Skocz do zawartości

Nadbużański Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 50.  Peated Wee Heavy "Sherry BA"

 

Parametry:

24,1 BLG, 31 IBU, 11,3% 5,5 BLG

 

Warzone dnia 01.08.2021

Rozlew 06.02.2022

 

Zasyp:

4kg Chateau Whisky

2kg Pale ale

1kg Żytni

0,4 kg Red ale

0,4kg Chateau biscuit

0,2kg Special W

 

Chmiele:

30g Iunga 2020

10g Lubelski 2020

 

Dodatki:

5ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

1,5g Sól

Ok 50g Łuski ryżowej

0.5 tab Whirlfloc T

 

 

Stosunek wody do słodu 2,5:1

69C-63C 90 min

63C-78C 15min

 

Wydajność zacierania wg BS3 75,3 %

 

Przed gotowaniem 19,1 BLG 21l

 

Gotowanie 60 min 

30g Iunga 60 min

1/2 tabletki whirlfloc 10 min

 

Po gotowaniu 16l 24,1 BLG

 

Fermentacja burzliwa 

Dodano 20 łyżek gęstwy  lallemand nottingham w 16C

50.png.290774fa375e11d6b556a9466ca2a45f.png

 

Leżakowanie 31.08.2021

Przelano do kega

Dodano 100g kostek z beczki po sherry macerowanych w whisky

Ciśnienie dobito do 1,5 bara

 

Rozlew 06.02.2022

4 butelki 500ml

38 butelek 330ml

ciśnienie w kegu 0,7bar przy temp pokojowej ok 23C

 

nalane prawie pod kapsel

kapsle złote

granatowy lak

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 51.  Grodziskie z własnego słodu

 

Parametry:

9,5 BLG, 20 IBU, 3,7%, 2,3 BLG

 

Warzone dnia 28.08.2021

Rozlew 27.09.2021

 

Zasyp:

4,4 kg pszeniczny wędzony dębem własny100%

 

Chmiele:

15g Iunga 2020

15g Lubelski 2020

 

Dodatki:

0ml/10ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 200g Łuski ryżowej

0.5tab Whirlfloc T

5g wit C

 

Stosunek wody do słodu 5,2:1

69C-65C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 62%

 

Przed gotowaniem 7,9 BLG 25l

 

Gotowanie 60 min 

15g Iunga 60 min

15g Lubelski 10min

1/2 tabletki whirlfloc 10 min

 

Po gotowaniu 19,5l 9,5 BLG

 

Fermentacja burzliwa 

uwodnione us-05 dodane w 17C

image.png.2c3c1b85d7d7ede67eeeccdd56285601.png

Fermentacja cicha 14.09

dodano 5g Wit C

 

Butelkowanie 27.09 nagazowanie 2,4vol 102g w 500ml

18l

 

image.png.cf94f4387936e4d20569b31b0b5f4be1.png

 

image.png.b11003b807c452a00a2513928ca67eda.png

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 52.  Wet SH Puławski Polish Wheat

 

Parametry:

12,6 BLG, 27? IBU, 5,6% 2,1 BLG

 

Warzone dnia 14.09.2021

Rozlew 

 

Zasyp:

3 kg pilzneński viking 60%

2 kg pszenizny soufflet

 

Chmiele:

915g Puławski 2021 mokra szyszka

 

Dodatki:

5ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

sól 1,5g

siarczan magnezu 8g

Ok 50g Łuski ryżowej

5g wit C

 

Stosunek wody do słodu 3,2:1

69C-66C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 89%

 350g chmielu dodane do zacierania

 

Przed gotowaniem 11 BLG 27l

 

Gotowanie 45 min 

50g Puławski 45 min brzeczka przednia

100g Puławski 20 min

100g Puławski 15 min

100g Puławski 10 min

100g Puławski 5 min

115g Puławski whirlpool

 

Po gotowaniu 19,5l 12,6 BLG

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa us-05 po 51. ok 300ml

image.png.bf20e5f25d7e20b532ccef053b3843ea.png

fermentacja cicha 27.09

dodano 5g wit C

05.10.2021 rozlew 

18l keg

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmielobranie     15.09.2021r.

