Jump to content

Słodownia Crisp Malt


człowiek piwo
 Share

Recommended Posts

Kiedyś używałem Maris Otter ale to chyba był inny Crisp.

Podlinkuj tego o którego pytasz. Podejrzewam, że chodzi o Bydgoszcz a o której słodach było już co nieco na forum.

edit: te linki o bydgoskim słodzie: 1, 2, 3.

Był tez jeden mniej zachęcający wpis, ale nie mogę znaleźć.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

ostatnio kupiłem ten słód ze sklepu  SWIATSŁODU z Bydgoszczy - Pale Ale/Pils  i szczerze nie polecam. Wydajność bardzo niska, na poziomie 60% prawdopodobnie przyczyna leży ze złego śrutowania. Szacunkowo ziarna w okołu 50% nie oddzielone od łuski. Wcześniej na innych słodach ze Strzegomia czy Weymarena uzyskiwałem ponad grubo ponad 75%. Jest tani ale mniej wydajny. Lepiej kupić droższy.

Edited by waldi1
dopisek dodat.info
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, waldi1 napisał:

ostatnio kupiłem ten słód ze sklepu  SWIATSŁODU z Bydgoszczy - Pale Ale/Pils  i szczerze nie polecam. Wydajność bardzo niska, na poziomie 60% prawdopodobnie przyczyna leży ze złego śrutowania. Szacunkowo ziarna w okołu 50% nie oddzielone od łuski. Wcześniej na innych słodach ze Strzegomia czy Weymarena uzyskiwałem ponad grubo ponad 75%. Jest tani ale mniej wydajny. Lepiej kupić droższy.

No to jak miałeś źle zmielony to nie wina słodu tylko mielącego .

Link to comment
Share on other sites

47 minut temu, dziedzicpruski napisał:

No to jak miałeś źle zmielony to nie wina słodu tylko mielącego .

Słody się śrutuje a nie mieli jak już chcesz być taki szczególarz to taka uwaga.

Ja kupiłem już gotowy ześrutowany słód pochodzący ze słodowni Crisp Malt z Bydgoszczy. Sam nie śrutowałem. Ktoś już kiedyś pisał że z tej słodowni wychodzą takie słody nie-dośrutowane  że jest bardzo dużo ziaren z nieoddzieloną łuską. Nawet po zatarciu widać wyraźnie całe ziarna z łuską. A jakość śrutowania ma duży wpływ na wydajność zacierania. Dlatego napisałem że wolę zapłacić więcej za słód i mieć większą wydajność.

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, waldi1 napisał:

Słody się śrutuje a nie mieli jak już chcesz być taki szczególarz to taka uwaga.

Ja kupiłem już gotowy ześrutowany słód pochodzący ze słodowni Crisp Malt z Bydgoszczy. Sam nie śrutowałem. Ktoś już kiedyś pisał że z tej słodowni wychodzą takie słody nie-dośrutowane  że jest bardzo dużo ziaren z nieoddzieloną łuską. Nawet po zatarciu widać wyraźnie całe ziarna z łuską. A jakość śrutowania ma duży wpływ na wydajność zacierania. Dlatego napisałem że wolę zapłacić więcej za słód i mieć większą wydajność.

Możesz poprosić o lepsze ześrutowanie lub ześrutować samemu, ze słodowni słody wychodzą w ogóle nie ześrutowane.

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, waldi1 napisał:

Ja kupiłem już gotowy ześrutowany słód pochodzący ze słodowni Crisp Malt z Bydgoszczy

 Zapodałeś posta ,ze gorzkimi żalami, że słód mało wydajny, zmiel sobie cokolwiek  innego superzajebistego,  tak jak ten, który kupiłeś i będzie jeden ciul, zmiel sobie drugi raz na mąkę ten angielski( nie jest z Bydgoszczy jak to napisałeś- jak już czepiasz się pierdół)

 

a czy się mieli, czy śrutuje, w dupietomam, ja mielę ...

