Jump to content
pablo_ns

Będą granaty ?

Recommended Posts

Koledzy dziś zlewałem moją trzecią warkę, dodałem już glukozy na nagazowanie 2.7 lecz z przyczyn losowych takie gotowe piwo siedziało w fermentorze 8h zanim rozlałem do butelek. W związku z tym spodziewać się granatów?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, pablo_ns napisał:

Koledzy dziś zlewałem moją trzecią warkę, dodałem już glukozy na nagazowanie 2.7 lecz z przyczyn losowych takie gotowe piwo siedziało w fermentorze 8h zanim rozlałem do butelek. W związku z tym spodziewać się granatów?

Rozumiem, że dodaleś glukozy do wiadra i zostawiłeś? Jeżeli tak, to nie będzie to przyczyna granatów, a jeżeli ruszyła fermentacja w czasie tych 8 godzin, to możesz mieć mniej nagazowane piwo bo część co2 poszła w eter. Chyba, że źle rozmieszałeś. Na granaty ma wpływ ilość cukru do refefermentacji, niedofermentownie piwa, lub właśnie złe roprowadzenie cukry i wtedy w niektórych butelkach może być go za dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.