Skocz do zawartości

Nadbużański Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 74. West Coast Polish IPA

 

Parametry:

16 °BLG, 65 IBU,  7,7% , 2°BLG

 

Warzone dnia 02.11.2022r

Rozlew  21.11.2022r

 

Zasyp:

4kg Pilzneński ekstra jasny 66,6%

1kg Pszeniczny 16,7%

1kg Płatki ryżowe 16,7%

 

Chmiele:

200g exp 2/20 polishhops

100g książęcy polishhops

 

Dodatki:

0ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

 

0g/0g sól  zacier/woda wysładzanie

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

4,3g/4,3g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0,4g/0,4g sól epsom zacier/woda wysładzanie

1,3g/1,3g chlorek wapnia

0g/0g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3:1

66C-64C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 85%

 

Przed gotowaniem 13,4BR 29l

 

Gotowanie 40min

30g exp 2/20 30min

30g exp 2/20 20min

40g exp 2/2010min

100g exp 2/20 whirlpool 75C

 

Po gotowaniu 21l 16BLG

 

Fermentacja burzliwa 

suche lallemand nottingham 

16.11 100g książęcy

 

Fermentacja cicha pominięto

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 75. Wymrażany Porter Bałtycki

 

Parametry:

21,6 °BLG, 65 IBU,  % , °BLG

 

Warzone dnia 12.11.2022r

Rozlew  14.05.23r

 

Zasyp:

5kg Wiedeński

2kg Pale ale

1kg melano light

0,5kg Caramunich I

0,2kg Brown

0,3kg Pszeniczny czekoladowy

 

Chmiele:

30g iunga polishhops

100g lubelski 

 

Dodatki:

0ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

 

5,1g/0g sól  zacier/woda wysładzanie

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

2,3g/0g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

1,9g/0g sól epsom zacier/woda wysładzanie

5,9g/0g chlorek wapnia

1,7g/0g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3:1

69C-65C 90 min

65C-78C 20min

Wydajność zacierania wg BS3 85%

 

Przed gotowaniem 19BR 26l

 

Gotowanie 60min

30g iunga 60min

100g lubelski 20min

 

 

Po gotowaniu 20l 21,4BLG

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa fm30

 

wymrażanie 23.12.2022

 

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 76. Polish Stout

 

Parametry:

17,5 °BLG, 60 IBU,  7% , 5°BLG

 

Warzone dnia 29.12.2022r

Rozlew  15.03.2023r

 

Zasyp:

5kg Pale ale

0,3kg Caraaroma

0,2kg Brown

0,4kg Pszeniczny czekoladowy

0,2kg Carafa special III

 

0,5kg płatki jęczmienne

0,4kg płatki owsiane

 

Chmiele:

100g Vermelho

100g Zula 

 

Dodatki:

0ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

6ml biersol

 

0g/0g sól  zacier/woda wysładzanie

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

7,2g/0g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0g/0g sól epsom zacier/woda wysładzanie

8,3g/0g chlorek wapnia

0g/0g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3:1

68C-65C 60 min

65C-78C 15min

Wydajność zacierania wg BS3 90%

 

Przed gotowaniem 15,5BR 30l

 

Gotowanie 60min

20g Vermelho 30min

20g Zula 30min

20g Vermelho 15min

20g Zula 15min

2/3 tab Whirlfloc

20g Vermelho 5min

20g Zula 5min

 

Po gotowaniu 24l 17,5BLG

 

Fermentacja burzliwa 

3 paczki uwodnionych US-05

 

Fermentacja cicha 29.01

Biersol 6ml

 

dodanie chmielu 03.02

40g Vermelho 

40g Zula 

oddzielenie 07.02

filtr przepływowy 5micron

nagazowanie w kegu

 

rozlew 15.03.2023r

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 77. Dry Stout

 

Parametry:

10,8 °BLG, 25 IBU,  4,2% , 3°BLG

 

