Jump to content
Nagellan

Fermentacja zatrzymana na 8 BLG Sweet Stout

Recommended Posts

Posted (edited)

Witajcie.Jeżeli nie w tym miejscu post to bardzo przepraszam. Chciałbym Was poprosić o poradę. W sobotę 15 sierpnia zacierałem Sweet Stout z zestawu surowców z dodatkiem kawy ziarnistej. Otrzymałem 20 litrów brzeczki o ekstrakcie 13 blg. Schłodziłem brzeczkę do 17 stopni. Drożdże Fermentis Safale S-04 zostały uwodnione w 29 stopniach przez 25 minut i dodane do schłodzonej brzeczki. Zanim zadałem drożdże  do fermentora, dolewałem powoli brzeczkę łyżką aby przyzwyczaić drożdże do temp. Brzeczka przy wlewaniu do fermentora z kadzi warzelnej była przelewana z wysokości mocno się rozbryzgując. Dodatkowo spienioną brzeczkę mieszałem łygą kilku minut po zadaniu drożdży tworząc konkretny wir. Fermentor wstawiłem do lodówki ze sterownikiem i ustawiłem na 17 stopni o godzinie 16. Następnego dnia w niedzielę kolo godziny 12 zajrzałem do lodówki i piwo intensywnie pracowało aczkolwiek bez wielkiej piany. We wtorek zauważyłem ze fermentacje w rurce ustaje. Wczoraj podniosłem temperaturę do 19 st na sterowniku. Dzisiaj o 20 sprawdziłem balingomierzem BLG i wyszło 8 może 8,5 Blg. Piwo w smaku jest bardzo dobre..Nie ma dziwnych zapachów, nie wyczuwam octu, farby itd. W smaku ot takie Karmi mrozona kawa. Proszę Was szanowne grono o poradę. Czy wsypać jeszcze jedną saszetkę drożdży ?(niestety nie mam zapasu S-04 a przy dobrych wiatrach pewnie gdybym jutro kupił dojdzie we wtorek/srodę)Czy jeszcze czekać? Co robić??Z góry dziękuje i pozdrawiam

Ps.Sondę od sterownika inkbird mam zamocowaną do obudowy fermentora w połowie ilości piwa.Sonda jest odizolowana od otoczenia folią bąbelkową.

 

IMG_7196.jpg

Edited by Nagellan
Dodanie informacji

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, Nagellan napisał:

Witajcie.Jeżeli nie w tym miejscu post to bardzo przepraszam. Chciałbym Was poprosić o poradę. W sobotę 15 sierpnia zacierałem Sweet Stout z zestawu surowców z dodatkiem kawy ziarnistej. Otrzymałem 20 litrów brzeczki o ekstrakcie 13 blg. Schłodziłem brzeczkę do 17 stopni. Drożdże Fermentis Safale S-04 zostały uwodnione w 29 stopniach przez 25 minut i dodane do schłodzonej brzeczki. Zanim zadałem drożdże  do fermentora, dolewałem powoli brzeczkę łyżką aby przyzwyczaić drożdże do temp. Brzeczka przy wlewaniu do fermentora z kadzi warzelnej była przelewana z wysokości mocno się rozbryzgując. Dodatkowo spienioną brzeczkę mieszałem łygą kilku minut po zadaniu drożdży tworząc konkretny wir. Fermentor wstawiłem do lodówki ze sterownikiem i ustawiłem na 17 stopni o godzinie 16. Następnego dnia w niedzielę kolo godziny 12 zajrzałem do lodówki i piwo intensywnie pracowało aczkolwiek bez wielkiej piany. We wtorek zauważyłem ze fermentacje w rurce ustaje. Wczoraj podniosłem temperaturę do 19 st na sterowniku. Dzisiaj o 20 sprawdziłem balingomierzem BLG i wyszło 8 może 8,5 Blg. Piwo w smaku jest bardzo dobre..Nie ma dziwnych zapachów, nie wyczuwam octu, farby itd. W smaku ot takie Karmi mrozona kawa. Proszę Was szanowne grono o poradę. Czy wsypać jeszcze jedną saszetkę drożdży ?(niestety nie mam zapasu S-04 a przy dobrych wiatrach pewnie gdybym jutro kupił dojdzie we wtorek/srodę)Czy jeszcze czekać? Co robić??Z góry dziękuje i pozdrawiam

Ps.Sondę od sterownika inkbird mam zamocowaną do obudowy fermentora w połowie ilości piwa.Sonda jest odizolowana od otoczenia folią bąbelkową.

