Jump to content

Różnica w jakości (ekstrakt vs słód)


Szagi
 Share

Recommended Posts

Zbieram się powoli do warzenia 3 warki z rzędu z ekstraktów i zastanawiam się co tak naprawdę dałoby mi przejście na zacieranie?

 

Czy piwo z ekstraktu zawsze jest gorsze niż to zacierane samemu? Jak się to ma w przypadku np weizenów gdzie z tego co czytałem potrzebny jest konkretny schemat zacierania?

 

Ujmując to prościej co można zyskać tracąc dużo więcej czasu?

 

PS: nie mowa tu o brewkitach!

Link to comment
Share on other sites

47 minut temu, Szagi napisał:

Zbieram się powoli do warzenia 3 warki z rzędu z ekstraktów i zastanawiam się co tak naprawdę dałoby mi przejście na zacieranie?

 

Czy piwo z ekstraktu zawsze jest gorsze niż to zacierane samemu? Jak się to ma w przypadku np weizenów gdzie z tego co czytałem potrzebny jest konkretny schemat zacierania?

 

Ujmując to prościej co można zyskać tracąc dużo więcej czasu?

 

PS: nie mowa tu o brewkitach!

 

Niższy koszt, większa kontrola nad fermentowalnością brzeczki, zdecydowanie większy wybór słodów niż ekstraktów. To tak na szybko.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, Szagi napisał:

co można zyskać tracąc dużo więcej czasu?

Musiałbyś sobie odpowiedzieć na pytanie po co ludzie dodają różnego rodzaju słody karmelowe, owsiane, płatki błyskawiczne, słody palone jasne, ciemne i inne do zasypu. Jak sądzę ekstrakty są robione ze słodu pilzneńskiego tak więc nie zrobisz zróżnicowanego piwa w bazie słodowej na samym ekstrakcie jęczmiennym z takiego słodu. Jakieś pilsy czy proste ale (i wiele innych)  można pewnie tak robić z powodzeniem ale jak masz np taki porter bałtycki do którego sypiesz słód monachijski, wiedeński różne karmelowe to tego nie uzyskasz, tak sądzę, bazując na samym ekstrakcie. Nie odpowiem Ci na pytanie czy pils z ekstraktów jest tak samo dobry jak pils zacierany bo nie miałem nigdy takiego porównania. Prawdopodobnie nigdy nie piłem piwa zrobionego na ekstrakcie (chyba że jakieś koncerniaki :) ) więc nie jestem w stanie się do tego odnieść bezpośrednio. W niektórych stylach robotę robią drożdże, w niektórych chmiele, a w niektórych słody właśnie. 

Jest na forum kolega który warzy cały czas z ekstraktów tylko że on wspomaga bazę zacierając osobno słody specjalne. Zrobił już tak kilkadziesiąt warek i myślę, bo nie piłem, że piwa wychodzą mu bardzo dobre, bo tak przecież zrezygnowałby z tego sposobu. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Słód w cenie od 2zł z groszami za 1kg, co daje groszowy koszt piwa i możliwość eksperymentowania po taniości :)

A zacieranie nie jest bardziej skomplikowane niż gotowanie syropu z puszki...

 

Gdzie niby możesz kupić słód w cenie 2zł za kilogram? Hurt odpada.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.