2%
500g 4,6%
450g 4%
250g

3,4%

Czy podane wartości obejmują też procent który uzyskujemy po refermentacji?

Jestem tego ciekaw ponieważ chciałbym uzyskać jak najmniejszą ilość % w piwie, ponieważ lubię jego smak, ale niekoniecznie chciałbym dostarczać dużą ilość alkoholu do organizmu :D A może znacie jakieś inne sposoby na mniejszy procent? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukaj na forum hasła "piwo harcerskie". Ale to zasyp i zacieranie robią niski procent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tu jest też mały problem, ponieważ nie mam warunków do robienia piwa od podstaw "Nisko zawieszony okap z cokołem i płyta indukcyjna"😁 nie ma szans na większy garnek. Ale bardzo dziękuje za odpowiedz, zapiszę na pewno ten przepis :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, NiskiProcent napisał:

Dzień dobry wszystkim, chciałbym zasięgnąć rady o tabeli która jest dodawana w opisach brewkitu. Mianowicie chodzi o ilość dodatku cukru, która przełoży się na moc piwa %, czyli jak dodamy :

1000g 5,2%
500g 4,6%
450g 4%
250g

3,4%

Czy podane wartości obejmują też procent który uzyskujemy po refermentacji?

Jestem tego ciekaw ponieważ chciałbym uzyskać jak najmniejszą ilość % w piwie, ponieważ lubię jego smak, ale niekoniecznie chciałbym dostarczać dużą ilość alkoholu do organizmu :D A może znacie jakieś inne sposoby na mniejszy procent? 

 

 

Przede wszystkim cukier to zły dodatek do brewkitu - zdecydowanie lepiej użyć ekstraktu słodowego. Cukier stołowy jest fermentowalny w 100% (dużo alkoholu, zero smaku, w dużym skrócie). Ekstrakt poza cukrami fermentowalnymi wniesie trochę pełni do piwa, a odfermentowanie (przy takim samym początkowym blg) będzie niższe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, NiskiProcent napisał:

W sumie troszkę żle napisałem, używam glukozy, ale dziękuję za radę. Na pewno użyje teraz ekstraktu, jeżeli to ma zmniejszyć alkohol 

 

Sacharoza czy glukoza to cukry proste, fermentowalne przez drożdże, także praktycznie na jedno wychodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tą tabelką jest coś nie tak. Jeżeli dodamy różnica między 250g a 500g (dodanie 250g cukru) wynosi 1,2%. A dodanie kolejnych 500g cukru podnosi nam zawartość alkoholu już tylko o 0,6%. Z grubsza licząc (dla małych zawartości alkoholu) 100g cukru daje nam 60ml alkoholu, co przy warce 20l podnosi w niej jego zawartość o 0,3%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.