Jump to content
TomLub9

Problem z interpretacją przepisu

Recommended Posts

Cześć

Jestem początkujący w temacie, na swoją pierwszą Warkę wybrałem Witbier. Mam jednak mały problem z interpretacją przepisu autorstwa Piotra Wypycha: 

https://wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Wypych_(coder) chodzi mi głównie o to czy zacierać tylko w 6 litrach wody jak podaje autor, czy w większej ilości oraz czy przy chmieleniu wsypać po prostu 250 g cukru do brzeczki? Nie spotkałem się z tym w żadnym innym przepisie.

Dziękuję za pomoc 😀

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, TomLub9 napisał:

Cześć

Jestem początkujący w temacie, na swoją pierwszą Warkę wybrałem Witbier. Mam jednak mały problem z interpretacją przepisu autorstwa Piotra Wypycha: 

https://wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Wypych_(coder) chodzi mi głównie o to czy zacierać tylko w 6 litrach wody jak podaje autor, czy w większej ilości oraz czy przy chmieleniu wsypać po prostu 250 g cukru do brzeczki? Nie spotkałem się z tym w żadnym innym przepisie.

Dziękuję za pomoc 😀

 

 

Możesz zacierać w większej ilości wody, na początek będzie łatwiej. Przy czym zauważ, że w tych 6 litrach są tylko słody, a płatki są kleikowane osobno.

Cukier możesz rozpuścić wcześniej we wrzątku, ale możesz dodać bezpośrednio do gara - mieszając, żeby się nie przypalił.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Słody wrzucił do 6 litrów, bo domyślam się, że kleikował płatki w ilości wody w stosunku 1:5.  Czyli na 2,5 kg płatków poszło już 12,5l wody. Po dodaniu tej z zacierania wychodzi 18,5l czyli standardowy stosunek 1:33. Cukier normalnie wsypać do brzeczki.

 

A tę przerwę białkową w 52C możesz całkowicie wyrzucić lub tylko w tej temp wsypać słody i od razu po kleikowaniu całość zacierać już w 68C.

Edited by Wuuu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.