Jump to content
Rolnik Sam w Dolinie

Długość fermentacji Grodziskiego?

Recommended Posts

Cześć :)

 

Nastawiłem Grodzisza na drożdżach pozyskanych z butelki z aktualnej produkcji.

Odnoszę wrażenie, że drożdże gryzą dość szybko - nastawiłem 23-go brzeczkę 7blg.

Rozpędzały się dobę, potem bulgały dość intensywnie, dzisiaj jest już cisza jak makiem...

 

Czy to normalne tempo dla tych drożdży przy takim blg? Zostawić piwo jeszcze na chwilę

nad drożdżami? Czy w ogóle to piwo zlewać na cichą czy nie jest to konieczne?

Ze względu na niski poziom alkoholu chcę ograniczyć zaglądanie do gara do minimum...

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Raczej jest ok, daj spokoj i tak niech sobie doje :)

EDIT: jaka temp fermentacji? I ile tych drożdzy? 

Edited by Suchejroo

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Tydzień? Dwa?

Zależy od temp fermentacji i ilości drożdzy. Za tydzien sprawdziłbym BLG, podniosł temperaturę i po kilku kolejnych dniach np. butelkował, gdy drożdże posprzątają. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zaglądałbym. Po max 10 dniach dodałbym żelatynę i 3-4 dni do sklarowania (im niższa temperatura tym lepiej). Potem butelkowanie.

Jeżeli ufasz w higienę swojego procesu i masz lodówkę, to, po 10 dniach do lodówki na 2-3 dni, potem zlanie znad osadu, dodanie żelatyny, klarowanie w lodówce 2-3 dni i butelkowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dam żelatynę, niestety z lodówką kiepsko. Musiałbym wyjeść wszystko z domowej ;)

W piwnicy temperatura około 18stC chyba... Przeleję do czystego fermentora i od razu żelatyna...

 

To pierwsza próba, na pewno będą kolejne - coraz bardziej ciągną mnie piwa z niską zawartością %

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, cemik1 napisał:

Po max 10 dniach dodałbym żelatynę i 3-4 dni do sklarowania (im niższa temperatura tym lepiej).

W jakiej temp. najlepiej zadać żelatynę? Aktualnie fermentuję ala Czeską 12 i 13, i chciałbym aby były jak najbardziej klarowne. Mogę zadać w temp 8-10 stopni? W takiej prowadzę fermentację, i po zadaniu żelatyny CC w -0,5°C?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.