Skocz do zawartości

Piwo owocowe z laktozą


konrados78

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję uwarzyć piwo ok. 20 litrów 12 BLG z laktozą i na cichą dorzucić ok 2 kg wiśni.
Nie mam doświadczenia z laktozą w piwach owocowych. Jaka jest wg was ilość laktozy, aby nie przesadzić ze słodyczą?
Planuję dać 500 - 750 gr laktozy na ostatnie 10 - 15 minut gotowania.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod temat, bo bardzo mnie to nurtuje. Czy jesteśmy w stanie obliczyć, ile cukru procentowo, zmetabolizują drożdże z pulpy owocowej?

Wrzucam kilogram pulpy o 99,9% zawartości owoców, w których 300g to cukry. Jaki procent cukru z owoców zmetabolizują drożdże?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, smola napisał:

Podepnę się pod temat, bo bardzo mnie to nurtuje. Czy jesteśmy w stanie obliczyć, ile cukru procentowo, zmetabolizują drożdże z pulpy owocowej?

Wrzucam kilogram pulpy o 99,9% zawartości owoców, w których 300g to cukry. Jaki procent cukru z owoców zmetabolizują drożdże?

 

Cukry w owocach to glukoza, fruktoza i sacharoza, czyli cukry proste. Drożdże powinny przejeść je w całości.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.