 

 

 

Odfermentowanie niskie, ale to dopiero 8 dni, do tego w raczej niskiej temperaturze. Zostaw w spokoju na kolejny tydzień i ponownie sprawdź 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedz. A czy po dwóch tygodniach w fermentorze zakładając scenariusz gdyby nie ruszyło to nie zepsuje się ?Bedzie zdatne jeszcze do ewentualnej refermentacji ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ok czyli czekać. Czy ewentualnie zamówić Saszetkę s04 czy inne drożdże do refermentacji ? A z innej beczki pytanie. Do ile powinno odfermentować na s04 z 13 blg. Czy te 17 stopni nie było za nisko ?

Edited by Nagellan

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Nagellan napisał:

Ok czyli czekać. Czy ewentualnie zamówić Saszetkę s04 czy inne drożdże do refermentacji ? A z innej beczki pytanie. Do ile powinno odfermentować na s04 z 13 blg. Czy te 17 stopni nie było za nisko ?

 

Duży do refernentacji raczej nie będziesz potrzebował, druga saszetka na tym etapie też raczej nie pomoże. Do ilu powinno odfermentować? Pewnie w okolicy 3-5blg, chyba, że w recepturze była np. laktoza. 

17 stopni na S-04 to nie powód do niepokoju. Poczekaj tydzień i wtedy będzie można decydować co robić (w ostateczności zacząć się martwić ;) ).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Dziękuje za info. Tak dodałem 700 gram laktozy. Czy w przypadku dodania laktozy fermentacja może zostać zaburzona czy raczej odczyt blg może być zaburzony. Dzięki za Wasze odpowiedzi 

Edited by Nagellan

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minut temu, Nagellan napisał:

Dziękuje za info. Tak dodałem 700 gram laktozy. Czy w przypadku dodania laktozy fermentacja może zostać zaburzona czy raczej odczyt blg może być zaburzony. Dzięki za Wasze odpowiedzi 

 

Ani fermentacja, ani odczyt nie będzie zaburzony. Trzeba tylko pamiętać, że laktoza jest cukrem niefermentowalnym przez drożdże, także i odfermentowanie będzie płytsze - a w tym wypadku jest to około 2,5°blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje za odpowiedź. Czyli wynika z tego ze piwko nadaje się do butelkowania? Czy możesz wyjaśnić jak to obliczyłeś ze ma 2,5 blg ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze laktoza podbija gęstość, po drugie S-04 lubią powoli dojadać. Ja bym więc jeszcze kilka dni poczekał. Do refermentacji nie będziesz potrzebował nowych drożdży. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Nagellan napisał:

Dziękuje za odpowiedź. Czyli wynika z tego ze piwko nadaje się do butelkowania? Czy możesz wyjaśnić jak to obliczyłeś ze ma 2,5 blg ? 

 

Na 99% nie. Wpisz sobie w jakikolwiek kalkulator/program piwowarski 700g laktozy na 20l piwa, wychodzi około 2,5blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podnieś spokojnie temperaturę do 20 st. C.

S-04 bardzo długo dojadają, więc zanim zabutelkujesz pobudź drożdże do dojedzenia resztek cukrów fermentowalnych i upewnij się, że zakończyły fermentacje.

