Skocz do zawartości

W jaki sposób szybko zagazować wodę?


wojtek_

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Pytanie ogólnonapojowe.

Szukam szybkiego sposobu na zagazowanie wody przy pomocy CO2. Chciałbym nasycić H2O w podobnym stopniu jak Żywiec Zdrój Mocny Gaz a następnie zabutelkować ten roztwór - dodając sok - w szklanych butelkach. W taki sposób aby dało się go przechowywać przez kilka miesięcy. Jestem na etapie kompletowania części.

Znalazłem film, na którym jego autor przedstawia jeden ze sposobów na szybkie rozpuszczenie CO2 w wodzie.

 

Byłem słaby z fizyki i chemii. Nie rozumiem dlaczego butelka nie eksplodowała. Czy to z powodu tych podłączonych wihajstrów? Jakie mają nazwy? Jakie ustawienia?

 

Mój koszyk (na podstawie zdobytej dotychczas wiedzy z internetu):

 

Elementy CO2:

Butla 8L CO2 z certyfikatem spożywczym: https://allegro.pl/oferta/butla-8l-co2-napelniona-7428713064

REDUKTOR Ar/CO2: https://allegro.pl/oferta/spawarka-migomat-reduktor-ar-co2-2-zegary-co2-mix-7700919385

 

Czystość:

Myjka do butelek: https://allegro.pl/oferta/myjka-do-butelek-eko-mechaniczna-sterylizator-8169524901

Suszarka z ociekaczem: https://allegro.pl/oferta/suszarka-z-ociekaczem-fix-50-butelek-najtaniej-6760076998

SZCZOTKA do mycia butelek: https://allegro.pl/oferta/szczotka-do-mycia-butelek-uniwersalna-42cm-8353478122

DISINFECTANT do dezynfekcji na 100 L SpiritFerm: https://allegro.pl/oferta/disinfectant-do-dezynfekcji-na-100-l-spiritferm-7010984127

 

Butelkowanie:

szklane, przezroczyste butelki 0,33 l po wodzie mineralnej Kryniczanka

KAPSLOWNICA DWURAMIENNA ETERNA: https://allegro.pl/oferta/wloska-kapslownica-dwuramienna-eterna-kapsle-piwo-9555994847

KAPSLE do piwa butelek: https://allegro.pl/oferta/czarne-kapsle-do-piwa-butelek-100-szt-fi26-5513753045

LEJEK plastikowy MINI fi60mm (do nalewania soku do pustych butelek): https://allegro.pl/oferta/lejek-plastikowy-mini-fi60mm-idealny-do-butelek-6763643876

 

Przykładowy sok:

Herbapol Syrop o smaku kiwi: https://allegro.pl/oferta/herbapol-syrop-o-smaku-kiwi-420-ml-9548928523


Jeśli chodzi o pojemnik na wodę, to tutaj nie wiem co robić. Czy zastosować zwykłą plastikową butelkę 3 l po wodzie (jak na filmie), czy może coś innego? Tak sobie myślę, że jeśli zagazuję wodę w butelce, a następnie odkręcę zakrętkę (jak na filmie), to woda już częściowo się rozgazuje, a tu trzeba jeszcze przelać ją do butelek 0,33 l. Wykombinowałem takie coś, ale nie wiem czy się nada:

Pojemnik fermentacyjny 15L: https://allegro.pl/oferta/pojemnik-fermentacyjny-15l-ze-skala-najtaniej-8826534468

Kran 3/4 z uszczelką + zaworek: https://allegro.pl/oferta/kran-3-4-z-uszczelka-reduktor-osadu-zaworek-8181093822

 

Wszelkie rady mile widziane.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy taka nakrętka - carbonation cap - i normalnie podłączasz gaz z butli, i potem to już gazujesz wedle uznania. Najlepiej potrząsając butelką przez jakąś minutę. Ważne żeby woda była schłodzona. Nie raz tak robiłem z końcówką warki, która nie weszła do kega.98823b039c67528f13622a5d6cf96af3.jpg&key=05621e225551f4b5c958c8f5b67933f759668875f874a9c38bd7bdebb1176663

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

No więc zrobiłem zakupy. Dodałem keg i zmieniłem reduktor. Niestety mam kilka problemów:

1. Woda ma metaliczny smak.

2. Podczas nalewania do butelek prawie cały gaz ucieka.

 

Film:

https://streamable.com/cjqhkt

 

Sposób w jaki postępowałem.

