Jump to content
Aethelwulf

Przegazowane piwo a zamknięcie patentowe

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam. 6 warka- pierwszy problem. Niedawno popełniłem hefe-weizena na Mauribrew Weiss Y1433. Zacieranie - przez problemy z termometrem zatarło się się trochę za bardzo na słodko Fermentacja- w sumie trwała nieco ponad 2 tygodnie. W pierwszym tygodniu podnosiłem z 17 do 20 stopni, w drugim skończyłem na 21. Tak jak można przeczytać opinie ludzi o tych drożdżach, tak i mi wyszły drożdże z fermentora przez rurkę. Drożdże przefermentowały z 15 do 6. Dosyć dużo, ale zatarłem na słodko + przez tydzień się tyle utrzymywało, więc zabutelkowałem 22,5l z 150g glukozy (roztwór). Rozlew był w niedzielę, w piątek próba nagazowania - na dwóch butelkach z różnych etapów rozlewu piwo ładnie wychodzi z butelki, nie ma jeszcze gejzeru na 20cm, ale nie nie da rady zdążyć przelać do szkła, aby się nie rozlało. Obecnie piwo leżało w temperaturze pokojowej, czyli gdzieś ponad 20 , takie też próbowałem. Jedno dałem do lodówki, jutro przetestuję, resztę wynoszę do piwnicy, gdzie jest chłodno. Mam zacząć odgazowywanie już teraz, czy poczekać jeszcze? Z tego co czytałem, trzeba kilkanaście albo i więcej razy uchylać kapsel. Ile w ciągu dnia przeprowadzić takich operacji, aż za którymś razem piana przestanie rosnąć, czy zrobić 2 kolejki i następnego dnia kolejne, czy jak to najlepiej przeprowadzić? Mam też kilka butelek z zamknięciem patentowym, co z nimi zrobić? Ich się nie da tylko trochę uchylić :D. Wsadzić do lodówki i pić jako pierwsze?

Edited by Aethelwulf

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Aethelwulf napisał:

 Mam też kilka butelek z zamknięciem patentowym, co z nimi zrobić? Ich się nie da tylko trochę uchylić :D. Wsadzić do lodówki i pić jako pierwsze? 

 

Da się, wystarczy lekko uchylić trzymając mechanizm, kurna nie widać tekstu :)

 

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

 

Da się, wystarczy lekko uchylić trzymając mechanizm, kurna nie widać tekstu :)

 

J.

Okej, to popróbuje i to pouchylać :D. Tekst poprawiony- pisałem to na ciemnym tle, także nawet nie zauważyłem, że zrobiły mi się jakieś czarne zaznaczenia :D. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 butelki otwarte prosto z piwnicy też zachowują się normalnie i nie ma mowy o żadnym wychodzeniu z butelki... w takim razie wyższa temperatura miała aż taki wpływ na piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmiany ciśnienia gazu w zbiorniku zamkniętym pod wpływem zmiany temperatury, są konsekwencją szybszego lub wolniejszego ruchu cząsteczek gazu. Wyższa temperatura, oznacza większą prędkość cząsteczek gazu, niższa- mniejszą prędkość. Co za tym idzie, szybsze podnoszenie piany i jej wychodzenie z butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Aethelwulf napisał:

2 butelki otwarte prosto z piwnicy też zachowują się normalnie i nie ma mowy o żadnym wychodzeniu z butelki... w takim razie wyższa temperatura miała aż taki wpływ na piwo?

 

Temperatura ma duży wpływ, ewentualnie trafiłeś na pojedynczą zainfekowaną butelkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
19 godzin temu, smola napisał:

Zmiany ciśnienia gazu w zbiorniku zamkniętym pod wpływem zmiany temperatury, są konsekwencją szybszego lub wolniejszego ruchu cząsteczek gazu. Wyższa temperatura, oznacza większą prędkość cząsteczek gazu, niższa- mniejszą prędkość. Co za tym idzie, szybsze podnoszenie piany i jej wychodzenie z butelki.

Tak, niby wiedziałem, ale nie myślałem, że może być aż taka różnica, tym bardziej, że inne warki też próbowałem prosto z temperatury pokojowej, ale w sumie weizen jest więcej nagazowany niż piwa, które robiłem do tej pory i to zrobiło robotę :D.

 

19 godzin temu, punix napisał:

 

Temperatura ma duży wpływ, ewentualnie trafiłeś na pojedynczą zainfekowaną butelkę.

Dlatego próbowałem dwie różne i było to samo. W każdym razie wychodzi na to, że trzeba trzymać w niskiej temperaturze i nie trzeba nic odgazowywać, dzięki wszystkim ;).

Edited by Aethelwulf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.