Jeśli planujesz trzymać gotowe piwo w temp wyższej niż 20 st. C to możesz stopniowo podnieść jeszcze wyżej. Będzie mniejsza szansa, że ruszą w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Obecnie mam 19 stopni. Ok dam jak radzisz 20 st.  Nie chce Przesadzić z temp. zeby nie powstały niechciane smaki i zapachy. 
Zabutelkowane piwo przechowuje w temp 16-17 st

Edited by Nagellan

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Nagellan napisał:

zeby nie powstały niechciane smaki i zapachy

Większość powstaje w najbardziej burzliwej części fermentacji, a tą już masz za sobą. Podnieś spokojnie do 20.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem podobny problem ze swoim sweet stoutem. Laktozy dałem 800g na 20l, fermentowałem też S-04. Piwo zeszło z 16 (mierzone po dodaniu laktozy) do niecałych 9 Blg. W fermentorze stało bodajże 5 tygodni i już niżej nie zeszło. Poszło w butelki i jak dotąd (po 1,5 miesiąca) nie było niespodzianek. Piwo jest bardzo dobre.

Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm. To mnie pocieszyłeś heheh. No poczekam może jeszcze do niedzieli czyli będzie to tydzień i sprawdzę blg. Jak nic nie zejdzie po tygodniu to chyba dam w butelki choć trochę jednak obawiam się granatów. Noni chyba procentów to będzie jak na lekarstwo. ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmm. To mnie pocieszyłeś heheh. No poczekam może jeszcze do niedzieli czyli będzie to tydzień i sprawdzę blg. Jak nic nie zejdzie po tygodniu to chyba dam w butelki choć trochę jednak obawiam się granatów. Noni chyba procentów to będzie jak na lekarstwo. ?
No tak, tylko u mnie stało 5 tygodni w wiadrze ja bym pewnie poczekał jeszcze z tydzień chociaż, tym bardziej, że tak jak koledzy pisali, s-04 lubią dłużej dojadać. A te 13 blg to już po dodaniu laktozy?

Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to fakt, alk na poziomie niecałych 3%. Troszki mało ale najważniejeze żeby smakowało zmierz blg za parę dni i zobaczysz czy coś tam się jeszcze dzieje

Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie. Sprawdziłem dzisiaj czyli po 8 dniach i niestety 8blg. Temp. Podniesiona do 20 st. i niestety nic. Co Waszym zdaniem najlepiej zrobić ? Sypać glukozę i butelkować ? Czy grozi to granatami ? Z góry dziękuje za pomoc 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Nagellan napisał:

Panowie. Sprawdziłem dzisiaj czyli po 8 dniach i niestety 8blg. Temp. Podniesiona do 20 st. i niestety nic. Co Waszym zdaniem najlepiej zrobić ? Sypać glukozę i butelkować ? Czy grozi to granatami ? Z góry dziękuje za pomoc 

 

A sprawdzałeś balingomierz na czystej wodzie? Może skala się przesunęła?

Jeżeli przez 8 dni nie spada, to pewnie już niżej nie zejdzie, choć odfermentowanie poniżej 50% jest dziwne. Można ewentualnie spróbować dodać świeżych lub innych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Właśnie sprawdziłem balingomierz na czystej wodzie z kranu i pokazuje 0 blg. Temp wody 23 st. Jeżeli chodzi o drożdże to mam S-05, wb-06 oraz S-33. Nie mam niestety S-04. Pytanie czy otwierać fermentor i wsypywać czy tez nie ryzykować infekcji i natlenienia? Piwo w smaku jest całkiem dobre. Czy może lepiej do butelki i mieć niskoalkoholowe? Ale obawiam się granatów. 
ps. Czy dokupić S-04 ?

Edited by Nagellan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierałem 45 minut w temp 67 i dalej 25 minut w temp. 72 st. W temp 72 dodałem ciemne słody. Dzięki za podpowiedzi. Ale co byście zrobili w tym konkretnym przypadku, będąc na moim miejscu?Zabutelkować czy to za duże ryzyko? Czy dokupić s-04 i wsypać do fermentora i natlenić? Pozdrawiam

Edited by Nagellan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.