Warzone dnia 23.02.2022r

Rozlew   11.04.23r

 

Zasyp:

2kg Pale ale

1kg Pilzneński 

0,4kg pszeniczny czekoladowy

 

0,5kg płatki jęczmienne

0,1kg płatki owsiane

 

Chmiele:

25g Iunga

 

Dodatki:

0ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

 

0,5g/0,5g sól  zacier/woda wysładzanie

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

1g/1,2g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0.6g/0,8g sól epsom zacier/woda wysładzanie

0g/0g chlorek wapnia

5g/6g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3:1

69C-63C 60 min

63C-78C 15min

Wydajność zacierania wg BS3 86%

 

Przed gotowaniem 9,5BR 29l

 

Gotowanie 40min

25g Iunga 40min

 

1/2tab whirfloc 10min

 

Po gotowaniu 24l 10,8BLG

 

Fermentacja burzliwa 

2 paczki uwodnionych S-04

 

Fermentacja cicha 28.03

 

Rozlew 11.04.23r

mała miarka glukozy na 500ml

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 78. Polish Micro IPA

 

Parametry:

9 °BLG, 35 IBU,  3,4% , 2,5°BLG

 

Warzone dnia 26.04.2023r

Rozlew   14.05.23r

 

Zasyp:

2,5kg Pilzneński Castle malting

1kg pszeniczny viking

0,1kg żytni

 

 

Chmiele:

150g Zibi 22

 

Dodatki:

5ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

 

0,37g/0,5g sól  zacier/woda wysładzanie

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

3,55g/4,5g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0,7g/0,9g sól epsom zacier/woda wysładzanie

1,1g/1,4g chlorek wapnia

0g/0g kreda

 

Stosunek wody do słodu 4,2:1

69C-66C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 82%

 

Przed gotowaniem 7,7BR 30l

 

Gotowanie 40min

25g Zibi 20min

25g Zibi 10min

100g Zibi whirlpool 75C 15min

 

1/2tab whirfloc 2min

 

Po gotowaniu 25l 9BLG

 

Fermentacja burzliwa 

2 paczki suchych US-05

 

Fermentacja cicha  08.05

100g PŁ01

50g Zibi

po 3 dniach przefiltrowano przez filtr 5 mikronów

 

Rozlew 14.05.23r

14l do butelek 

ok 5l do kega

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 79. Grodziskie

 

Parametry:

8 °BLG, 25 IBU,  2,9% , 2,5°BLG

 

Warzone dnia 01.05.2023r

Rozlew  28.05.23r

 

Zasyp:

7kg pszeniczny wędzony dębem Weyermann

 

 

Chmiele:

15g iunga

50g tomyski

 

Dodatki:

6ml/12ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 350g Łuski ryżowej

 

0g/0,5g sól  zacier/woda wysładzanie

5g/10g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

0g/40g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

7g/14g sól epsom zacier/woda wysładzanie

2,2g/4,4g chlorek wapnia

5g/10g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3:1

69C-65C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 79%

 

Przed gotowaniem 6,6BR 30l

 

Gotowanie 40min

15g Iunga 30min

25g Tomyski 15min

25g Tomyski 0min

 

1/2tab whirfloc 10min

 

Po gotowaniu 25l 8BLG

 

Fermentacja burzliwa 

2 paczki suchych S-04

 

Fermentacja cicha 09.05

5g żelatyny

 

Rozlew 28.05.23r 

Czerwone kapsle

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 80. Grodziskie z pieprzem syczuańskim 

 

Parametry:

8,8 °BLG, 25 IBU,  3,3% , 2,5°BLG

 

Warzone dnia 01.05.2023r

Rozlew   28.05.23

 

Zasyp:

zacierane wspólnie z 79.

