Jump to content

Recommended Posts

#3 Stranda

Owner Stein Langlo
Collected by Lars Marius Garshol
Place Stranda
NCYC 4021
Pitch 30.0°C
Max growth temperature 40.0°C
Max ABV 16 %
Phenolic N
Kveik Y
Can be dried Y
Harvest top
Species Saccharomyces cerevisiae
Strains 1
Also known as Omega OYL-057 Hothead
Wort boiled Y
Preservation Dried flakes in cellar

Taste: Deep, tropical fruit aroma reminiscent of banana, with some light funky notes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jedną warkę na koncie ale chyba ostatnią na tych drożdżach. Temp zadania 25 st C podnoszona o ~2 st C dziennie aż do 35 st C. Odfermentowanie tylko 73%, stanęło na 3.5 i 2 tyg nie drgnęło, przelałem na cichą. Bo zabutelkowaniu zaczęło się przegazowywać, aż pojawiła się pianka w butelkach więc wpadły do lodówki 3 st C. Aromat pomarańcza z dominującym bananem. W smaku żaden szał, smakuje jak moje pierwsze piwa, nic się nie dzieje. Płasko, estrowo w kierunku brytyjskim niż tropikalnym jak często czyta się w opisach. Być może na słabe piwo wpłynęła jakość drożdży - suszone amatorsko., więc może udział szczepów się zmienił.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 3.09.2020 o 13:08, hopek napisał:

... więc może udział szczepów się zmienił.

Raczej nie bo ze specyfikacji wynika , że to jest jeden szczep a nie mieszanka.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 4.09.2020 o 16:39, Joosto napisał:

Raczej nie bo ze specyfikacji wynika , że to jest jeden szczep a nie mieszanka.

 

Z opisu wynika, że to jeden szczep drożdży i bez bakterii, komercyjnie powinien być to HotHead. Robiłem wiele razy, nie przegazowały się (za wyjątkiem ostatniej warki gdzie weszła infekcji i poza przegazowaniem piwo nie było klarowne). Dają radę nawet w 11-12 stopniach, zrobiłem mały test: podczas fermentacji przeniosłem fermentor do chłodnej piwnicy i dojadły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moich piwach dały aromaty jabłkowo - gruszkowe, trochę mdłe, w bardziej wyleżakowanych mocnych estry zanikały i samo piwo miało czysty profil. Ostatnio przefermentowałem nimi pseudo cydr z soków Riviva i obawiałem się wytrawnych kwasiorów a wyszły przyjemne lekko okrągłe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.