Jump to content

Recommended Posts

9 minut temu, Witold Studziński napisał:

Planuje uwarzyć pierwsze piwo, jakim ma być rye oatmeal smoked fes. Chciałbym żebyście ocenili i skomentowali recepturę: https://brewness.com/pl/recipe/rye-oatmeal-smoked-fes/view

(nie jestem pewny procentowych strat, ale to wyjdzie podczas warzenia)

Z góry dzięki!!!

 

Ale żeś sobie piwo wymyślił na pierwszą warkę, wydajnośc i straty to sobie po kilku warzeniach wyrobisz

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, anteks napisał:

Ale żeś sobie piwo wymyślił na pierwszą warkę, wydajnośc i straty to sobie po kilku warzeniach wyrobisz

Trzeba mieć ambicje :D

A z drugiej strony liczę też na to, że wędzonka przysłoni możliwe błędy w fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, Witold Studziński napisał:

Planuje uwarzyć pierwsze piwo, jakim ma być rye oatmeal smoked fes. Chciałbym żebyście ocenili i skomentowali recepturę: https://brewness.com/pl/recipe/rye-oatmeal-smoked-fes/view

(nie jestem pewny procentowych strat, ale to wyjdzie podczas warzenia)

Z góry dzięki!!!

 

 

20% słodów palonych, 77 ibu, to może być ciężko pijalne piwo. Do tego pszenica, żyto i płatki mogą mocno utrudnić filtrację, szczególnie na pierwszą warkę.

Jakie masz warunki do fermentacji? S-04 nie dadzą dobrych efektów bez solidnej kontroli temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
3 minuty temu, punix napisał:

 

20% słodów palonych, 77 ibu, to może być ciężko pijalne piwo. Do tego pszenica, żyto i płatki mogą mocno utrudnić filtrację, szczególnie na pierwszą warkę.

Jakie masz warunki do fermentacji? S-04 nie dadzą dobrych efektów bez solidnej kontroli temperatury.

piwnica (max 25*), lodówką i wkładami do turystycznych myślę, że na spokojnie obniżę poniżej 20*.

też dość mocno się zastanawiam nad biab, a goryczką się nie przejmuj- bardzo lubię risy (głównie te podchodzące pod popielniczkę

)

Edited by Witold Studziński

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Witold Studziński napisał:

piwnica (max 25*), lodówką i wkładami do turystycznych myślę, że na spokojnie obniżę poniżej 20*.

też dość mocno się zastanawiam nad biab, a goryczką się nie przejmuj- bardzo lubię risy (głównie te podchodzące pod popielniczkę

)

 

Proponuję raczej US-05 w takim razie, S-04 lubią zacząć gwałtownie, co mocno podnosi temperaturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, punix napisał:

 

Proponuję raczej US-05 w takim razie, S-04 lubią zacząć gwałtownie, co mocno podnosi temperaturę.

oke, a opłaca się zbierać gęstwę, czy na razie nie bawić się w przelewanie i gwałtowne ruchy z piwem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

16 blg to można zebrać. Pytanie czy będziesz coś mocniejszego na tym robił bo do 10 czy 20l jakiegoś lekkiego ale to bym kupił nową paczkę.

Pamiętaj że przy zasypie 20% palonego żyta jeśli masz miękką wodę to piwo może być niepijalne. I nie chodzi tutaj że będzie to popielniczka, którą lubisz. To nie jest tak, że im więcej palonych słodów tym większa popielniczka. Przy miękkiej wodzie może być po prostu kwaśne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Witold Studziński napisał:

oke, a opłaca się zbierać gęstwę, czy na razie nie bawić się w przelewanie i gwałtowne ruchy z piwem?

 

Opłaca się, o jakim przelewaniu mówisz? Butelkujesz piwo, zbierasz gęstwę, warzysz kolejne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
37 minut temu, punix napisał:

 

Opłaca się, o jakim przelewaniu mówisz? Butelkujesz piwo, zbierasz gęstwę, warzysz kolejne.

Mam na myśli przelewanie na cichą, bo zbieranie gęstwy po ok. 2 tygodni chyba nie ma sensu z powodu dużej ilości martwych drożdży

 

Edited by Witold Studziński

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, Witold Studziński napisał:

Mam na myśli przelewanie na cichą, bo zbieranie gęstwy po ok. 2 tygodni chyba nie ma sensu z powodu dużej ilości martwych drożdży

 

 

Ma sens, przelewanie nie jest konieczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzyłem piwo, i po jakichś 18h (zadane drożdże o 12:00 poprzedniego dnia) chciałem zobaczyć czy fermentacja ruszyła. Dodałem 1/2 saszetki US-05~8l brzeczki i nie jestem, czy już fermentuje- niby rurka bulgocze co 30s-1min, ale drożdże się za bardzo nie podniosły. Temp to 16-18*, drożdże zadawałem w 19*

118893858_707654543119709_4665645261902351170_n.jpg

118911573_259888675018041_608259205880568109_n.jpg

118915787_636045483980128_426329544473292262_n.jpg

118917789_785353095629030_2346621049985955427_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pracują. Nie dotykaj fermentora, nie wyciągaj rurki i nie rób nic, co mogłoby doprowadzić do infekcji. Cierpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo już stoi jakieś 1,5 tygodnia- 20.09 będą 2 tygodnie- i próbuje utrzymywać temperature na zewnątrz fermentora 16-18*, nadal utrzymuje się piana i myślę o podniesieniu do 20-22*, aby przyspieszyć proces. Co o tym sądzicie?

IMG_20200917_203407.jpg

IMG_20200917_203418.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczka już raczej przefermentowana. Piana może się utrzymywać nawet po zakończonej fermentacji. Możesz podnieść do 20 jak chcesz. Możliwe że drożdże coś jeszcze dojedzą. Jak chcesz żeby piana opadła to musisz obniżyć temperaturę poniżej temp pracy drożdży. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, Witold Studziński napisał:

myślałem, że piana opada pod koniec fermentacji (tak jest na wiki), jakbym chciał zmierzyć blg to raczej brać próbkę bez piany?

 

 

Niektóre drożdże zostawiają nieraz czapę na powierzchni pomimo zakończonej fermentacji (US-05 na przykład, żeby daleko nie szukać). Próbka bez piany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Witold Studziński napisał:

myślę o podniesieniu do 20-22*, aby przyspieszyć proces. Co o tym sądzicie?

 

Ja bym podniósł temperaturę na kilka dni a przed rozlewem mocno schłodził aby opadło to co "wisi" w toni piwa. Zrobi się wtedy bardziej klarowne. Jak w tym czasie zabujasz / wstrząśniesz kilka razy fermentorem to i piana z powierzchni powinna opaść na dno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.