Willamette 100g suchej szyszki

Lubelski 320g suchej szyszki

 

dodatkowo 300g suchej szyszki Puławskiego przywiezionej z Chmielobrania 2021 PolishHops prosto od Cesarza

Pakowane próżniowo

 

obraz_2021-09-15_212152.thumb.png.048ce9cf2f50ee11ea4ca5d7885f3d8d.png

obraz_2021-09-15_212224.thumb.png.a087f23d9df76565c1fc9919daf7b304.png

obraz_2021-09-15_212210.thumb.png.2ed45d8cf1dad0e30a5ced01a1ad589c.png

Otwórz zdjęcie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 53.  Peanut butter Milk Stout

 

Parametry:

17,7 BLG, 16 IBU,  6,2% 6,8 BLG

 

Warzone dnia 28.09.2021

Rozlew 31.10.2021r

 

Zasyp:

4 kg pale ale 61,5%

0,4 kg płatki jęczmienne 6,2%

0,4 kg płatki owsiane 6,2%

0,1 kg special w 1,5%

0,1 kg brown 1,5%

0,5 kg chocolate wheat 7,7%

1 kg laktoza 15,4%

 

Chmiele:

20g Iunga

 

Dodatki:

5ml/7ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

sól 3g

siarczan magnezu 3g

Ok 50g Łuski ryżowej

1kg laktoza

240g masła orzechowego w prosku

 

Stosunek wody do słodu 3,1:1

68C-64C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 92%

 

Przed gotowaniem 12,5 BLG 28l

 

Gotowanie 60min

20g Iunga 60min

1kg laktoza 15min

0,5 tab whirlfloc 10min

 

Po gotowaniu 24l 17,7 BLG

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa us-05 po 52. ok 300ml

29.09 14,5°

30.09 16°

02.10 17°

04.10 18°

06.10 pokojowa

10.10 dodano 240g masła orzechowego  

 

Fermentacja cicha 17.10

 

 

Rozlew 31.10.2021r

44x500ml 1x330ml  

100g cukru 500ml roztworu nagazowanie wg BS3 2.0vol

 

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 54.  Chocolate Brown Porter

 

Parametry:

12,4 BLG, 25 IBU,  4,8% 3,5BLG

 

Warzone dnia 13.10.2021

Rozlew 

 

Zasyp:

3,5 kg pale ale 72,9%

0,5 kg brown 10,4%

0,1 kg special w 4,2%

0,4 kg płatki owsiane 8,4%

0,5 kg chocolate wheat 4,2%

 

Chmiele:

30g Northdown

 

Dodatki:

3ml/8ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

sól 8g

siarczan magnezu 4,5g

Ok 50g Łuski ryżowej

250g kruszonego ziarna kakowaca

 

Stosunek wody do słodu 3,1:1

68,5C-65C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 81%

 

Przed gotowaniem 10,5 BR 27l

 

Gotowanie 60min

20g Northdown 60min

10g Northdown 15min

1/3 tab whirlfloc 10min

 

Po gotowaniu 20l 12,4BLG

 

Fermentacja burzliwa 

suche lallemand windor

 

Fermantacja cicha 28.10.2021

250g kruszonego ziarna kakowaca prażony w 220C przez 10min

 

Rozlew 

0112.2021r 19,5l 500ml roztworu cukru 80g nagazowanie 2,0 wg BS3

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 55.  FES

 

Parametry:

16 BLG, 50 IBU, 6,5%, 4,3 BLG

 

Warzone dnia 29.10.2021

Rozlew 05.12.2021

 

Zasyp:

4,4 kg pale ale 65,7%

0,6 kg biscuit 9%

0,2 kg special w 3%

1 kg płatki jęczmienne 14,9%

0,5 kg chocolate wheat 7,5%

 

Chmiele:

35g Columbus

21g Northdown

 

Dodatki:

0ml/6ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

sól 6g

siarczan magnezu 3g

chlorek wapnia 11g

Ok 50g Łuski ryżowej

 

Stosunek wody do słodu 3,1:1

68,5C-65C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 89%

 

Przed gotowaniem 14,8 BR 29l

 

Gotowanie 60min

35g Columbus 60min

21g Northdown 10min

1/3 tab whirlfloc 10min

 

Po gotowaniu 24l 16BLG

Wydajność ogólna 80%

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa lallemand windor 500ml

 

