Jump to content
bossman11

Piersze piwo w karierze-praktyczne porady

Recommended Posts

Witam serdecznie Wszystkich :) przyszedł mi już zestaw startowy do wykonywania piwa,ze bardzo lubie piwo pszeniczne z koncernu Żywiec i i Książece pszeniczne oraz ogolnie  jestem fanem piw pszenicznych, takze przymierzam sie do wykonania pierszego mojego piwa ktorym chcialem aby bylo wlasnie cos na ksztalt tych piw .Taka moja prosba czy ma ktos jakis przepis na takie piwo oraz czy poratowalibyscie mnie jakimis praktyczbymi poradami i wytlumaczyli w lopatoligiczny sposb jak go przyrzadzic zeby go nie zepsuc badz podeslali jakies filmiki na yt w ktorych to jest jakos fajnie pokazane :)? z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
8 minut temu, bossman11 napisał:

przyszedł mi już zestaw startowy

Jaki? Podaj link do sklepu/ aukcji.

8 minut temu, bossman11 napisał:

czy ma ktos jakis przepis na takie piwo

W wiki oraz w dziale Receptury na forum znajdziesz przepisy. Hefeweizenów jest sporo, ale skoro masz zestaw to zobacz najpierw co piszą w instrukcji (co prawda czasami piszą brednie).

8 minut temu, bossman11 napisał:

praktyczbymi poradami i wytlumaczyli w lopatoligiczny sposb jak go przyrzadzic zeby go nie zepsuc

A to znajdziesz na forum w dziale piaskownica oraz w zapiskach piwowarów. Nie dam rady wyręczyć Cię w szukaniu wątków.

 

Powodzenia!

 

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, zasada napisał:

Jaki? Podaj link do sklepu/ aukcji.

W wiki oraz w dziale Receptury na forum znajdziesz przepisy. Hefeweizenów jest sporo, ale skoro masz zestaw to zobacz najpierw co piszą w instrukcji (co prawda czasami piszą brednie).

A to znajdziesz na forum w dziale piaskownica oraz w zapiskach piwowarów. Nie dam rady wyręczyć Cię w szukaniu wątków.

 

Powodzenia!

 

Zamowilem sobie taki zestaw na start https://marxam.pl/zestawy-startowe-zestaw-sprzetowy-piwowar-start,c274,p4019,pl.html

Wlasnie odwiedzilem go wczesniej a moglbys mi doradzic mniejwiecej ktory przepis jest podobny w smaku do zywca pszenicznego badz ksiązece złote bo ja sie w ogole nie orientuje w tej dziedzinie :) dzieki za odpowiedz :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, bossman11 napisał:

Witam serdecznie Wszystkich :) przyszedł mi już zestaw startowy do wykonywania piwa,ze bardzo lubie piwo pszeniczne z koncernu Żywiec i i Książece pszeniczne oraz ogolnie  jestem fanem piw pszenicznych, takze przymierzam sie do wykonania pierszego mojego piwa ktorym chcialem aby bylo wlasnie cos na ksztalt tych piw .Taka moja prosba czy ma ktos jakis przepis na takie piwo oraz czy poratowalibyscie mnie jakimis praktyczbymi poradami i wytlumaczyli w lopatoligiczny sposb jak go przyrzadzic zeby go nie zepsuc badz podeslali jakies filmiki na yt w ktorych to jest jakos fajnie pokazane :)? z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam :)

Tyskie, Żywiec- przedstawiciele stylu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacznij od przeczytania wiki, jak pisał @zasada.

 

3 minuty temu, bossman11 napisał:

ktory przepis jest podobny w smaku do zywca pszenicznego badz ksiązece

To tak, jakbyś pytał jak zrobić domowy dżem podobny do takiego z biedronki... W domu możesz zrobić coś o wiele lepszego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
37 minut temu, bossman11 napisał:

OK, bo myślałem, że mówisz o zestawie surowców. Ale w sumie tam piszą też o zestawie surowców dołączanym. Jaki wybrałeś?

37 minut temu, bossman11 napisał:

ktory przepis jest podobny w smaku do zywca pszenicznego badz ksiązece złote

Problem jest taki, że Żywiec ma w ofercie amerykańskie pszeniczne, pszeniczne APA i Białe czyli pszenicę belgijską. Książęce złote jest natomiast pszenicznym lagerem. Cztery dość różniące się od siebie piwa a żadne nie jest weizenem o którym wspomniałem.

 

Z powyższych najłatwiejsze na początek byłoby amerykańskie pszeniczne.

Słody pilzneński albo pale ale i pszeniczny jasny w stosunku od 3:1 do 1:1, około 4-5 kg łącznie, zacieranie jednotemperaturowe w 65-66°C, chmiel goryczkowy na 60 minut, na koniec jakiś charakterystyczny aromatyczny (ja bym poszedł albo w Cascade, albo po polsku Oktawię lub Zulę), nie więcej niż 30 IBU łącznie (IBU liczysz w programach/ arkuszach dla piwowarów). W zależności od możliwości utrzymania temperatury fermentuj Nottinghamamai (14-18°C), Kveikami (20+).

 

A ogólnie czytaj wiki, rzuć okiem na (przydługie nieco) filmiki z opisu galerii i obejrzyj slajdy:

 

 

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki wielkie za pomoc :) w poniedziałek bede sie brał za warzenie Amerykanskiego pszenicznego ,trzymajcie za mnie kciuki zeby dalo sie to wypic pozniej xd

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Książece Pszeniczne Złote nie jest już piwem pszenicznym - hefeweizenem - jest teraz lagerem - mało tego obniżono mu ekstrakt z 13 do 12 BLG - więc to kiepski wzór do naśladowania. Nadziałem się ostatnio na ten numer bo kupiłem go chcąc się napić pszenicy.

Co do Amerykańskiej pszenicy to nie radzę - łatwo przegiąć z goryczką - mam takie świeże piwo - robione na gęstwie S04 - miało być fajnie - ale goryczka kryje cały smak. Jeszcze nie piłem w życiu piwa z tak dużą goryczką.

Polecam piwa proste - tzn zawsze polecam robić piwa proste nawet tym co mają staz 200 warek - np. Englisz IPA lub Stout owsiany.

 

Edited by Piotr Ba
s

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Piotr Ba napisał:

Książece Pszeniczne Złote nie jest już piwem pszenicznym - hefeweizenem - jest teraz lagerem - mało tego obniżono mu ekstrakt z 13 do 12 BLG - więc to kiepski wzór do naśladowania.

 

 

Ja tam zawsze wolę lżejsze pszeniczniaki. To nie RIS żeby musiał mieć dużo ekstraktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Piotr Ba napisał:

Łatwo przegiąć z goryczką

A to nie zależy od szerokości gestu piwowara bardziej niz wybranego stylu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie - ma być balans słodowy z aromatem amerykańskim  - to wyznacznik tego stylu tam jest niska goryczka.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy czy podchodzisz do definicji stylu dogmatycznie czy warzysz dla przyjemności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.