Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus!

 

Jako, że piwowarstwo zdało się mnie mocno pochłonąć (na tyle że porzuciłem resztę swoich hobby na rzecz tego jednego) otwieram swój pamiętniczek browarniczy, jeśli ktoś z zacnych forumowiczów ma uwagi/pytania/rady, to jak najbardziej może tutaj pisać, a nawet powinien.
 

Warka #1: AIPA

Przepis:
https://wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli)

 

BLG początkowe: 14.5 - 15
BLG końcowe: 4.5

Temperatura fermentacji: stałe 19C

Czas fermentacji: 6 dni burzliwej i 10 dni cichej

Reszta procedur i surowców jak w przepisie, więc tego opis tutaj jest zbędny.

 

Przemyślenia:

Warka uwarzona w 90% zgodnie z przepisem, chociaż troszkę skasztaniłem filtrację chmielin na etapie rozlewu do butelek. Mimo użycia "pończochy" spora ilość chmielin przedostała się do piwa. Po otworzeniu testowej butelki gushing. Możliwe, że od drobin chmielu właśnie. Brak oznak infekcji.

Edytowane przez Bartol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Mały update, nie będę się rozwodził nad warkami z przepisów(chociaż wieczna chwała i cześć ich twórcom :)), bo nie taki mam zamysł w prowadzeniu zapisków, dopiero teraz powoli zaczynam rozwijać skrzydła i bawić się przepisami, po żółtodziobowemu, ale robię coś swojego, dlatego 

Warka #2 : Weizen z przepisu, niestety nie pamiętam jakiego. 

Doszło do kuriozalnej pomyłki bo pomyliłem 60' z 0' przy zacieraniu, i zamiast goryczkowego weizena wyszedł lekki kwasek, czy to od lactobacillusa, czy od innego cholerstwa nie wiem, ale tak poza tym to całkiem rzeźki i przyjemny, nawet bananowy, goździków brak.
Warka #3: Espresso stout z przepisu użytkownika scooby_brew
Fajnie wyszło, ale użyłem kawy typu "do ekspresu", taką miałem, a lockdown więc brałem co było i aromat kawowy jest taki trochę grochowy. Nie jest to wada wymagająca wylania, ale jest wyczuwalna i trochę wpływa na ogólny odbiór piwa, znajomi mówią, że smakuje "jak karmi" :)

No i tu zaczynamy przygodę ze swoimi wymysłami piwnymi, a ich przybywa coraz więcej w miarę zainteresowania tematem piwowarstwa:


Warka #4: Christmas Ale (Oatmeal stout z przyprawami i pomarańczą):

 

Warka 24-25 L, BLG początkowe 16.5.

 

Zasyp:

-Pale Ale - 5 kg

-Carapils - 2kg

-Płatki owsiane błyskawiczne - 1.5 kg

-Carafa Special III - 0.5kg

Zacieranie:
-25 min - 67 st.

-40 min - 72 st.
-mash out - 78 st.

 

Gotowanie:

-60' - EKG 60g

- 5' - przyprawy:

+ skórka z 1.5 pomarańczy
+2 łyżeczki mielonego cynamonu (~10 g)
+łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej (~5g)

+ z 10 goździków

+ 40 g cukru wanilinowego 

 

Fermentacja:

15 st C, w trakcie, aktualizacja po rozlaniu.

 

W planach:
Warka #5: Double Mango Milkshake IPA
Warka #6: Miodowe Polskie Ale

 

Edytowane przez Bartol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.