Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#5 Hornindal

Owner Terje Raftevold
Collected by Lars Marius Garshol
Place Grodås
NCYC 4051
Pitch 30.0°C
Max growth temperature 42.0°C
Max ABV 16 %
Attenuation 75 %
Phenolic N
Kveik Y
Can be dried Y
Harvest top
Fermentation time 48 hours
Time to harvest 40 hours
Bacteria Y
Species Saccharomyces cerevisiae
Strains 8
Also known as Escarpment Hornindal Kveik Blend, Omega OYL-091 Hornindal Kveik
Wort boiled N
Preservation Dried flakes in freezer

Taste: Soft, milky caramel with mushroom and tropical fruit notes.

Provenance: Terje got the yeast from Olav Sverre Gausemel in the 1990s. It has not been mixed with any other yeast since. See #18 for more.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To ja może zacznę.

Drożdże bardzo fajne do chmielowych piw ponieważ profil estrowy bardzo fajnie podkreśla chmiel. Zrobiłem również czyste piwo na nich aby sprawdzić ich profil i w aromacie jest dużo Mango, lekkie jabłko, grzybowych aromatów jak w opisie nie wyczułem natomiast ten mleczny karmel jest lekko wyczuwalny ale bardziej retronosowo i w odczuciu w ustach.

Warka testowa:

Pilsneński - 50%

Pale Ale  - 50%

Zacieranie :

65C - 70min

72C 30min

78C - 1min 

Chmiel Marynka tylko na goryczkę 60min na 30IBU 

Gotowanie 90min 

Wydajność 90%

Temperatura fermentacji 30C

OG 13,5Blg,  FG 3Blg

Po 6dniach zlałem do kega.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.