Fermantacja cicha pominięto

 

Rozlew 

05.12.2021r 123,5l 400ml roztworu cukru 90g nagazowanie 1,9 wg BS3

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 56.  Polish Pils v1

 

Parametry:

10,8 BLG, 30 IBU, 4,9%  1,7 BLG

 

Warzone dnia 13.11.2021

Rozlew 23.12.2021

 

Zasyp:

3 kg pilzneński viking 86%

0,25 kg carapils 7%

0,25 kg monachijski ciemny 7%

 

Chmiele:

15g iunga

15g lubelski

15g oktawia

 

Dodatki:

9ml/8ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

 

Stosunek wody do słodu 4,3:1

69C-66C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 85%

 

Przed gotowaniem 9,2 BLG 25l

 

Gotowanie 60 min 

15g iunga 60min

15g lubelski 15min

15 oktawia 5min

 

Po gotowaniu 19,5l 10,8 BLG

Wydajność ogólna 74%

 

Fermentacja burzliwa 

starter lallemand diamond lager zadane w 10C

 

fermentacja cicha 26.11 w temp blisko 0C

20.12 przeniesiono do pokojowej

 

 rozlew 23.12.2021

ok 18 przelano do kega

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 57.  Polish Pils v2

 

Parametry:

11 BLG, 30 IBU, 5,1%  1,4BLG

 

Warzone dnia 26.11.2021

Rozlew  17.12.2021

 

Zasyp:

3,5 kg pilzneński viking 88%

0,25 kg carapils 6%

0,25 kg monachijski ciemny 6%

 

Chmiele:

10g iunga

50g lubelski

 

 

Dodatki:

8ml/8ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

whirlfloc t 1/2 tabletki

 

Stosunek wody do słodu 4,3:1

69C-66C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 84%

 

Przed gotowaniem 10 BLG 26l

 

Gotowanie 60 min 

15g iunga 60min

25g lubelski 20min

25g lubelski 10min

whirlfloc t 1/2 tabletki 8min

 

Po gotowaniu 20l 11 BLG

Wydajność ogólna 71%

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa diamond lager ok. 700ml

 

fermentacja cicha pominięto

 

 rozlew 17.12.2021r 19l keg

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 58.  Doppelbock

 

Parametry:

21,2 BLG, 25 IBU, 9,5%  4,5BLG

 

Warzone dnia 18.12.2021

Rozlew do kega 13.02.22r

 

Zasyp:

5 kg monachijski soufllet 

1,5 kg pilzneński viking 

0,6 kg red ale

0,5 kg caramunich iii

 

Chmiele:

18g columbus

 

 

Dodatki:

6ml/8ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

whirlfloc t 1/3 tabletki

 

Stosunek wody do słodu 2,5:1

69C-64C 90 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 74%

 

Przed gotowaniem 17,2 BLG 24l

 

Gotowanie 60 min 

18g columbus 60min

whirlfloc t 1/3 tabletki 10min

 

Po gotowaniu 18l 21,2 BLG

Wydajność ogólna 69%

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa diamond lager ok. 700ml

 

fermentacja cicha 18.01.22

 

 rozlew 13.02.22 do kega ciśnienie 0,8bara pokojowa temperatura

ok 18l

 

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 59.  Tomyski Pils

 

Parametry:

13,8 BLG, 25 IBU, 6,3% 2,2 BLG

 

Warzone dnia 02.02.2022

Rozlew  10.02.2022

 

Zasyp:

5 kg pilzneński viking 100%

 

Chmiele:

100g Tomyski PH

 

 

Dodatki:

5ml/8ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

whirlfloc t 1/4 tabletki

 

Stosunek wody do słodu 3:1

69C-65C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 75%

 

Przed gotowaniem 11 BLG 26l

 

Gotowanie 60 min 

25g Tomyski 30min

25g Tomyski 20min

50g Tomyski 10min

whirlfloc t 1/4 tabletki 10min

 

Po gotowaniu 20l 13,8 BLG

Wydajność ogólna 72%

 

Fermentacja burzliwa 

w34/70 uwodnione

temp 9C

 

fermentacja cicha 18.02

 

 rozlew 10.03

do kega

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 60.  Porter Bałtycki

 

Parametry:

