Jump to content

Recommended Posts

#20 Espe

Owner Arve Espe
Place Grodås
NCYC 4268
Pitch 20.0°C
Kveik Y
Can be dried Y
Harvest top
Fermentation time 240 hours
Species Saccharomyces cerevisiae
Strains 4
Permissions Research: Yes, Share with brewers: Yes, Sell commercially: Yes
Wort boiled Y
Preservation Dried in freezer

Taste: Warm alcohol and fruit: cognac and plums.

Provenance: It comes from his father. He doesn't know anything about before that. He himself has never mixed it with other kveiks.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Drożdże (suszki) mam od "chłopa"- znaczy od kolegi z grupy kveikowej , nie izolaty z Omegi.

Za pierwszym razem potraktowałem je "po macoszemu" nie poświęcając  im większej uwagi. Przy remanencie zamrażarki znalazły się resztkowe pokłady Espe, które poszły na starter. Po kręceniu na starterze 10 blg z pożywką ZnCl2 po czasie faktycznie można wyniuchać świeżą śliweczkę. To tyle o starterze.

Co z piwem? Nie wiem, bo drożdże poszły do "wędzonego/jałowcowego" i żyją własnym życiem. W planach zbieranie. Fermentacja puszczona w temperaturze otoczenia 21st. C

16.12.21 Zebrane i wysuszone

17.12.21 Po zebraniu drożdżowa piana się odbudowała i fermęci się dalej. Śliwka i "Stone fruit " napisał by.

21.12.21 Jak na kveiki to Espe należą do tych powolnych. Piana powoli zaczyna się redukować, ale do zakończenia fermentacji jeszcze daleko ( w dalszym ciągu temp. 21 st.C)

IMG_20211216_185644.jpg

Edited by Joosto
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.