Jump to content
Sign in to follow this  
Ferrus

Czekoladowy milk stout z orzechami - weryfikacja receptury

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim,

trochę już piw uwarzyłem, ale nigdy nie brałem się za ciemne. Na pierwszy ogień leci czekoladowy milk stout z orzechami laskowymi.

 

Przepiszę to, co jest linku, aby nie trzeba było szukać.

strzegom pale ale - 4 kg

słód czekoladowy (pewnie Fawcet) - 1 kg

strzegom karmel 600 - 0,5 kg

laktoza - 0,8 kg

płatki owsiane - 1 kg

 

Planowałem wrzucić słody i płatki razem i idą kolejno:

68 stopnie - 60 min

72 stopnie - 10 min

78 stopni - 15 min

 

laktoza dopiero do gotowania.

chmielenie: Fuggles 50 g na 30 minut

na cichą: ziarna kakaowca i pokrojone laski wanilii wrzucone do spirytusu w celu wyciągnięcia aromatów.

kakaowiec - 4 dni

wanilia - 2 dni

 

Mam dwa zasadnicze pytania. Czy taka receptura ma sens. Zależy mi na bardzo mocnym smaku i zapachu czekolady, delikatnej wanilii i aromacie orzechów laskowych. Nie wiem tylko jak te orzechy najlepiej przemycić i czy taki przepis nie sprawi, że jedna rzecz zdominuje wszystko. Dodam, że piwo moim zdaniem powinno być słodkie, ale nie przesadzić, żeby nie wyszedł z tego ulep.

 

Link dla wygody.

https://brewness.com/pl/recipe/czekoladowy-milk-stout-z-orzechami/view

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, tamtomasz napisał:

typu dry stout.

Albo zwykły oatmeal, albo zwykły sweet/milk stout.

 

Godzinę temu, tamtomasz napisał:

Fuggle to bardzo słaby wybór na goryczkę.

E, to jednak najjaśniejszy element tej receptury.

 

Godzinę temu, tamtomasz napisał:

bardzo słaby przepis moim zdaniem, ale skoro go ktoś upublicznił to chyba robi takie piwo. Pytanie tylko czy dobre wychodzi.

No właśnie.

@Ferrus
osobiście olalbym takie nieweryfikowalne przepisy z sieci i szczególnie w pierwszym wypadku warzenia danego stylu, skupiłbym sie na sprawdzonych wzorcach.

"Sweet stout" + "Jamil zainasheff" i google coś Ci podpowie dobrego.

Jeśli jeszcze będziesz chcial, jutro podkleje Ci kilka linków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może coś ze mną jest nie tak, ale ja nadal boję się podejść do piwa z orzechami 😄

Piwo z wszelkimi dodatkami musi mieć jedną zasadniczą rzecz - musi być dobre. Jeśli nie masz dobrej bazy, to żadne dodatki mu nie pomogą (poza 500g amerykańskiego, 500g amerykańskiego chmielu uratuje każde piwo). Więc polecam Ci wybrać coś z tego działu https://wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_słodów

Jak już będziesz miał ogarniętą porządną recepturę stoutu u siebie to już tylko kwestia wyobraźni jakie dodatki sobie do niego dodasz 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.