23,3BLG, 40 IBU, 9,8%,  4,7 BLG

 

Warzone dnia 19.02.2022

Rozlew 16.01.2023r

 

Zasyp:

3 kg monachijski soufllet 

2 kg pilzneński viking 

1,5 kg pale ale

0,2 kg caramunich iii

0,2 kg caraaroma

0,2 kg special w

0,2 kg brown

0,3 kg chocolate wheat

 

Chmiele:

35g iunga

60g lubelski własna szyszka 

 

Dodatki:

250g laktoza

0ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

whirlfloc t 1/3 tabletki

 

Stosunek wody do słodu 3:1

69C-64C 90 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 78%

 

Przed gotowaniem 18,2 BLG 24l

 

Gotowanie 60 min 

35g iunga 60min

60g lubelski 15min

whirlfloc t 1/3 tabletki 10min

 

Po gotowaniu 17l 21,8 BLG

Wydajność ogólna 68,5%

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa w34/70 ok. 600ml

 

fermentacja cicha 10.03

pomiar 4,7 BLG 9,8%

 

19.11.22r

500g śliwki suszonej

200g odtłuszczonego kakao

 

12.12 przelana znad dodatków

27.12 dodano 250g laktozy 

 

 rozlew 16.01.2023r

11l

 

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 61.  Brown Porter (na kalesony)

 

Parametry:

13,2 BLG, 22 IBU,  5,4% 3,3BLG

 

Warzone dnia 12.03.2022r

Rozlew 06.04.22r

 

Zasyp:

3 kg pale ale 62,5%

0,5 kg monachijski ii 10,5%

0,3 kg carapils 6,3%
0,4 kg brown 8,3%

0,1 kg caraaroma 2,1%

0,2 kg chocolate wheat 4,2%

0,3 kg płatki owsiane  6,3%

 

 

Chmiele:

10g columbus

15g oktawia

 

Dodatki:

3ml/8ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

4g sól

2g siarczan magnezu

4,2 g chlorek wapnia

Ok 50g Łuski ryżowej

 

Stosunek wody do słodu 3,1:1

68,5C-65C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 81%

 

Przed gotowaniem 11,5 BR 30l

 

Gotowanie 60min

10g iunga 60min

15g oktawia 15min

1/3 tab whirlfloc 10min

 

Po gotowaniu 24l 13,2BLG

 

Fermentacja burzliwa 

2 paczki suche lallemand notingham 

 

Fermantacja cicha 25.03

 

Rozlew 06.04.22

5x660ml

38x500ml

nagazowanie 2,2 wg BS3

110g cukru 400ml roztworu

 

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 62.  Grodziskie

 

Parametry:

7,9 BLG, 22 IBU,  3,2% , 1,7BLG

 

Warzone dnia 26.03.2022r

Rozlew 20.04.2022

 

Zasyp:

3,1kg pszeniczny (osobiście wędzony)

 

Chmiele:

15g iunga

30g lubelski szyszka

 

Dodatki:

7ml/10ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 150g Łuski ryżowej

 

Stosunek wody do słodu 3,3:1

689C-64C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 81%

 

Przed gotowaniem 6,5 BR 30l

 

Gotowanie 60min

15g iunga 60min

30g lubleski szyszka 15min

1/2 tab whirlfloc 10min

 

Po gotowaniu 24l 7,9BLG

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa lallemand notingham 

 

Fermentacja cicha 08.04.2022r

 

Rozlew 20.04.2022

11 butelek 500ml cukier zadawany miarką ok 4g  3.0 vol wg BS3

reszta ok 18l do kega

 

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 63.  Imperial Stout

 

Parametry:

27,1 BLG, 73 IBU,  11,8% BLG

 

Warzone dnia 09.04.2022r

Rozlew 16.01.2023r

 

Zasyp:

4kg pale ale 46%

2kg monachijski ciemny 23%

0,5kg żytni 5,7%

 

0,4kg special b 4,6%

0,3kg caramunich iii 3,4%

0,2kg caraaroma 2,3%

 

0,8kg carafa special iii 9,2%

 

0,5kg cukier 5,7% (10min gotowania)

 

Chmiele:

37g columbus

25g iunga

50g willamette

 

Dodatki:

