Jump to content

Piwo owocowe z laktozą


konrados78
 Share

Recommended Posts

Planuję uwarzyć piwo ok. 20 litrów 12 BLG z laktozą i na cichą dorzucić ok 2 kg wiśni.
Nie mam doświadczenia z laktozą w piwach owocowych. Jaka jest wg was ilość laktozy, aby nie przesadzić ze słodyczą?
Planuję dać 500 - 750 gr laktozy na ostatnie 10 - 15 minut gotowania.

 

Link to comment
Share on other sites

Wiśnie podbiją Ci kwaśność w piwie, więc syp śmiało. Robiłem teraz Juicy Sour z marakują i mango, dałem 700 g laktozy i praktycznie niewyczuwalna. No ale zakwaszałem jeszcze bakteriami do pH 3,3.

Link to comment
Share on other sites

Podepnę się pod temat, bo bardzo mnie to nurtuje. Czy jesteśmy w stanie obliczyć, ile cukru procentowo, zmetabolizują drożdże z pulpy owocowej?

Wrzucam kilogram pulpy o 99,9% zawartości owoców, w których 300g to cukry. Jaki procent cukru z owoców zmetabolizują drożdże?

Link to comment
Share on other sites

36 minut temu, smola napisał:

Podepnę się pod temat, bo bardzo mnie to nurtuje. Czy jesteśmy w stanie obliczyć, ile cukru procentowo, zmetabolizują drożdże z pulpy owocowej?

Wrzucam kilogram pulpy o 99,9% zawartości owoców, w których 300g to cukry. Jaki procent cukru z owoców zmetabolizują drożdże?

 

Cukry w owocach to glukoza, fruktoza i sacharoza, czyli cukry proste. Drożdże powinny przejeść je w całości.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.