Jump to content

Recommended Posts

Wydaje mi się, że bodaj 7 albo 8 piwo na S-04 (za każdym razem zostawiam gęstwę w lodówce)

słabiej odfermentowało. Tak jakby drożdże wyciągnęły kopytka :) Możliwe to?

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo nawet jeszcze żyją ale już kondycja nie ta sama ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

American IPA 14 z Esencje: https://esencjesmaku.pl/pl/p/American-IPA-14-BLG-/550

Zszedł z 15blg do 8blg i koniec. Mierzone refraktometrem. Wychodzi z PPPP 5.8% alk. 

Może się mylę, ale wydaje mi się, że blg finalne powinno być niższe?

Chyba, że się mylę - arkusz przelicz finalne blg na poziomie 3.9.

 

Może dodatek pszenicy podbija pomiar? Piwo jest lekko mętne, pomimo tego, że drożdże

ładnie osiadły na dnie jak zawsze (S-04).

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to wygląda na to, że dodatek pszenicy zmylił mnie (wygląd i smak). Dzięki :)

Piwo zlałem, okaże się za chwile jakie wyszło...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm dlatego, że jak widać działa i nie muszę za każdym razem wydawać dychy na nowe drożdże? :)

 

Może przy okazji wyhoduje jakiś własny "szczep" ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy w takim razie Porter który zszedł z 22blg do 12.5blg w ciągu pięciu tygodni dobrze rokuje?

Wedle PPPP byłoby w tej chwili 7.3blg i 8% alk. Oczywiście jeszcze czekam, niech stoi.

Jedna próbna buteleczka odstawiona dwa tygodnie temu do lodówki i wypita w ten weekend

smakowała niesamowicie :) Brakowało może trochę %....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Do ilu to w końcu odfermentowało?  Do 12,5 blg czy 7,3 blg? 

Edited by anatom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmierzone refraktometrem z 22blg do 12.5blg.

 

Arkusz PPPP po wpisaniu tych wartości podaje, że obecne blg wynosi 7.3 a ilość alkoholu to 8%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podawaj wyłącznie odczyt po przeliczeniu. Myślę, że jeszcze trochę może zejść lub nie.

Czy to też S-04 czy inne drożdże? Który pasaż?

Ogólnie mocarze warto robić na 2-3 pasażu drożdży.

 

3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Brakowało może trochę %....

Warzysz dla smaku czy %? Alkoholowość w smaku raczej nie jest pożądaną cechą u portera

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, wizi napisał:

Warzysz dla smaku czy %? Alkoholowość w smaku raczej nie jest pożądaną cechą u portera

 

Nie chodzi o smak czy zapach alkoholu - tego ma nie być.

Niemniej jak piję takie ciężkie piwo to oczekuję, że po szklaneczce za kilka minut rozpłynie się po cielsku fala ciepełka :)

Tu tego nie było - chyba jeszcze za mało alkoholu, albo szklaneczka za mała ;) Do Portera mam przyszykowane

butelki 0.33l - takiego syropu nie ma sensu butelkować w 0.5l. 1/3l na głowe to optimum...

 

Drożdże S-04, używane były chyba około pięciu razy. Mam gęstwę w lodówce, zrobię fft na czystym ekstrakcie słodowym,

żeby sprwdzić ich kondycję...

 

Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Nie chodzi o smak czy zapach alkoholu - tego ma nie być.
Niemniej jak piję takie ciężkie piwo to oczekuję, że po szklaneczce za kilka minut rozpłynie się po cielsku fala ciepełka
Tu tego nie było - chyba jeszcze za mało alkoholu, albo szklaneczka za mała  Do Portera mam przyszykowane
butelki 0.33l - takiego syropu nie ma sensu butelkować w 0.5l. 1/3l na głowe to optimum...
 
Drożdże S-04, używane były chyba około pięciu razy. Mam gęstwę w lodówce, zrobię fft na czystym ekstrakcie słodowym,
żeby sprwdzić ich kondycję...
 
Dzięki.
Nie masz robić na ekstrakcie tylko na brzeczce. Zatarłeś bardziej na słodko i masz mniej % Zacieraj 62C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie masz robić na ekstrakcie tylko na brzeczce.

 

Słusznie.

 

Zatarłeś bardziej na słodko i masz mniej % Zacieraj 62C.

 

Zaprawdę powiadam Ci - jest to możliwe :) Zacieranie w lodówce jednak super dokładne nie jest,
przynajmniej w moim wykonaniu ;) Szykuję właśnie gar do dokładnego warzenie ze stabilizacją

temperatury etc. Zacznę chyba od testów różnych temp. zacierania, żeby porównać efekt końcowy...

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie masz co testować bo wszystko już było napisane.
Dodatkowo nigdy nie będziesz mam dwóch takich samych warek.
Chyba że chcesz sprawdzić smak który ci lepiej pasuje.
Mnie drażni robienie piw poniżej 5% bo muszę ich więcej wypić ;) A tak to się % nie przejmuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chciałbym zrobić smaczne piwo, którego mogę wychylić dwie butelki bez śladu szumu w głowie.

Jak chcę poczuć szum to mam świetną wódkę ;) Nadzieja w Grodziskim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.