Skocz do zawartości

Receptura na jedzenie + receptura na piwo


scooby_brew

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyślałem sobie, że byłby dobry pomysł żeby podzielić się recepturami na jedzenie z recepturą na dopasowane smakowo piwo.

Zaczynam od tych receptur: Pasta Fresca z piwem pszennym amerykańskim:

 

 

Pasta Fresca:

 

  • cieńkie spagetti (capellini albo vermicielli)
  • pomidor, posiekany
  • świerze liście pietruszki, bazylii, oregano i thime z ogródka
  • ser Parmigiano-Reggiano lub inny ser podobny, np. Romano, posiekany na drobno
  • olej z oliwek
  • oliwki z Kalamaty
  • czosnek, posiekany

 

Serwuj na zimno.

 

 

Piwo American Wheat:

 

  • [*] 2.26 kg 2-row (możesz zastąpić słodem pils)

 

[*] 2.26 kg słód pszenny

 

[*]0.22 kg monachijski

 

[*]0.11 kg crystal 10

 

Chmiel:

 

[*]14 g willamette (możesz zastąpić Fuggle), 60 min

 

[*]14 g cascade, 60 min

 

[*]14 g willamette 5 min

 

[*]14 g cascade 5 min

 

Drożdże:

 

[*]US-05

 

Serwuj z plasterkiem pomarańcza w piwie.

 

aufd6t.jpg

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

świerze liście pietruszki, bazylii, oregano i thime z ogródka

Scooby czy thime to jest amerykański sposób zapisywania tymianku (thyme), czy jeszcze coś innego? Nie chodzi mi o czepianie się, ale po prostu dużo czytam po angielsku jeśli chodzi o kuchnie i chciałbym być mądrzejszy na przyszłość :) Poza tym zawsze mnie fascynowały takie lingwistyczne "smaczki" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, po prostu zrobiłem literówkę :D Powracając do tematu, w/g mojej opinii tego typu piiwo wyjątkowo pasuje do różnego rodzaju jedzenia. Takie piwo pasuje dobrze zarówno z lekką letnią sałatą, lub z pizzą, z polską kiełbasą, jak i z niemieckim bratwurst, z meksykańską enchiladą lub z arabskim kibbeh lub francuzkim stekiem. W odróżnieniu od innych Ales, np. Brown Ale, które pasują tylko z typowo mięsnymi potrawami z wołowiny typu stek, hamburger lub zapiekanka rzymska (meatloaf). To jest jeden z powodów, dla którego takie piwo warze chyba najczęściej, bo zarówno ja jak i żonka zwykle pijemy szklankę tego piwa z obiadem.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Tylko skąd oliwki z Kalamaty? U nas ino tylko hiszpańskie dziadostwo.

Kto chce prawdziwe "eli?s kalam?n" powinien wiosną zgłaszać się do mnie, w maju zawsze jeżdżę do Grecji zaopatrzyć rodzinę w oliwki, ser i ouzo, żeby na lato mieli. :/

 

Widziałem je również w Lidlu, gdy był tam "tydzień greckich specjałów". Cena do przyjęcia, ok. 20zł za 250g (pakowane próżniowo, więc niemal zupełnie bez "cieczy").

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Scooby, pochwal się jeszcze czy oliwę widoczną na stoliku przygotowywałeś sam czy kupiłeś gotową?

Jeśli to twój wyrób pochwal się jak ją przygotowujesz? Mi zawsze, wszystko co wsadzę do butelki, pleśnieje i oliwa jest do wylania. Próbowałem już rożnych rodzajów oliwy, od swojskiej przywiezionej z sycylii po różne sklepowe. Próbowałem różnych butelek oraz różnych wkładów. Zawsze, wcześniej lub później wszystko pokrywało się czymś w rodzaju pleśni.

 

Pozdrawiam

J.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Może ni konkretnie na temat, ale jako ciekawostka związana z dopasowaniem piwa do dania lub dania do piwa daję dwa linki z dość ciekawej stronki:

http://barleypopmaker.info/2011/02/27/beer-and-food-pairing-by-beer-style/

http://barleypopmaker.info/2009/08/29/pairing-beer-with-food/

Edytowane przez pablo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może ni konkretnie na temat, ale jako ciekawostka związana z dopasowaniem piwa do dania lub dania do piwa daję dwa linki z dość ciekawej stronki:

http://barleypopmaker.info/2011/02/27/b ? eer-style/

http://barleypopmaker.info/2009/08/29/p ? with-food/

Bardzo wartościowe linki :okey:

 

Do tego jeszcze odpowiednia temperatura piwa http://www.ratebeer.com/Story.asp?StoryID=479 i już w ogóle miodzio.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.