Jump to content
Rolnik Sam w Dolinie

Jak najłatwiej zaizolować gar warzelny :)

Recommended Posts

Od początku do końca :) Warzę na leniucha - słód wsypany do wiadra tylko mieszam 2-3 razy w ciągu zacierania.

Tu akurat było półtorej godziny zacierania - chciałem sprawdzić czy ma to wpływ na wydajność. Chyba nie...

Potem podczas gotowania rozpinam kołnierzyk ;) żeby zdjąć pokrywkę...

 

Nie mierzyłem, ale rozgrzewanie jest zauważalnie szybsze (na oko) a podczas warzenia temperatura spada

powoli, tak, że grzałka prawie się nie włącza. Jak się polarek upierniczy słodem to wystarczy wrzucić do pralki :)

 

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytalem dlatego, ze sam czesto na lenia zacieram i uzywam do tego "lodowki" styropianowej, tej samej, w ktorej potem trzymam fermentacje. Gar wstawiony tam i dla pewnosci przykryty poducha, plus wieko pudla, oczywiscie, utrzymuje temperature przez caly czas zacierania na niesmienionym poziomie - drgnie moze o 0,5 stopnia przez godzine... Wiec moge tylko polecic! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja początkowo zacierałem w lodówce turystycznej, potem zlewałem do gara i gotowałem.

 

Pracuję jednak nad uproszczeniem i skróceniem procesu oraz zmniejszeniem ilości garów do mycia :)

Lenistwo matką racjonalizacji :) W tej chwili mam tylko kocioł a'la Lidl, w nim filtrator, po ugotowaniu

zlewam do fermentora studzę i zadaję drożdże. Do mycia tylko wiadro filtracyjne i kocioł :)

Wydajność z ostatniego razu (1.7kg pale w 12.5l wody, finalnie 11.5l wyszła 78-79% - dla mnie ok).

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Ja początkowo zacierałem w lodówce turystycznej, potem zlewałem do gara i gotowałem.

 

Pracuję jednak nad uproszczeniem i skróceniem procesu oraz zmniejszeniem ilości garów do mycia :)

Lenistwo matką racjonalizacji :) W tej chwili mam tylko kocioł a'la Lidl, w nim filtrator, po ugotowaniu

zlewam do fermentora studzę i zadaję drożdże. Do mycia tylko wiadro filtracyjne i kocioł :)

Wydajność z ostatniego razu (1.7kg pale w 12.5l wody, finalnie 11.5l wyszła 78-79% - dla mnie ok).

 

Jakub

Jakim cudem z 12.5l wody wyszło finalnie 11.5l, skoro słód swoje wchłonął, do tego dochodzi gotowanie i straty przy przelewaniu do fermentora?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to ja juz w ogole len patentowany jestem. Lece na BIAB juz w garze warzelnym, wiec tylko wyciagam worek, odciskam i fajer. No, zeby nie miec az takiej straty to robie temu workowi goraca kapiel w wiadrze z jakimis 10L wody +- 70 stopni. Czyli potem tylko wiaderko musze przemyc, no ale bez przesady z tym lenistwem :)

 

Jak to ktos kiedys zgrabnie ujal - liczy sie efekt koncowy, czyli smaczne piwo, a bylo co po drodze, to juz pies "wypil" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No też próbowałem z workiem, ale stwierdziłem że wiadro wygodniejsze jest :) Nie trzeba nic wyciskać, wystarczy postawić na kotle :)

 

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.