Jump to content
djartek1988

Odfermentowanie brzeczki na 5 BLG

Recommended Posts

Witam, zrobiłem już 13 warek z zacieraniem. Ciągle się uczę. Jednak chciałbym Was zapytać co idzie mi nie tak. Robiłem różne style ale odfermentowanie zwykle zchodzi mi 5 BLG. Trzymam temperatury zacierania +-2-3 stopnie, temperatury fermentacji stałe zależne od stylu. Drożdże z firmy Fermentis. Macie jakieś podpowiedzi aby zejść z BLG? Trzymać niższe temperatury niż w przepisie aby brzeczka była bardziej fermentowalna czy skupić się na drożdżach (ilość). Zawsze daję jedną saszetkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety brak podstawowych informacji takich jak temperatury zacierania, BLG brzeczki, ilość brzeczki, użyte drożdże, czas fermentacji, temperatury fermentacji, sposób mierzenia odfermentowania. Każda warka jest inna, więc nikt ci złotego środka nie poda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A przepraszam, czym mierzysz blg? Bo jeżeli refraktometrem, to trzeba uwzględnić poprawkę na alkohol.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.