 

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, dziedzicpruski napisał:

 Zapodałeś posta ,ze gorzkimi żalami, że słód mało wydajny, zmiel sobie cokolwiek  innego superzajebistego,  tak jak ten, który kupiłeś i będzie jeden ciul, zmiel sobie drugi raz na mąkę ten angielski( nie jest z Bydgoszczy jak to napisałeś- jak już czepiasz się pierdół)

 

a czy się mieli, czy śrutuje, w dupietomam, ja mielę ...

 

pracujesz w tej słodowni że się tak napinasz? Może to ty mielisz ten słód? Dla ciebie jakość śrutowania nie ma znaczenia a dla mnie MA.

Edited by waldi1
Link to comment
Share on other sites

23 minuty temu, waldi1 napisał:

pracujesz w tej słodowni że się tak napinasz? Może to ty mielisz ten słód? Dla ciebie jakość śrutowania nie ma znaczenia a dla mnie MA.

Nie, nawet jechałem po tym słodzie (mam do tej pory 10 kg i boje się go użyć),

Kup sobie śrutownik,będziesz niezależny od niespodzianek sklepowych, sklepy mielą zachowawczo, strasznie grubo.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, waldi1 napisał:

ostatnio kupiłem ten słód ze sklepu  SWIATSŁODU z Bydgoszczy - Pale Ale/Pils  i szczerze nie polecam. Wydajność bardzo niska, na poziomie 60% prawdopodobnie przyczyna leży ze złego śrutowania. Szacunkowo ziarna w okołu 50% nie oddzielone od łuski. Wcześniej na innych słodach ze Strzegomia czy Weymarena uzyskiwałem ponad grubo ponad 75%. Jest tani ale mniej wydajny. Lepiej kupić droższy.

Nie polecasz słodu tylko dlatego, że ktoś go źle ześrutował?? Osobie która zakładała temat chodziło raczej o jakość samego słodu. Jeżeli Ty kupujesz słody już ześrutowane to ok, tylko bardzo dużo osób ma śrutownik i śrutuje  w domu, ważniejsza jest dla nich sama jakość słodu, a nie to jak ten słód został ześrutowany przez kogoś ze sklepu w którym kupiłeś słód. 

Link to comment
Share on other sites

Rejest

W dniu 19.12.2020 o 12:54, waldi1 napisał:

pracujesz w tej słodowni że się tak napinasz? Może to ty mielisz ten słód? Dla ciebie jakość śrutowania nie ma znaczenia a dla mnie MA.

 

cytując klasyka

" Trzeba jednak oddać sprawiedliwość że pan Szakal wszedł do akcji z marszu na czczo nawet rąk nie umył " i nawet sie nie przywitał tylko....

 Rejestracja na forum i w pierwszych słowach mojego posta uprzejmie donoszę :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, anteks napisał:

Rejest

 

cytując klasyka

" Trzeba jednak oddać sprawiedliwość że pan Szakal wszedł do akcji z marszu na czczo nawet rąk nie umył " i nawet sie nie przywitał tylko....

 Rejestracja na forum i w pierwszych słowach mojego posta uprzejmie donoszę :)

 

 

a merytorycznie w temacie masz coś do powiedzenia?

Link to comment
Share on other sites

Ja co nieco uwarzyłem ze słodu z Bydgoszczy ale nie kupowałem od sprzedawcy z allegro miałem inne źródło trochę niestabilne i już się skończyło. To są słody z Bydgoszczy jest to duża słodownia i działająca. Miałem towar co jechał do browarów i jakość była ok. Śrutowalem sam. Wadą był fakt, że jak się teraz dowiedziałem pilzneński i pale ale to jeden i ten sam słód dlatego barwa pierwszej warki zawsze była niewiadomą z reguły bliżej było do pale niż do pilsa. Zapachów czy innych posmaków nie wyczułem ale nie jestem sensorykiem wypijam raczej to co uwarzę. Razem przerobiłem prawie 100 kg tego słodu ze dwa lata temu i nie narzekałem tym bardziej że dostawałem to gratis za kilka piwek z reguły. Wtedy jeszcze zacierałem w zwykłym garze więc śrutowałem dosyć drobno na zwykłym śrutowniku.