- nalałem do (widocznego na zdjęciach) metalowego gara 18 l wody z kranu (źródlana, odfiltrowana z większych zanieczyszczeń stałych)

- zagotowałem ją

- po jej ostudzeniu do temperatury pokojowej (20° C), umieściłem gar w zamrażalniku

- w międzyczasie zdezynfekowałem wszystkie podzespoły mojej "linii produkcyjnej" za pomocą "DISINFECTANT" i przepłukałem przegotowaną wodą

- gdy temperatura wody w garze osiągnęła 3° C przelałem ją do kega

- ustawiłem ciśnienie CO2 na 2,7 bara

- telepałem kegiem przez 3 minuty mając ciągle podłączony wąż CO2 (https://www.clawhammersupply.com/blogs/moonshine-still-blog/quck-carb-how-to-carbonate-a-keg-in-30-minutes)

- za pomocą zaworku przy kegu, zmniejszyłem w nim ciśnienie do 0,2 bara (do wyszynku)

- temperatura otoczenia przy wyszynku wynosi 20° C

- po umieszczeniu zaworka grawitacyjnego w butelce, wężem lecą wielkie bąble gazu i wody; woda wlewana do butelki buzuje i prawie cały gaz ucieka; wąż z zaworkiem grawitacyjnym nie ma pewnego połączenia (czasami przecieka)

- smak wody zaraz po zagazowaniu był ok; po 10 godzinach zmienił się na metaliczny (w tym czasie keg nie był podłączony do butli oraz nie stał w chłodnym miejscu), a ciśnienie w kegu wzrosło z 0,2 bara na 1 bar

- z kega i innych przedmiotów korzystałem pierwszy raz

 

Ciekawi mnie też ten biały nalot na brzegach gara (powstał zaraz po zagotowaniu wody). Czy może świadczyć o wysokim nasyceniu wody minerałami?

Macie jakieś pomysły/pytania?

100_9959.JPG

100_9961.JPG

100_9962.JPG

100_9964.JPG

Edytowane przez wojtek_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kupujesz taka butelkę z syfonem i możesz do niej AC co chcesz j nagazowac przez syfon, później ciśnienie w butli samo będzie robić wyszynk. Możesz też jak ja robić wyszynk z butelki pet normalnie przez kran, jak chce się napić piwa, przelewam pod ciśnieniem z kega ciepłe piwo do butelki pet, taka ilość jaka chce akurat wypić, chładzam ją i podpinam pod kran oraz butle co2, wrzucam fote ze złączkami jak go wygląda. Piwo jest wysycone jak z kega, woda czy sok będzie podobnie pewnie. Plasticowe butelki te z syfonem są dość trwałe,.długo posłużą, ogólnie one są wymiennie, za kaucja więc muszą być trwałe i odporne na wysokie ciśnienie. Jeśli chcesz rozlewać, jak koleś podrzucił wyżej coś jak beergun ciśnieniowy, koleś używał i mu się pieni, inny sam zbudował i zero problemów z pianą. Na pewno warto było by rozlewać schłodzone. 6a05be5b6e79307f31bde0dd3534c7b3.jpg5ec96a8473ee5ced5258d8e9041d41d2.jpg2e0ced8ff623dd010ce1da36999346a6.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kupiłem pistolet polecony od @anteks Dodatkowo schładzam butelki z zamrażalniku. Wszystko już działa jak powinno. Gaz nie ucieka.

Za metaliczny posmak odpowiadał keg. Po jego wymianie problem zniknął.

Osad w wodzie powoduje tzw "kamień". Może kiedyś kupię jakiś zestaw filtrujący wodę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 2 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.