Jump to content
pablo_ns

Proszę o pomoc w dopasowaniu gatunku piwa do kalkulatora nagazowania

Recommended Posts

Posted (edited)

Koledzy bardzo proszę o dopasowanie tych dwóch piwek: Bulldog - Cortez Gold Mexican Cerveza, UK Brew Czech Star Pils 23L CZESKI do rodzaju podanych w kakkulatorze tj. 

 

Brytyjskie ales

1.7 - 2.3

Porter, stout

1.9 - 2.4

Belgijskie ales

2.2 - 2.7

Europejski lager

2.2 - 2.7

Amerykańskie ales i lagery

2.4 - 2.8

Lambic

3.0 - 4.5

Lambic owocowy

3.3 - 4.5

Niemiecka pszenica

 

Wstępnie mam dopasowane tak: mexican to amerykański ales. Czech star Pils to europejski lager - dobrze myślę?

Edited by pablo_ns

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Z jednej strony obstawiam:

Mexican Cerveza:  Amerykańskie ales i lagery 2.4 - 2.8

Czech Star Pils: Europejski lager 2.2 - 2.7

Z drugiej strony nie ma to szczególnego znaczenia. Gazuj na 2,5 jednostek i następnym razem modyfikuj w zależności jak Ci podejdzie.

 

A z trzeciej: wyebao mój leniometr.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

" Gazuj na 2,5 jednostek i następnym razem modyfikuj w zależności jak Ci podejdzie" - no to granaty gwarantowane !!

Lager - tzn fermentacja w 10 - 12 st C - 2,75 grama  cukru na butelkę

Ale - fermentacja 18-20 st C  - 2,1 grama cukru na butelkę

Na takich "ustawieniach" nigdy nie było granatów - piwa dobrze nagazowane.

Pamiętaj żeby na pewno fermentacja się zakończyła przed butelkowaniem !! Niektóre drożdże szybko startują potem powoli dofermentowują ((nawet do 10 dni burzliwej)

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Piotr Ba napisał:

no to granaty gwarantowane

Bardzo ciekawe jest to co piszesz. Tylko raczej nieprawdziwe.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minuty temu, Piotr Ba napisał:

" Gazuj na 2,5 jednostek i następnym razem modyfikuj w zależności jak Ci podejdzie" - no to granaty gwarantowane !!

Lager - tzn fermentacja w 10 - 12 st C - 2,75 grama  cukru na butelkę

Ale - fermentacja 18-20 st C  - 2,1 grama cukru na butelkę

Na takich "ustawieniach" nigdy nie było granatów - piwa dobrze nagazowane.

Pamiętaj żeby na pewno fermentacja się zakończyła przed butelkowaniem !! Niektóre drożdże szybko startują potem powoli dofermentowują ((nawet do 10 dni burzliwej)

 

2,5v/v nie ma prawa spowodować granatów, chyba, że butelka jest uszkodzona. Podobno dopiero przy 3,5-4 zaczyna się niebezpieczny poziom dla jednorazowych butelek, ale nawet przy takim nagazowaniu nie miałem granatów.

 

Dla mnie standardowym nagazowaniem jest 2 (taki "poziom wyjściowy"), ale w dużej mierze to kwestia tego, czy lubimy bardziej czy mniej nagazowane piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Piotr Ba napisał:

" Gazuj na 2,5 jednostek i następnym razem modyfikuj w zależności jak Ci podejdzie" - no to granaty gwarantowane !!

Lager - tzn fermentacja w 10 - 12 st C - 2,75 grama  cukru na butelkę

Właśnie podałeś wartości dla nagazowania na 2,5V 😀

Screenshot_20200818-190441.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszy zestaw kosztuje 110 złotych !! Kto bogatemu zabroni - za tą kwotę to zamawiam surowce na 15 litrów pilsa ("starter"), + 40 litrów pilsa i 20 litrów munich dunkela. Ludzie gdzie tu jest logika ?? Zacznij zacieranie.

" Dla mnie standardowym nagazowaniem jest 2 (taki "poziom wyjściowy"), ale w dużej mierze to kwestia tego, czy lubimy bardziej czy mniej nagazowane piwo." -   Nie pisałem o vol. CO2 ale o ilości cukru na butelkę - w miarę przybywania doświadczenia ustaliłem sobie taki schemat i to działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, Piotr Ba napisał:

" Dla mnie standardowym nagazowaniem jest 2 (taki "poziom wyjściowy"), ale w dużej mierze to kwestia tego, czy lubimy bardziej czy mniej nagazowane piwo." -   Nie pisałem o vol. CO2 ale o ilości cukru na butelkę - w miarę przybywania doświadczenia ustaliłem sobie taki schemat i to działa.

Najpierw napisałeś, że gazowanie na poziomie 2.5 to gwarantowane granaty. Następnie poleciłeś sypać 2.75g cukru, a to da nagazowanie 2.49... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.