Jump to content
bielaq

Miejsce pomiaru temperatury w lodówce

Recommended Posts

Hej,

 

Udało mi się zakupić lodówkę do fermentacji - małą, podblatową bez zamrażalnika. Ściągnąłem sobie sterownik z Chin z czujnikiem nc10. Powstało pytania jak mierzyć prawidłowo temperaturę.

 

Na zewnątrz fermentora na pokrywie?

Wewnątrz w gilzie na środku? - martwi mnie bezwładność i możliwość zbytniego chłodzenia ze względu na bezwładność temperaturową. Wewnątrz nad piwem?

 

Podzielcie się proszę swoimi metodami i doświadczeniami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, bielaq napisał:

Hej,

 

Udało mi się zakupić lodówkę do fermentacji - małą, podblatową bez zamrażalnika. Ściągnąłem sobie sterownik z Chin z czujnikiem nc10. Powstało pytania jak mierzyć prawidłowo temperaturę.

 

Na zewnątrz fermentora na pokrywie?

Wewnątrz w gilzie na środku? - martwi mnie bezwładność i możliwość zbytniego chłodzenia ze względu na bezwładność temperaturową. Wewnątrz nad piwem?

 

Podzielcie się proszę swoimi metodami i doświadczeniami.

 

Najlepiej w gilzie zanurzonej w brzeczce. Druga opcja to przyklejenie sondy na zewnątrz fermentora i zaizolowanie kawałkiem styropianu.

Mierzenie temperatury powietrza (czyli  na pokrywie albo ponad taflą piwa) to nie jest dobra droga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wbrew pozorom najlepiej na zewnątrz fermentora tak, aby czujnik był na wysokości piwa. Unikamy wtedy zbytniego wychłodzenia powietrza przez lodówkę, szczególnie na początku chłodzenia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wbrew pozorom przydałyby się ze dwa termometry i odpowiedni algorytm ;)

 

A tak w ogóle to chłodzenie nie powietrzem a cieczą - powietrze niczym schłodzi

te 30l brzeczki to może już być "po ptokach" i połowa fermentacji z głowy...

 

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

powietrze niczym schłodzi

te 30l brzeczki to może już być "po ptokach" i połowa fermentacji z głowy...

Nieprawda, ale pod warunkiem dobrego wstępnego schłodzenia brzeczki. Robiłem pomiary temperatury wewnątrz i na zewnątrz fermentora i bez problemu można utrzymać zadaną temperaturę. Odchylenie nawet w szczytowym momencie fermentacji nie było wyższe niż 0,5 stopnia. Problem jest gdy chcemy szybko schłodzić brzeczkę np. przed zadaniem drożdży. W obecnych temperaturach daję radę schłodzić chłodnicą do ok 22-20 stopni, a do 14 dochładzam w lodówce i trwa to kilka godzin. Z wężownicą, lub z płaszczem wodnym trwało by to o wiele krócej.  Dlatego zazwyczaj zadaję drożdże na drugi dzień.

9 godzin temu, bielaq napisał:

Podzielcie się proszę swoimi metodami i doświadczeniami.

Ja mierzę z czujnikiem przyklejonym na zewnątrz fermentora w połowie wysokości słupa cieczy i zaizolowanym kilkoma warstwami pianki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Gawron napisał:

Nieprawda, ale pod warunkiem dobrego wstępnego schłodzenia brzeczki. ... Problem jest gdy chcemy szybko schłodzić brzeczkę np. przed zadaniem drożdży. W obecnych temperaturach daję radę schłodzić chłodnicą do ok 22-20 stopni, a do 14 dochładzam w lodówce i trwa to kilka godzin.

 

No to prawda czy nie prawda? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

 

No to prawda czy nie prawda? ;)

Napiszę jeszcze raz. Do utrzymania temperatury fermentacji w zupełności chłodzenie powietrzem w lodówce wystarczy. Jeżeli chcemy szybko schłodzić dużą objętość, to trwa to długo.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam czujnik w lodówce w powietrzu, wahania temperatury piwa podczas fermentacji są znikome (sprawdzam przez ispindel). 

Minusem jest konieczność ręcznej kontroli temperatury podczas końca fazy burzliwej (trzeba podnieść, opcja z zatopieniem czujnika zrobi to sama).

Trzeba brać też pod uwagę różnicę wysokości, u mnie dochodzi do 2 st. (dół/góra lodówki, 140 cm), więc czujnik umieszczam zazwyczaj w połowie.

Oczywiście nie zadaję drożdży przed osiągnięciem docelowej temperatury brzeczki, a w obecnych temperaturach robię to wkładając wiadro do większego z wodą z lodem.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, x1d napisał:

czujnik w lodówce w powietrzu

I dlatego już ci ta lodówka długo nie pociągnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, x1d napisał:

Ja mam czujnik w lodówce w powietrzu, wahania temperatury piwa podczas fermentacji są znikome (sprawdzam przez ispindel). 

Minusem jest konieczność ręcznej kontroli temperatury podczas końca fazy burzliwej (trzeba podnieść, opcja z zatopieniem czujnika zrobi to sama).

Trzeba brać też pod uwagę różnicę wysokości, u mnie dochodzi do 2 st. (dół/góra lodówki, 140 cm), więc czujnik umieszczam zazwyczaj w połowie.

Oczywiście nie zadaję drożdży przed osiągnięciem docelowej temperatury brzeczki, a w obecnych temperaturach robię to wkładając wiadro do większego z wodą z lodem.

 

A początkującmm sie mówi że ważna jest temp piwa a nie otoczenia

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, anteks napisał:

A początkującmm sie mówi że ważna jest temp piwa a nie otoczenia

A otoczenie ma wpływ na piwo...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gilza wpuszczona do fermentora przez przepust do kabli, zamontowany w otworze po bulgatorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, x1d napisał:

A otoczenie ma wpływ na piwo...

 

Tylko  w piwowarstwie chodzi o utrzymanie temp piwa a nie otoczenia

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.