Jump to content
Sign in to follow this  
pjoter44

Browar Pjoter

Recommended Posts

Początek zapisków z moich przygód z warzeniem piwa :)

 

Warka #1 - Prawdziwe Pszeniczne 12° - 09.05.2020

 

Surowce:

 

2,6kg słodu pszenicznego

1,4kg słodu pilzneńskiego

0,3kg słodu karmelowego

 

20g chmielu Lubelski

 

Safbrew WB-06

 

(zestaw surowców z twojbrowar.pl)

 

Zacieranie:

 

Woda do zacierania  - 14l

 

45°C - 15 minut

52°C - 10 minut

67°C - 35 minut

72°C - 10 minut

76°C - mash-out

 

Po filtracji uzyskałem 23l brzeczki.

 

Gotowanie (60 minut):

 

20g Lubelski - 60 minut

 

Fermentacja:

 

Do fermentora poszło 20l o gęstości 12°Blg.

 

Burzliwa/cicha - 18 dni

 

Odfermentowało do 2,5°Blg.

 

Zabutelkowane ok. 3,5g glukozy na 0,5l - 27.05.2020.

 

Ocena własna:

 

Lekkie, delikatnie kwaskowate, mocno orzeźwiające. Aromaty goździków nieco przeważają nad bananami, mocno drożdżowe. Czapa piany trwała, długo utrzymująca się. Byłem bardzo zadowolony ze swojego pierwszego piwa, zebrało pozytywne recenzje i całe 20l zniknęło w niecałe 2 tygodnie :)

 

 

78151896_294714831696682_3605635481762529280_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka #2 - Saison "Obelix" 16°  - 15.06.2020

 

Surowce:

 

2,5kg słodu pilzneńskiego

0,9kg słodu wiedeńskiego

0,75kg słodu monachijskiego I

0,5kg słodu pszenicznego

0,5kg płatków pszenicznych

0,25kg słodu Caraaroma

0,1kg słodu zakwaszającego

 

Łącznie: 5,5kg

 

23g chmielu Marynka

10g chmielu Lubelski

15g curacao

80gmiodu akacjowego

80g glukozy

80 ml syropu z kwiatu białego bzu

 

WY 3711 French Saison - starter 1l

 

Zacieranie:

 

Woda do zacierania  - 18l

 

62°C - 55 minut

72°C - 20 minut

78°C - 5 minut, mash-out

 

Po filtracji uzyskałem 22l brzeczki.

 

Gotowanie (65 minut):

 

23g Marynka - 65 minut

15g curacao - 20 minut

syrop, miód, glukoza - 5 minut

10g Lubelskiego - po wyłączeniu palnika

 

Fermentacja:

 

Do fermentora poszło 20l o gęstości 16°Blg.

 

21 dni - odfermentowało do 1,5°Blg. 9l zabutelkowałem z dodatkiem 60g glukozy - 06.07.2020

 

Warka #2a - Saison z wiśniami - "Piccolo Forte"

 

10l przelałem na cichą z 1,5kg mrożonych wiśni, zostawiłem na 2 tygodnie. Końcowy ekstrakt 3,5°Blg. Zabutelkowane 4g glukozy na 0,5l - 20.07.2020

 

 

Ocena własna:

 

"Obelix" - bardzo złożony aromat i smak, chlebowy, lekko alkoholowy, wytrawne. Pieprzne, ale jednocześnie owocowe (gruszka, brzoskwinia). Goryczka chmielowo-alkoholowa. Mimo srogiego woltażu (ponad 7%) spora pijalność.

107836314_316442536207416_1618099543207954718_n.jpg

 

"Piccolo Forte" - 2 tygodnie spędzone w wiśniach dały naprawdę solidny efekt. Lekko kwaskowaty, owocowy aromat, podobnie w smaku. Wysokie wysycenie, niemalże jak w szampanie, alkoholowość została bardzo ładnie zakryta. Jestem bardzo zadowolony z efektu.

 

 

20200815_222530.jpg

Edited by pjoter44

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka #3 - Polska Pszenica SH "Wieszczka" 11° - 11.07.2020

 

Surowce:

 

2,5kg słodu pszenicznego

1,5kg słodu pale ale

0,3kg słodu płatków pszenicznych

 

100g chmielu Sybilla

 

US-05 (suchary)

 

Zacieranie:

 

Woda do zacierania  - 15l

 

52°C - 10 minut

63°C - 50 minut

72°C - 10 minut

78°C - mash-out

 

Po filtracji uzyskałem 20l brzeczki.

 

Gotowanie (60 minut):

 

Sybilla:

30g - 60 minut

20g - 30 minut

20 g - 15 minut

30g - whirlpool, 80°C

 

Fermentacja:

 

Do fermentora poszło 18l o gęstości 11°Blg.

 

Burzliwa/cicha - 14 dni

 

Odfermentowało do 3°Blg.

 

Zabutelkowane 3g glukozy na 0,5l - 27.05.2020.

 

Ocena własna:

 

Lekkie, rześkie, na pierwszy plan wychodzi silna goryczka. Trochę przesadziłem z chmieleniem w trakcie gotowania, Sybilla w tym piwie dała mocno trawiasty, ziołowy i nieco ziemisty posmak i aromat. Po ułożeniu się goryczka nadal pozostaje, jednak aromat wzbogacił się nieco o delikatną cytusowość w tle, rześkość. Nie takiego efektu oczekiwałem, ale piwo jest jak najbardziej pijalne. Następnym razem spróbuję z innym chmielem i akcent chmielenia przesunę na aromat.

20200813_153821.jpg

Edited by pjoter44

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.