 

 

Chmiele:

15g iunga

50g tomyski

 

Dodatki:

10g Pieprz syczuański

 

Przed gotowaniem 7,4BR 30l

 

Gotowanie 40min

15g Iunga 30min

25g Tomyski 15min

25g Tomyski 0min

 

1/2tab whirfloc 10min

10g pieprz syczuański 10min

 

Po gotowaniu 23l 8,8BLG

 

Fermentacja burzliwa 

2 paczki suchych S-04

 

Fermentacja cicha 15.05

 

Rozlew 28.05.23

Żółte kapsle

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Warka 81. Hoppy Desitka

 

Parametry:

10,2 °BLG, 35 IBU,  % , °BLG

 

Warzone dnia 27.05.2023r

Rozlew   

 

Zasyp:

3,5kg pils castle malting

0,2kg carapils

 

Chmiele:

100g Pałacowy

 

Dodatki:

5ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzaniej

 

0g/0g sól  zacier/woda wysładzanie

0,2g/0,2g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

0,2g/0g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0,2g/0,2g sól epsom zacier/woda wysładzanie

0,1g/0,2g chlorek wapnia

0,2g/0,2g kreda

 

Stosunek wody do słodu 4:1

68C-64C 60 min

 

Wydajność wg BS3 74%

 

Przed gotowaniem 8BR 29l

 

Gotowanie 60min

25g pałacowy 40min

20g pałacowy 20min

10g pałacowy 5min

45g pałacowy whirlpool 75C

 

 

Po gotowaniu 23l-2l strat 10,2BLG  

 

Fermentacja burzliwa (ciśnieniowa)

2 paczki suchych W34/70

20PSI

 

Fermentacja cicha 

 

Rozlew

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 82. Porter Bałtycki

 

Parametry:

21,6 °BLG, 40 IBU,  % , °BLG

 

Warzone dnia 12.11.2023r

Rozlew  

 

Zasyp:

5kg Monachijski jasny viking

2kg Pilzneński Castle Malting

0,5kg Żytni viking

 

0,2kg Caramunich I

0,2kg Caraaroma

0,2kg Special W

 

0,2kg Brown

01kg Pszeniczny czekoladowy

 

Chmiele:

20g iunga polishhops

60g lubelski 

 

Dodatki:

0ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

 

0g/0g sól  zacier/woda wysładzanie

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

3,1g/2g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0g/0g sól epsom zacier/woda wysładzanie

9g/5,6g chlorek wapnia

0.6g/0,4g kreda

 

Stosunek wody do słodu 2:1

68C-63C 90 min

63C-78C 15min

 

Przed gotowaniem 18,4BR 25l

 

Gotowanie 60min

20g iunga 60min

20g lubelski 30min

20g lubelski 15min

20g lubelski 0min

 

Po gotowaniu 20l 21,4BLG

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa w34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 83. Hoppy Hefeweizen

 

Parametry:

10,6 °BLG, 45 IBU,  4,8% , 2°BLG

 

Warzone dnia 19.06.2023r

Rozlew   17.07.23r

 

Zasyp:

2kg Pilzneński Castle malting

2kg pszeniczny viking

0,5kg płatki orkiszowe

 

 

Chmiele:

200g Książęcy 22

 

Dodatki:

5ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

 

0g/0g sól  zacier/woda wysładzanie

1,5g/1,5g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

0g/0g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0,5g/0,5g sól epsom zacier/woda wysładzanie

10g/0g chlorek wapnia

3g/3g kreda

 

Stosunek wody do słodu 4,2:1

69C-67C 60 min

 

 

Przed gotowaniem 9BR 25l

 

Gotowanie 40min

10g Książęczy 40min

30g Książęczy 30min

30g Książęczy 10min

130g Książęczy whirlpool

 

Po gotowaniu 21l 10,6BLG

 

Fermentacja burzliwa 

1,5l starter FM41

 

Fermentacja cicha  pominięto

 

Rozlew 17.05.23r do kega

19l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 83. Frutty Berliner Weisse (borówka amerykańska)

 

Parametry:

8 °BLG, 10 IBU,  3% , 2,2°BLG

 

