Jump to content

Recommended Posts

Witam serdecznie... Nigdy nie zbliżyłem się do umiejętności większej części użytkowników tego forum. Dlatego też chciałbym zadać pytanie... Dysponuje dużą ilością chmieli - zapakowanych próżniowo lub też już otwartych, drożdży, mchu irlandzkiego... Czy tak stare rzeczy nadają się do czegoś? Czy tylko do wywalenia? Zalecane spożycie najstarszego z chmieli to 2016. Proszę o wyrozumiałość :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, sprawek napisał:

Witam serdecznie... Nigdy nie zbliżyłem się do umiejętności większej części użytkowników tego forum. Dlatego też chciałbym zadać pytanie... Dysponuje dużą ilością chmieli - zapakowanych próżniowo lub też już otwartych, drożdży, mchu irlandzkiego... Czy tak stare rzeczy nadają się do czegoś? Czy tylko do wywalenia? Zalecane spożycie najstarszego z chmieli to 2016. Proszę o wyrozumiałość :)

 

Chmiel raczej do utylizacji, ewentualnie na lambiki.

Drożdże - można spróbować zrobić starter.

Mech, o ile był przechowywany w suchym, nie jest zatęchły czy spleśniały, powinien być ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda bo trochę tego się uzbierało sporo citry chinoka i amarillo no ale trudno ... Z drożdżami będę próbował bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, sprawek napisał:

Szkoda bo trochę tego się uzbierało sporo citry chinoka i amarillo no ale trudno ... Z drożdżami będę próbował bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 

 

Można spróbować na jakąś testową warkę (jeśli po otwarciu nie śmierdzi starym serem/skarpetami), ale z moich doświadczeń wynika, że starszy niż 2 sezony (czyli obecnie zbiór z 2018) niespecjalnie się do czegoś nadaje, i to pod warunkiem przechowywania w zamrażarce.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, punix napisał:

 

Można spróbować na jakąś testową warkę (jeśli po otwarciu nie śmierdzi starym serem/skarpetami), ale z moich doświadczeń wynika, że starszy niż 2 sezony (czyli obecnie zbiór z 2018) niespecjalnie się do czegoś nadaje, i to pod warunkiem przechowywania w zamrażarce.

 

wywale to wszystko i bedzie spokoj... lepiej wywalic jak pozniej sie wkurzyc ;) dzieki 

Share this post


Link to post
Share on other sites

chmiel w sumie ma to do siebie że całkiem nieźle się go na węch weryfikuje.

nie wiem czy bym nie zaryzykował z tymi co były szczelnie zamknięte,

ok pewnie wybitne warki z tego nie wyjdą ale ryzyko to parę kilo słodu

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używałem chmieli chyba nawet o rok starszych. Szczelne, trzymane w zamrażarce (z tego co mówiła osoba od której to odkupowałem), chmiele z Browamatora to były. Do tego też stare słody i suche drożdże. Piwa wyszły wg mnie dobre, a nawet zaryzykuję stwierdzenie, że lepsze niż na niektórych nowszych amerykańskich chmielach. Z jednej strony trochę ryzyko, ale tak jak piszą poprzednicy, jak pachnie normalnie to można spróbować. Albo może chociaż na goryczkę je zostawić jeśli pachną ok, a na aromat świeże. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stary chmiel do naparu do plukania wlosow - zwlaszcza blond... 😉 a drozdze w zaleznosci gdzie trzymane. Moje rok po dacie nadal tak samo aktywne jak swieze tylko jak ktos wspomnial zrob starter, w opakowaniach 500 g, taki niechaciany prezent, ale zamkniete prozniowo w temp. ok 15 stopni. Jesli jednak nie sa zbyt aktywne, polecam zuzyc w ogrodku. Wymieszac z kompostownikiem, gleba, podsypac rosliny czy zrobic oprysk. Albo pulapke na slimaki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.