Ok 150g Łuski ryżowej

1,3g/0,5g sól  zacier/woda wysładzanie

1,7g/0,8g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

3,5g/1,7g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

13,2g/6,4g sól  zacier/woda wysładzanie

 

20l/10l woda zacier/wysładzanie

 

Stosunek wody do słodu 2,5:1

69C-64C 90 min

64C-78C 10 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 78%

 

Przed gotowaniem 21 BR 22,5l

 

Gotowanie 60min

37g columbus 60min

25g iunga 60min

50g willamette szyszka 20min

1/2 tab whirlfloc 10min

500g cukier 10min

 

Po gotowaniu 17l 27,1BLG

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa lallemand notingham 

 

Fermentacja cicha  26.04.22r

17l 100g kostek z beczki po burbonie macerowane w 200ml bimbru 50%

 

Rozlew 16.01.2023r

17,5l

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 64. Imperialne Grodziskie z pieprzem syczuańskim

 

Parametry:

12,9 °BLG, 33 IBU,  6% , 1,8 °BLG

 

Warzone dnia 27.04.2022r

Rozlew  23.05.2022r

 

Zasyp:

5kg pszeniczny wędzony dębem bruntal

 

Chmiele:

40g książęcy polishhops

 

Dodatki:

0ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 300g Łuski ryżowej

20g pieprz syczuański

 

0g/0g sól  zacier/woda wysładzanie

4,6g/6,2g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

0g/0g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

6g/8g sól epsom zacier/woda wysładzanie

1,8g/2,5g chlorek wapnia

4,4g/5,8g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3:1

69C-65C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 86%

 

Przed gotowaniem 10,8 BR 29l

 

Gotowanie 60min

20g książęcy 60min

20g książęcy 15min

1/2 tab whirlfloc 10min

20g pieprz syczuański  5min

 

Po gotowaniu 24l 7,9°BLG

 

Fermentacja burzliwa 

suche lallemand nottingham 

 

Fermentacja cicha 13.05

3g wit c

 

Rozlew 23.05.2022r

150g cukru w 400ml roztworu nagazowanie 2,8vol 

 

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 65. Polish Hazy West Coast IPA

 

Parametry:

16,3 °BLG, 50 IBU,  8,1% , 1,5°BLG

 

Warzone dnia 14.05.2022r

Rozlew  05.06.2022

 

Zasyp:

2kg Pilzneński ekstra jasny 33,3%

2kg Pale ale 33,3%

1kg Pszeniczny 16,7%

1kg Płatki ryżowe 16,7%

 

Chmiele:

100g exp 2/20

100g zula polishhops

60g książęcy polishhops

15g iunga polishhops

 

 

Dodatki:

0ml/10ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 50g Łuski ryżowej

 

0,5g/0,5g sól  zacier/woda wysładzanie

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

4,7g/4,7g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0,9g/0,9g sól epsom zacier/woda wysładzanie

1,4g/1,4g chlorek wapnia

0g/0g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3,33:1

66C-63C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 81%

 

Przed gotowaniem 14BR 29l

 

Gotowanie 40min

15g książęcy 40min

20g książęcy 20min

20g zula 20min

20g książęcy 10min

20g zula 10min

20g książęcy 0min

20g zula 0min

40g zula whirlpool 80C

 

 

Po gotowaniu 25l 16,3BLG

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa lallemand nottingham 250ml

 

02.06 100g exp 2/20

 

Fermentacja cicha pominięto

 

Rozlew 05.06.2022

cukier sypany miarką ok 4g na 500ml

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 66. Witbier

 

Parametry:

12,2 BLG, 8 IBU,  5,8% , 1,4BLG

 

Warzone dnia 30.05.2022r

Rozlew 16.06.22r

 

Zasyp:

2,5kg Pilzneński Viking 55,6%

0,5kg Pszeniczny 33,3%

1,5kg Pszenica niesłodowana 11,1%

 

Chmiele:

9g iunga

 

Dodatki:

0ml/0ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

12g kolendra

30g curacao

 

3,5g/4,6g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0,4g/0,5g sól  zacier/woda wysładzanie

0,7g/0,9g sól epsom zacier/woda wysładzanie

1,1/1,4g chlorek wapnia

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

0g/0g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3,33:1

kleikowanie pszenicy niesłodowanej w 7,5l wody przez 10min

 