Warzone dnia 12.08.2023r

Rozlew   

 

Zasyp:

1,5kg Pilzneński Castle malting

1,5kg pszeniczny viking

0,2kg płatki owsiane

 

Chmiele:

9g Iunga 22

 

Dodatki:

10ml/10ml kwasu mlekowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

 

0g/0g sól  zacier/woda wysładzanie

0g/00g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

0,4g/1g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0g/0g sól epsom zacier/woda wysładzanie

0,5g/1,1g chlorek wapnia

0,4g/0,9g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3,1:1

68C-63C 60 min

 

Przed gotowaniem 6,5BR 28l

 

Gotowanie I 15min

schłodzono do 36 

9g laktobacillus plantarum - serowar

 

 

Gotowanie II 45min

9g Książęczy 30min

 

Po gotowaniu 23l 8BLG

 

Fermentacja burzliwa 

2 paczki us-05

19.08 dodano 2kg przecieru z borówki amerykańskiej

 

Fermentacja cicha  26.08

 

Rozlew

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 85. Polish Rye Micro IPA

 

Parametry:

9,1 °BLG, 40 IBU,  % , °BLG

 

Warzone dnia 26.08.2023r

Rozlew 

 

Zasyp:

1,6kg Żytni 42,1%

1,5kg Pilzneński 39,5%

0,2kg Carapils 13,2%

0,5kg Płatki Orkiszowe 5,3%

 

Chmiele:

50g Zula

200g Zi-1

 

Dodatki:

0ml/5ml kwasu mlekowego 80%  zacier/woda wysładzanie

Ok 150g Łuski ryżowej

 

0,4g/0,5g sól  zacier/woda wysładzanie

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

3,5g/4,5g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0,7g/0,9g sól epsom zacier/woda wysładzanie

1,1g/1,4g chlorek wapnia

1g/0g kreda

 

Stosunek wody do słodu 4:1

68C-64C 60 min

64C-78C 15min

 

Przed gotowaniem 7,8BR 31l

 

Gotowanie 40min

10g Zula 30min

15g Zula 2/20 20min

25g Zula 2/2010min

200g Zi-1 (szyszka) whirlpool 75C

 

Po gotowaniu 23,5l 9,1BLG

 

Fermentacja burzliwa (ciśnieniowa 0,5bar)

uwodnione US-05

 

Fermentacja cicha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 86. Rum FES

 

Parametry:

16 °BLG, 60 IBU,  6,6% , 4°BLG

 

Warzone dnia 19.09.2023r

Rozlew   09.10.23r

 

Zasyp:

4kg Pilzneński 

1kg Żytni 

0,2kg Special B

0,3kg Brown

0,3 Chocolat CM

 

0,3kg melasa trzcinowa

0,3kg cukier trzcinowy

 

Chmiele:

200g Książęcy

 

Dodatki:

0ml/0ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

 

2,8g/3,4g sól  zacier/woda wysładzanie

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

1,3g/1,5g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

1,4g/1,7g sól epsom zacier/woda wysładzanie

6,9g/8g chlorek wapnia

1,3g/1,5g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3:1

68C-63C 90 min

63C-78C 15min

 

Przed gotowaniem 13,5BR 30l

 

Gotowanie 50min

50g Książęcy 50min

50g Książęcy 20min

100g Książęcy 5min

melasa i cukier 10min

 

1/2tab whirfloc 10min

 

Po gotowaniu 23l 16BLG

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa US05

 

Fermentacja cicha pominięta

 

Rozlew 09.10.23r

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 87. Polish Wheat ZUX47

 

Parametry:

10 °BLG, 50 IBU,  3,7 % , 3,1°BLG

 

Warzone dnia 30.09.2023r

Rozlew 11.10.2023r

 

Zasyp:

2kg Pilzneński Bruntal

1kg Pszeniczny

0,5 żytni

1kg pszenica niesłodowana

 

Chmiele:

350g ZUX47 szyszka (eksperymentalny PolishHops)

