Jump to content

Starter drożdżowy z antybiotykiem


aldorn
 Share

Recommended Posts

Ktoś mi kiedyś opisywał, jak zrobić starter z dodatkiem antybiotyku, żeby ubić ewentualne bakterie, ale szukam, szukam i nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś robił starter z antybiotykiem, bardzo proszę o podanie dawkowania.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 29.07.2020 o 18:59, Wuuu napisał:

Zagotuj brzeczkę w kolbie po prostu 15-20 minut i nie baw się w żadne antybiotyki.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Jeśli bakterie są w gęstwie, to nic nie da gotowanie brzeczki w kolbie, trzeba antybiotyk. Można dać jedną tabletkę, ale chciałbym wiedzieć ile minimalnie można dać by był efekt, by nie strzelać z armaty do wróbla. @DanielN orientujesz się coś w temacie dawkowania drożdży do startera, może coś podpowiesz choć na czuja? :)

 

Link to comment
Share on other sites

Nic nie mówiłeś o tym, że drożdże to gęstwa. Generalnie jak pisze kolega wyżej:
albo zadaj zdrową, świeżą gęstwę, albo nie zadawaj wcale.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Nie, nie łatwiej zdobyć gęstwę. Chodzi o to, że przy Kveikach, które chodzą od drzwi do drzwi, czasami może zdarzyć się zakażenie. Jeśli kveik nie ma swoich oryginalnych bakterii, to łatwiej  i pewniej zrobić starter z antybiotykiem niż bawić się w zdobywanie kveika którego już się ma. Oczywiście jeśli ma się podejrzenie zakażenia kveika który miał swoje bakterie, to nie ma co się bawić i trzeba koniecznie nową gęstwę zdobyć, dlatego tak ważne jest dzielenie się swoimi kveikami - raz ja dam tobie raz ty dasz mi :)

Edited by aldorn
Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, aldorn napisał:

łatwiej  i pewniej zrobić starter z antybiotykiem

Czyli znasz przypadek w historii piwowarstwa z zastosowania antybiotyku skoro piszesz o tym, że tak jest łatwiej?!

Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, aldorn napisał:

Tak, znam taki przypadek i jego pozytywne zakończenie, tyle że chciałbym precyzyjniejsze dawkowanie niż "wrzuć tabletkę do startera". 

Jaki antybiotyk zastosujesz? Czy wiesz jakimi bakteriami jest zakażony starter? Czy chcesz dodać antybiotyk żeby starter był "bakteriostatyczny"?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.