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, WojtekGaaD napisał:

Ja co nieco uwarzyłem ze słodu z Bydgoszczy ale nie kupowałem od sprzedawcy z allegro miałem inne źródło trochę niestabilne i już się skończyło. To są słody z Bydgoszczy jest to duża słodownia i działająca. Miałem towar co jechał do browarów i jakość była ok. Śrutowalem sam. Wadą był fakt, że jak się teraz dowiedziałem pilzneński i pale ale to jeden i ten sam słód dlatego barwa pierwszej warki zawsze była niewiadomą z reguły bliżej było do pale niż do pilsa. Zapachów czy innych posmaków nie wyczułem ale nie jestem sensorykiem wypijam raczej to co uwarzę. Razem przerobiłem prawie 100 kg tego słodu ze dwa lata temu i nie narzekałem tym bardziej że dostawałem to gratis za kilka piwek z reguły. Wtedy jeszcze zacierałem w zwykłym garze więc śrutowałem dosyć drobno na zwykłym śrutowniku.

a co z wydajnością?

Link to comment
Share on other sites

Normalna porównywalna ze słodami z Gdańska. Po awarii bazy Brewtargeta z którego już nie korzystam nie sprawdzę dokładnie ale przechodząc na Malteurop nie zauważyłem jakiegoś skoku wydajności za to brzeczka ze słodu z Bydgoszczy była dużo bardziej klarowna i jakby mniejszy czy fajniejszy  przełom w czasie gotowania i raczej mniej osadów białkowych po gotowaniu. Ale był to typowy słód, który trafiał do browarów w całym kraju i nie był raczej pakowany w woreczki ...

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, WojtekGaaD napisał:

Normalna porównywalna ze słodami z Gdańska. Po awarii bazy Brewtargeta z którego już nie korzystam nie sprawdzę dokładnie ale przechodząc na Malteurop nie zauważyłem jakiegoś skoku wydajności za to brzeczka ze słodu z Bydgoszczy była dużo bardziej klarowna i jakby mniejszy czy fajniejszy  przełom w czasie gotowania i raczej mniej osadów białkowych po gotowaniu. Ale był to typowy słód, który trafiał do browarów w całym kraju i nie był raczej pakowany w woreczki ...

ta lepsza klarowność to wynika pewnie z bardzo grubo ześrutowanych ziaren o czym pisałem wcześniej. Ja też zauważyłem lepszy przełom i mniej osadów białkowych. Tak czy siak nie skusze sie już na cenę i pozostanę przy Strzegomiu lub Weymarenie.

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, WojtekGaaD napisał:

Śrutowalem sam.

 

46 minut temu, WojtekGaaD napisał:

ze słodu z Bydgoszczy była dużo bardziej klarowna i

28 minut temu, waldi1 napisał:

lepsza klarowność to wynika pewnie z bardzo grubo ześrutowanych ziaren o czym pisałem wcześniej.

Aleś się chłopie uparł.

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, waldi1 napisał:

ta lepsza klarowność to wynika pewnie z bardzo grubo ześrutowanych ziaren o czym pisałem wcześniej.

 

7 godzin temu, WojtekGaaD napisał:

Wtedy jeszcze zacierałem w zwykłym garze więc śrutowałem dosyć drobno na zwykłym śrutowniku

Dzizus ....

no i piszecie o dwóch różnych słodach, ale mi to ryba ...

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem skąd słody ma sprzedawca z allegro. Z pewnością jego sklep mieści się przy samej słodowni - jest to jedyny stacjonarny sklep w Bydgoszczy i swego czasu kupiłem w nim jakieś drożdże i chmiel będąc w okolicy. Praktycznie odbierałem towar prawie przy bramie wjazdowej słodowni zatem logiczne byłoby stwierdzenie, że handluje słodami z tejże przetwórni przynajmniej tym podstawowym. Słód jak wspominałem miałem ponad 2 lata wstecz z pewnością transporty były ładowane też w Bydgoszczy w Fordonie takie drobne po kilkadziesiąt ton luzem na specjalnych naczepach do zboża. Sam towar zatem może być ten sam a czym i jak śrutuje sklep to już rzecz wtórna.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.