 

Dodatki:

0ml/0ml kwasu mlekowego 80%  zacier/woda wysładzanie

Ok 150g Łuski ryżowej

 

0,4g/0,5g sól  zacier/woda wysładzanie

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

3,5g/4,5g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0,7g/0,9g sól epsom zacier/woda wysładzanie

1,1g/1,4g chlorek wapnia

0g/0g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3:1

69C-64C 60 min

64C-78C 15min

 

Przed gotowaniem 9,4BR 30l

 

Gotowanie 40min

50g ZUX47 10min

100g ZUX47 0min

200g ZUX47 whirlpool 80stopni 15min

 

Po gotowaniu 24l 10BLG

 

Fermentacja burzliwa (ciśnieniowa 0,5bar)

suche US-05 2 paczki

 

Fermentacja cicha pominęto

 

Rozlew 11.10.2023

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 88. Marcowe

 

Parametry:

15,2 °BLG, 25 IBU,  6,5% , 3,2°BLG

 

Warzone dnia 11.11.2023r

Rozlew 14.12.2023r

 

Zasyp:

5kg BEST Vienna

1kg BEST Munnich

 

Chmiele:

40g Oktawia

 

Dodatki:

0ml/0ml kwasu mlekowego 80%  zacier/woda wysładzanie

 

0g/0g sól  zacier/woda wysładzanie

1,6g/2g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

0g/0g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0,6g/0,8g sól epsom zacier/woda wysładzanie

0g/0g chlorek wapnia

3,6g/5g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3:1

69C-64C 60 min

64C-78C 15min

 

Przed gotowaniem 13BR 30l

 

Gotowanie 60min

10g Oktawia 40min

10g Oktawia 30min

10g Oktawia 20min

10g Oktawia 10min

1/2 whirlfloc 10min

 

Po gotowaniu 20l 10BLG 4l strat :( 

 

Fermentacja burzliwa (ciśnieniowa 1bar)

uwodnione W34/70 2 paczki

 

Fermentacja cicha 30.11

 

Rozlew 14.12

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 89. Imperialny Porter Bałtycki

 

Parametry:

26 °BLG, 50 IBU,  % , °BLG

 

Warzone dnia 02.12.2023r

Rozlew  

 

Zasyp:

4,3kg Munich BEST

3kg Pale Ale BEST

1,1kg Pils Bruntal

0,5kg Brown

0,4kg Special B

0,3kg CaraMunich III

0,2kg Chocolat CM

 

Chmiele:

120g Oktawia PH

 

Dodatki:

0ml/0ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 200g Łuski ryżowej

 

0g/0g sól  zacier/woda wysładzanie

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

2,1g/1,5g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0,6g/0,4g sól epsom zacier/woda wysładzanie

11,2g/7,7g chlorek wapnia

0g/0g kreda

 

Stosunek wody do słodu 2:1

67C-64C 90 min

64C-78C 15min

 

Wysładzanie na dwa razy. Zacier podzielony na pół. Pierwsza część wysładzana wodą. Pierwsze 10l brzeczki odebrane i dolane drugiej części zacieru. Pierwsze część wysładzana do skończenia wody. Po podgrzaniu drugiej części wysładzane pozostałościami po brzeczki po pierwszym wysładzaniu. Woda zeszła cała uzyskano 22br 25l

Dobra metoda trwałą niewiele dłuzej od wysładzania całości na raz. Za to wydajność poszła znacząco w góre.

 

Przed gotowaniem 22BR 25l

 

Gotowanie 60min

20g Oktawia 60min

20g Oktawia 40min

25g Oktawia 15min

25g Oktawia 10min

1/2 tab whirlfloc t 10min

30g Oktawia 0min

 

 

Po gotowaniu 20l 26BLG

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa w34/70 ciśnieniowa 1bar 19C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • macq21 zmienił(a) tytuł na Nadbużański Browar Domowy
  • 4 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.