69C-66C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 78%

 

Przed gotowaniem 10,5BR 26l

 

Gotowanie 40min

9 iunga 40min

12g kolendra 10min

30g curacao 10min

 

Po gotowaniu 25l 16,3BLG

 

Fermentacja burzliwa 

suche lallemand belgian wit-style 250ml

 

Fermentacja cicha pominięto

 

Rozlew 16.06

5g wit C

4g glukozy na butelke 500ml

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 67. PolishHops White IPA

 

Parametry:

11,1 °BLG, 55 IBU,  5,1% , 1,5 °BLG

 

Warzone dnia 18.06.2022r

Rozlew  05.07.2022r

 

Zasyp:

2,5kg Pilzneński Viking 55,6%

0,5kg Pszeniczny 33,3%

1,5kg Pszenica niesłodowana 11,1%

 

Chmiele:

200g Zula

100g Książęcy

 

Dodatki:

0ml/0ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

5g kolendra

10g curacao

 

3,5g/4,2g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0,2g/0,4g sól  zacier/woda wysładzanie

0,7g/0,8g sól epsom zacier/woda wysładzanie

1,1/1,3g chlorek wapnia

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

0g/0g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3,33:1

kleikowanie pszenicy niesłodowanej w 10l wody przez 10min

 

69C-66C 60 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 80,9%

 

Przed gotowaniem 10BR 28l

 

Gotowanie 40min

20g książęcy 20min

20g zula 20min

20g książęcy 10min

20g zula 10min

5g kolendra 10min

10g curacao 10min

60g książęcy whirlpool 80C

60g zula whirlpool 80C

 

 

Po gotowaniu 21l 11,1BLG 

straty ok 2l

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa lallemand belgian wit-style 250ml

30.06 dodano 100g zuli

 

image.thumb.png.94612bba49e8cc2fb0288536fab045b4.png

 

Fermentacja cicha  brak

 

Rozlew 05.07.2022r

dodano 5g wit c

keg 19l

do petów 2l

 

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 68. Sesyjny chmielony miód pitny

 

Parametry:

7,8 °BLG, 55 IBU,  4% , 0 °BLG

 

Warzone dnia 18.06.2022r

Rozlew  05.07.2022r

 

Zasyp:

2kg miód lipa, fasola

 

Chmiele:

100g Oktawia

 

Dodatki:

2g trawa cytrynowa

2g werbena cytrynowa

1g liście kafiru

10g pożywa dla drożdży DAP

3ml kwasu mlekowego

 

 

Przed gotowaniem 7,5 BR 23l

 

Gotowanie 15min

5min zioła

wihirpool 100g okawia

 

 

Po gotowaniu 19l 7,8BLG 

 

Fermentacja burzliwa 

suche us-05

 

image.thumb.png.7d83042824c1c6a56ad0954c3c7ac8a0.png

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 69. Zbicień Pałacowy

 

Parametry:

8 °BLG, 15 IBU,  4,2% , 0 °BLG

 

Warzone dnia 10.08.2022r

Rozlew  22.08.2022r

 

Zasyp:

2kg miód lipa, fasola

 

Chmiele:

200g Pałacowy

 

Dodatki:

10g pożywa dla drożdży DAP

 

Przed gotowaniem 7,5 BR 23l

 

Gotowanie 20min

20min 5g Pałacowy

19min 10g Pałacowy

wihirpool 175g okawia

 

 

Po gotowaniu 19l 8BLG 

 

Fermentacja burzliwa 

suche s-33

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 70. PolishHops Session IPA

 

Parametry:

12,4 °BLG, 40 IBU,  % ,  °BLG

 

Warzone dnia 18.06.2022r

Rozlew  

 

Zasyp:

3kg Pilzneński ekstra jasny 52%

1kg Pszeniczny  17%

0,5kg Żytni 8,5%

0,3kg Carapils 5%

1kg Pszenica niesłodowana 17%

 

 

Chmiele:

100g zibi

100g zu12

 

Dodatki:

0ml/0ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

 

4,1g/4,1g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

04g/0,4g sól  zacier/woda wysładzanie

0,8g/0,8g sól epsom zacier/woda wysładzanie

1,2/1,2g chlorek wapnia

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

0g/0g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3,45:1

 

