Jump to content
Bartol

Zatrzymana fermentacja?

Recommended Posts

Posted (edited)

Czołem!

Jestem w trakcie swojej pierwszej warki i mam problem, otóż po 3 dniach od zadania drożdży US-05 fermentacja jakby przestała zachodzić. Pierwsze dwa dni przez rurkę bulkało bardzo często raz na 5-6 sekund, a także można było zaobserwować warstwę piany, niezbyt dużą bo do 1 - 1.5 cm. Teraz zamiast w miarę widocznej warstwy piany jest jej cieniutka warstewka bezpośrednio na tafli brzeczki wraz z nieco większymi wysepkami.

Jeśli chodzi o Blg to z ok. 14 spadło do 9 przez te 3 dni. Brzeczke napowietrzałem, wstrząsnałem kilka razy. Temperatura fermentacji 18-20C. Drożdże zadane były w temperaturze ok. 28C.

Moje pytanie: czy jest się czym martwić?

Wszystkim radzącym serdeczne dzięki za pomoc!

Edited by Bartol

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Bartol napisał:

Moje pytanie: czy jest się czym martwić?

Wysoką temperaturą zadania drożdży i niecierpliwością początkującego piwowara domowego.

Zapomnij o wiadrze na półtora tygodnia. Po tym czasie zmierz BLG, poczekaj jeszcze trzy dni i zmierz ponownie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, zasada napisał:

Wysoką temperaturą zadania drożdży i niecierpliwością początkującego piwowara domowego.

Zapomnij o wiadrze na półtora tygodnia. Po tym czasie zmierz BLG, poczekaj jeszcze trzy dni i zmierz ponownie.


Kamień z serca, dziękuję bardzo!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Wrzucaj drożdże w temperaturze w jakiej chcesz prowadzić fermentację. Daj drożdżom czas na dojedzenie resztek cukru 

Edited by biervorkoster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżam żeby nie śmiecić nowymi wątkami:

Aktualnie od dobrych 3 - 5 dni BLG nie spada, zatrzymało się na 6. Piwo po spróbowaniu ma trochę mydlany, i taki bardzo przypominający smak zacieranego słodu, chmiele też czuć, ale są one zakryte wręcz tym słodowym smakiem.

Czy ktoś miałby jakiś pomysł co mogło pójść nie tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zacierałeś? Ale wracam do wcześniejszego: zostaw wiadro w spokoju na tydzień. Nie zaglądaj, nie grzeb. Serio, serio.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Bartol napisał:

Aktualnie od dobrych 3 - 5 dni BLG nie spada, zatrzymało się na 6. 

Zrób jak radzi kolega @zasada

Smak słodu pewnie wynika z tego że fermentacja jeszcze trwa i sporo cukrów do przerobienia mają drożdże. 

 

Na przyszłość jak będziesz chciał zapytać o coś podobnego musisz podać wszystkie informacje. Jeśli robiłeś risa 25blg to odfermentowanie do 6blg jest spoko. Jeśli robiłeś jakąś dwunastkę to 6blg to dużo, jeśli jednak 6blg jest po czterech dniach to też nie ma problemu. Jednak nikt tutaj nie odgadnie jakie robiłeś piwo. Musisz podać więcej danych:

Jaki ekstrakt początkowy, 

Ile litrów,

ile drożdży, 

Jaka temp fermentacji

Jak długo trwa fermentacja

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Bartol napisał:

Odświeżam żeby nie śmiecić nowymi wątkami:

Aktualnie od dobrych 3 - 5 dni BLG nie spada, zatrzymało się na 6. Piwo po spróbowaniu ma trochę mydlany, i taki bardzo przypominający smak zacieranego słodu, chmiele też czuć, ale są one zakryte wręcz tym słodowym smakiem.

Czy ktoś miałby jakiś pomysł co mogło pójść nie tak?

 

To jeszcze dorzucę standardowe pytanie: pomiar robisz spławikiem, czy refraktometrem? Jeśli refraktometrem, to czy przeliczyłeś pomiar?

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, punix napisał:

 

To jeszcze dorzucę standardowe pytanie: pomiar robisz spławikiem, czy refraktometrem? Jeśli refraktometrem, to czy przeliczyłeś pomiar?

Spławik. Powtarzam zawsze pomiar 3 razy i staram się trzymać probówkę pionowo.

 

2 godziny temu, anatom napisał:

Zrób jak radzi kolega @zasada

Smak słodu pewnie wynika z tego że fermentacja jeszcze trwa i sporo cukrów do przerobienia mają drożdże. 

 

Na przyszłość jak będziesz chciał zapytać o coś podobnego musisz podać wszystkie informacje. Jeśli robiłeś risa 25blg to odfermentowanie do 6blg jest spoko. Jeśli robiłeś jakąś dwunastkę to 6blg to dużo, jeśli jednak 6blg jest po czterech dniach to też nie ma problemu. Jednak nikt tutaj nie odgadnie jakie robiłeś piwo. Musisz podać więcej danych:

Jaki ekstrakt początkowy, 

Ile litrów,

ile drożdży, 

Jaka temp fermentacji

Jak długo trwa fermentacja

 

-ekstrakt początkowy ok. 15-16 BLG

-litrów w przepisie (https://wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli)) powinno wyjść 20, natomiast mi wyszło 19, może ciutke poniżej kreski.

-drożdży jedna saszetka - safale us-05 i domyślam się że tutaj to mogło być za mało, bo gdzieś czytałem, że w piwach powyżej 15 BLG początkowego ekstraktu lepiej dać dwie saszetki, ale zmieszałem jedną z wodą w temp pokojowej i po 40-45 minutach (troszke sie opoznilem ze schladzaniem) zadałem je do brzeczki
-temperatura fermentacji utrzymuje się w granicach 18-20 stopni
- fermentacja trwa już 10 dni

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, Bartol napisał:

Spławik. Powtarzam zawsze pomiar 3 razy i staram się trzymać probówkę pionowo.

 

-ekstrakt początkowy ok. 15-16 BLG

-litrów w przepisie (https://wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli)) powinno wyjść 20, natomiast mi wyszło 19, może ciutke poniżej kreski.

-drożdży jedna saszetka - safale us-05 i domyślam się że tutaj to mogło być za mało, bo gdzieś czytałem, że w piwach powyżej 15 BLG początkowego ekstraktu lepiej dać dwie saszetki, ale zmieszałem jedną z wodą w temp pokojowej i po 40-45 minutach (troszke sie opoznilem ze schladzaniem) zadałem je do brzeczki
-temperatura fermentacji utrzymuje się w granicach 18-20 stopni
- fermentacja trwa już 10 dni

 

Fermentacja trwa dopiero 10 dni ;)

Z potencjalnych problemów, które warto wyeliminować w przyszłości:

 - zbyt mała ilość drożdży, do tego część mogła paść przez zbyt długie uwadnianie - szczególnie przy pierwszych warkach warto poczekać z przygotowaniem drożdży do momentu, w którym brzeczka jest już schłodzona

 - zbyt wysoka temperatura, w której zadałeś drożdże - brzeczka powinna być schłodzona do temperatury, w której fermentacja ma się rozpocząć, albo nawet 1-2°C niższej. W trakcie fermentacji zdecydowanie lepiej jest podwyższać temperaturę niż obniżać (nie licząc cold crasha czy lagerowania)

 

Zrób tak, jak pisał Zasada - zostaw wiadro na kolejny tydzień i wtedy zrób kolejny pomiar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.