Jump to content
scooby_brew

Receptura na jedzenie + receptura na piwo

Recommended Posts

Pomyślałem sobie, że byłby dobry pomysł żeby podzielić się recepturami na jedzenie z recepturą na dopasowane smakowo piwo.

Zaczynam od tych receptur: Pasta Fresca z piwem pszennym amerykańskim:

 

 

Pasta Fresca:

 

  • cieńkie spagetti (capellini albo vermicielli)
  • pomidor, posiekany
  • świerze liście pietruszki, bazylii, oregano i thime z ogródka
  • ser Parmigiano-Reggiano lub inny ser podobny, np. Romano, posiekany na drobno
  • olej z oliwek
  • oliwki z Kalamaty
  • czosnek, posiekany

 

Serwuj na zimno.

 

 

Piwo American Wheat:

 

  • [*] 2.26 kg 2-row (możesz zastąpić słodem pils)

 

[*] 2.26 kg słód pszenny

 

[*]0.22 kg monachijski

 

[*]0.11 kg crystal 10

 

Chmiel:

 

[*]14 g willamette (możesz zastąpić Fuggle), 60 min

 

[*]14 g cascade, 60 min

 

[*]14 g willamette 5 min

 

[*]14 g cascade 5 min

 

Drożdże:

 

[*]US-05

 

Serwuj z plasterkiem pomarańcza w piwie.

 

aufd6t.jpg

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
świerze liście pietruszki, bazylii, oregano i thime z ogródka

Scooby czy thime to jest amerykański sposób zapisywania tymianku (thyme), czy jeszcze coś innego? Nie chodzi mi o czepianie się, ale po prostu dużo czytam po angielsku jeśli chodzi o kuchnie i chciałbym być mądrzejszy na przyszłość :) Poza tym zawsze mnie fascynowały takie lingwistyczne "smaczki" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, po prostu zrobiłem literówkę :D Powracając do tematu, w/g mojej opinii tego typu piiwo wyjątkowo pasuje do różnego rodzaju jedzenia. Takie piwo pasuje dobrze zarówno z lekką letnią sałatą, lub z pizzą, z polską kiełbasą, jak i z niemieckim bratwurst, z meksykańską enchiladą lub z arabskim kibbeh lub francuzkim stekiem. W odróżnieniu od innych Ales, np. Brown Ale, które pasują tylko z typowo mięsnymi potrawami z wołowiny typu stek, hamburger lub zapiekanka rzymska (meatloaf). To jest jeden z powodów, dla którego takie piwo warze chyba najczęściej, bo zarówno ja jak i żonka zwykle pijemy szklankę tego piwa z obiadem.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko skąd oliwki z Kalamaty? U nas ino tylko hiszpańskie dziadostwo.

Kto chce prawdziwe "eli?s kalam?n" powinien wiosną zgłaszać się do mnie, w maju zawsze jeżdżę do Grecji zaopatrzyć rodzinę w oliwki, ser i ouzo, żeby na lato mieli. :/

 

Widziałem je również w Lidlu, gdy był tam "tydzień greckich specjałów". Cena do przyjęcia, ok. 20zł za 250g (pakowane próżniowo, więc niemal zupełnie bez "cieczy").

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scooby, pochwal się jeszcze czy oliwę widoczną na stoliku przygotowywałeś sam czy kupiłeś gotową?

Jeśli to twój wyrób pochwal się jak ją przygotowujesz? Mi zawsze, wszystko co wsadzę do butelki, pleśnieje i oliwa jest do wylania. Próbowałem już rożnych rodzajów oliwy, od swojskiej przywiezionej z sycylii po różne sklepowe. Próbowałem różnych butelek oraz różnych wkładów. Zawsze, wcześniej lub później wszystko pokrywało się czymś w rodzaju pleśni.

 

Pozdrawiam

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może ni konkretnie na temat, ale jako ciekawostka związana z dopasowaniem piwa do dania lub dania do piwa daję dwa linki z dość ciekawej stronki:

http://barleypopmaker.info/2011/02/27/beer-and-food-pairing-by-beer-style/

http://barleypopmaker.info/2009/08/29/pairing-beer-with-food/

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może ni konkretnie na temat, ale jako ciekawostka związana z dopasowaniem piwa do dania lub dania do piwa daję dwa linki z dość ciekawej stronki:

http://barleypopmaker.info/2011/02/27/b ? eer-style/

http://barleypopmaker.info/2009/08/29/p ? with-food/

Bardzo wartościowe linki :okey:

 

Do tego jeszcze odpowiednia temperatura piwa http://www.ratebeer.com/Story.asp?StoryID=479 i już w ogóle miodzio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...