69C-64C 60 min

 

 

Przed gotowaniem 12BR 30l

 

Gotowanie 40min

10g zibi 30min

10g zu12 30min

30g zibi 10min

30g zu12 10min

60g zibi whirlpool 80C

60g zu12 whirlpool 80C

 

 

Po gotowaniu 24l 12,4BLG 

straty ok 2l

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa s-33

 

01.09 

dodano 

100g Zibi

100g Zu12

 

image.thumb.png.d5e4dbae67cb8ff2184016e4eae8491a.png

 

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 71. Hoppy Belgian Golden Strong Ale

 

Parametry:

16,7 °BLG, 25 IBU,  9% ,  0°BLG

 

Warzone dnia 17.09.2022r

Rozlew  

 

Zasyp:

5,5kg Pilzneński vinikg

0,5kg cukier

 

Chmiele:

100g Amora Preta

 

Dodatki:

0ml/2,5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

 

profil light&hoppy

3,5g/4,7g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0,4g/0,5g sól  zacier/woda wysładzanie

0,7g/1g sól epsom zacier/woda wysładzanie

1,1/1,5g chlorek wapnia

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

0g/0g kreda

 

Stosunek wody do słodu 2,7:1

 

68C-64C 70 min

 

 

Przed gotowaniem 13,8BR 26l

 

Gotowanie 40min

20g amora preta 30min

20g amora preta 20min

20g amora preta 10min

0,5 tab whirlfloc 10min

40g amora preta 0min

 

Po gotowaniu 21l 16,7BLG 

straty ok 1l

 

Fermentacja burzliwa 

gęstwa uwodnione lellemand belle saison

 

image.thumb.png.65ec0984c94a4140414e369bff176a84.png

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 72. Polski Pils

 

Parametry:

12,4 °BLG, 35 IBU,  5,6% ,  2°BLG

 

Warzone dnia 17.10.2022r

Rozlew  19.11.22r

 

Zasyp:

5kg Pilzen Castle Malting

 

 

Chmiele:

100g Tomyski

25g Iunga

 

Dodatki:

0ml/ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

 

profil lager bs3

1,2g/1,6g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0g/0g sól  zacier/woda wysładzanie

0g/0g sól epsom zacier/woda wysładzanie

1,4/1,8g chlorek wapnia

0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

0,1g/0,1g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3:1

 

69C-65C 70 min

 

 

Przed gotowaniem 11,2BR 30l

odebrano 2l brzeczki na startery

 

Gotowanie 40min

25g iunga 40min

30g tomyski 20min

30g tomyski 10min

0,5 tab whirlfloc 10min

40g tomyski 0min

 

Po gotowaniu 25l 12,4BLG 

straty ok 1,5l

 

Fermentacja burzliwa 

starter FM30

fermentacja ciśnieniowa 0,8bar

 

rozlew do kega 19.11.22r

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 73. Pina Colada Sour

 

Parametry:

16,1 °BLG, 8 IBU,  5,6% ,  6°BLG

 

Warzone dnia 23.10.2022r

Rozlew  16.11.22

 

Zasyp:

2kg pilzneński klepiskowy

1.7kg pszeniczny

0.3kg płatki pszenne

 

 

Chmiele:

10g Iunga

 

 

Dodatki:

5ml/10ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

 

profil saur

0,3g/0,3g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie

0,1g/0,1g sól  zacier/woda wysładzanie

1,5g/1,5g sól epsom zacier/woda wysładzanie

1,4g/1,4g chlorek wapnia

0,1g/0,1g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie

0,8g/0,8g kreda

 

Stosunek wody do słodu 3,75:1

 

68C-63C 60 min

 

 

Przed gotowaniem 11BR 25l

 

Gotowanie  I 15min

Dodano 20kapsółek Sanprobi IBS

zakwaszano dobe 

 

Gotowanie  II 35min

30min 10g Iunga

15min laktoza 1kg

 

Po gotowaniu 20l 16,1BLG 

straty  0l

 

Fermentacja burzliwa 

uwodnione us-05

24.10 start

27.10 dodano pulpe mix pina colada

 

 

rozlew do kega 16.11.22

Edytowane przez macq21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • macq21 zmienił(a) tytuł na Nadbużański Browar Domowy

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.