Jump to content
Muchor

Które drożdże dla RISa

Recommended Posts

Droga braci piwowarska,

 

Co byście poradzili w takiej sytuacji: mam teraz dwa piwa w fermentorach - bitter na S-04 oraz Christmas Ale na T-58. Chcę zrobić Russian Imperial Stouta (moje pierwsze podejście). Które z tych drożdży (a właściwie, gęstwa z nich) będzie bardziej odpowiednie? Dodam, że mam dość ciepło w piwnicy - ok. 20-21 stopni (jeszcze się nie dorobiłem lodówki z kontrolą temperatury).

 

Pzdr

 

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

S04 byłyby spoko do risa ale musiałbyś startnąć tak od 16C. Jak nie masz lodówki to może chociaż jakieś pudło ze styropianu, tak też da radę schłodzi brzeczkę o kilka C w stosunku do otoczenia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Muchor napisał:

jeszcze się nie dorobiłem lodówki z kontrolą temperatury

To wstrzymaj się z RISem. Szkoda Twojej roboty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy tej temperaturze to polecam kveiki. Jak zrobisz na gęstwie drożdży, które masz to wyjdzie nieprzyjemne alko, rozpuszczalnik i będzie niepijalne. Szkoda twego czasu i surowców.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przy tej temperaturze to polecam kveiki. Jak zrobisz na gęstwie drożdży, które masz to wyjdzie nieprzyjemne alko, rozpuszczalnik i będzie niepijalne. Szkoda twego czasu i surowców.
 
Hmmm, wróciłem z urlopu a tu w piwnicy nadal ciepło... 22.5 stopnia. To chyba spróbuję z tymi kveikami. Jak się dobiera ilość drożdzy z takich suszonych? Waży się te 12g czy jakoś inaczej? Starter?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Muchor napisał:

Jak się dobiera ilość drożdzy z takich suszonych? Waży się te 12g czy jakoś inaczej? Starter?

Uwadniasz zawartość saszetki. Można dzielić, ale do mocniejszego piwa bym dał więcej niż mniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmmm, wróciłem z urlopu a tu w piwnicy nadal ciepło... 22.5 stopnia. To chyba spróbuję z tymi kveikami. Jak się dobiera ilość drożdzy z takich suszonych? Waży się te 12g czy jakoś inaczej? Starter?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Według specjalistów do 4 razy mniej niż kalkulator. Ja dawałem zawsze za dużo ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.