Jump to content

Browar Domowy cosφ


macq21
 Share

Recommended Posts

Czołem piwowarska braci!!! 

Nadszedł moment w którym notatnik piwowarski w postaci zeszytu to za mało, a i czasem ciężko z niego coś odczytać zważywszy na moje "lekarskie" pismo. Postanowiłem założyć temat ze swoimi zapiskami. Począwszy od dziś każda warka będzie umieszczana w tym temacie. Każda w oddzielnym poście. 

 

Swoją piwowarską przygodę zacząłem w sierpniu 2018 roku choć nad tym zastanawiałem się już od początku tamtego roku. Jestem człowiekiem z natury leniwym więc zanim zacząłem trochę czasu minęło. Na początku były obawy ale dość szybko minęły. To zajęcie bardzo mi się spodobało w wolnym czasie staram się dokształcać w dziedzinie piwowarstwa i sensoryki. Chęć do warzenie jest tak duża, że bez problemu wygrywa z wrodzonym leniem. 

 

Osiągnięcia:

27. Export India Porter - I miejsce w grupie Export India Porter oraz II miejsce wśród wszystkich grup na Złotych Kalesonach

36. Lemon Kveik Sour Ale  - II miejsce w grupie Kwaśniej na Złotych Kalesonach

 

Lista warek:

2018r:

1. IPA brewkit

2. Biter brewkit

3. Golden ale brewkit

4. Milk stout

5. AIPA ekstrakty

 

2019r:

6. American Pils

7. Żytnia NEIPA

8. Coconut brown ale

9. WC IPA

10. RIS 

11. Malinowo jeżynowe kwaśne ale

12. Stout owsiany

13. WC IPA

14. Citrus yerba mate ale

15. Sabro NEIPA

16.Black IPA

17. Pina Colada ale na Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych

 

2020r:

18. Porter angielski - na Złote kalesony które się nie odbyły ze względu na pandemie

19. Imperialny milk stout z ziarnami kakaowca (tonką i cynamonem/pomarańczą) 

20. FES z płatkami Burbon & Sherry -

21. Grodziskie 

22. Brown Yerba Mate ale 

23. Orange Sour 

24. NZ IPA 

25. Session IPA

26. Forest ale

27. Export India Porter - na Złote Kalesony

28. Kveik Grodziskie

29. Kveik IPA

30. Gruit

31. Kveik RIS

32. Braggot "BBA"

33. Wędzony Porter Bałtycki - na Złote Kalesony

34. Pils

35. Oslo Pseudopils

36. Lemon Kveik Sour Ale  - na Złote Kalesony

37. American Stout

38. Grapefruit Kveik Ale

39. Oatmeal Stout

 

2021r:

40. Hazy Rye Grodziskie

41. Hazy Polish IPA

42. Dry Stout

43. Grodzikie

44. Barley Wine "BBA"

45. Hefeweizen

46. Hefeweizen z Kafirem

47. Wit Grodziskie

48. Grodziskie z pieprzem Syczuańskim

49. Grodziskie z kwiatami akacji

50. Peated Wee Heavy

51. Grodziskie (własny słód)

52. Wet SH Puławski Polish Wheat

53. Peanut butter Milk Stout

54. Chocolate Brown Porter

55. FES

56. Polish Pils v1

57. Pilish Pils v2

58.

 

2022r:

59.

60.

 

 

Warki w kolejce i pomysły:

aronia

czarny bez

Grodziskie liście kafiru

Peated Grodziskie

Rum FES

Morskie Ale (wodorosty, sól morska)

kokos

syrop klonowy grade c

 

Chmielobrania:

2020

2021

 

 

 

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Warka 27. Export India Porter - na Złote Kalesony 

Parametry:

14,6 BLG, 50 IBU, 6%

 

Warzone dnia 02.08.2020

Rozlew 21.08.2020r

 

Zasyp:

4,5 kg Pale Ale Viking

0,5 kg pszenica niesłodowana

0,2 kg Abbey Weyermann

0,2 kg Special W Weyermann

0,2 kg Pszenica czekoladowa Weyermann

0,15 kg Żyto czekoladowe Weyermann

 

Chmiele:

100g Chinook 2019

50g Simcoe 2019

 

Dodatki:

5g Witamina C Biomus

 

Stosunek wody do słody 3:1

69C 60min

78C  10min

słody palone dodane na ostatnie 10min przed mashoutem

 

Wydajność zacierania wg. Brewtarget 83%

 

Gotowanie 60min

30g Chinook 60min

30g Chinook 10min

40g Chinook hopstand podczas chłodzenia przy 80C

 

 

 

Fermentacja burzliwa:

Starter FM13 Irlandzkie Ciemności zadane przy 18C fermentacja odbywa się w lodówce z termostatem STC-1000

4 dni w 18C

3 dni w 19C

7 dni w 20C

 

Fermentacja cicha 16.08

5g Witamina C

Chmielenie na zimno

50g Simcoe 2019

3 dni w 18C

2 dni coldcrush

 

Rozlew 21.08.2020r

36 butelek 0,5l

4 butelki 0,33l

100g cukru w 500ml roztworu obliczone nagazowanie 2,2

 

Odfermentowanie 76% zeszło do 3,6blg

 

USER_SCOPED_TEMP_DATA_MSGR_PHOTO_FOR_UPLOAD_1599074001278_6707002479858650142.jpeg

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Warka 28. Kveik Grodziskie

 

Parametry:

10,1 BLG, 26 IBU, 4,5%

 

Warzone dnia 02.08.2020

Butelkowanie 09.08.2020r

 

Zasyp:

2 kg Słód pszeniczny wędzony dębem Weyermann

1 kg Pale ale Viking

0,5kg pszenica niesłodowana

 

Chmiele:

33g Iunga 2019

 

Dodatki:

5g Witamina C Biomus

 

Stosunek wody do słodu 3:1

69C 60min

78C  10min

 

Wydajność zacierania wg. Brewtarget 80%

 

Gotowanie 45min

33g Iunga 20min

 

Fermentacja burzliwa

Uwodnione drożdże Lallemand kveik ale zadane w 28C

7 dni w 30C

 

Butelkowanie 09.08.2020r

140g cukru w 500ml roztworu obliczone nagazowanie 2,5

Odfermetowanie 84,8% zeszło do 1,6BLG

 

40 butelek

 

 

 

USER_SCOPED_TEMP_DATA_MSGR_PHOTO_FOR_UPLOAD_1599069171273_6706982221349971915.jpeg

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Warka 29. Kveik IPA

 

Parametry:

16.5 BLG,  50 IBU, 6,5%

 

Warzone dnia 12.08.2020

Zasyp:

4,75 kg Pale ale Viking

0,25 kg Carapils Weyermann

1 kg płatki owsiane błyskawiczne

1 kg płatki ryżowe błyskawiczne 

 

Dodatki :

5g gips piwowarski

30g łuska ryżowa

5g Witamina C

 

Zacieranie:

Stosunek wody do słodu 2.85:1

60min 69C-64C

20min 78C

 

Wydajność zacierania wg. Brewtarget 81%

 

Gotowanie 

35g columbus 15,5% AA 60min

50g simcoe hopstand 80C

 

Fermentacja burzliwa

Gęstwa po 28. Lallemand voss kveik zadane w 30C

 

 

Fermentacja cicha 22.08

5g Witamina C

Chmielenie na zimno 23.08

100g Mosaic 2019

3 dni w 25C

 

Rozlew 26.08.2020r

33 butelek 0,5l

6 butelki 0,33l

3 butelki 0,4l

110g cukru w 500ml roztworu obliczone nagazowanie 2,2

 

Odfermentowanie 73,6% zeszło do 4,5blg

 

USER_SCOPED_TEMP_DATA_MSGR_PHOTO_FOR_UPLOAD_1599154315527_6707339342233887589.jpeg

Edited by Browar Domowy Płaz
Link to comment
Share on other sites

Warka 30. Gruit

 

Parametry:

12,9 BLG, 5,2%

 

Warzone dnia 12.08.2020

Butelkowanie 23.08.2020r

 

Zasyp:

4 kg Pale ale Viking

1 kg pszenica niesłodowana

 

Zacieranie:

Stosunek wody do słodu 3:1

60min 69C-62C

15min 78C

 

Wydajność zacierania wg. Brewtarget 78%

 

Gotowanie 30min 

Na 10min dodano:

40g krwawnika

30g jałowca

30g bylicy pospolitej

20g mięty

 

 

Fermentacja burzliwa

Gęstwa po 28. Lallemand voss kveik zadane w 30C

 

 

Butelkowanie 23.08.2020r

110g cukru w 500ml roztworu obliczone nagazowanie 2,0

Odfermetowanie 76% zeszło do 3,2 BLG

 

41 butelek 0,5l

2 buteleki 0,33l

USER_SCOPED_TEMP_DATA_MSGR_PHOTO_FOR_UPLOAD_1599081199342_6707032670726560132.jpeg

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka 31. Kveik RIS

 

Parametry:

28 BLG,  77 IBU, 10%

 

Warzone dnia 22.08.2020

Butelkowanie 13.09.2020r 

 

Zasyp:

5,5 kg Pale ale Viking

0,4 kg carapils

0,4 kg special W

1 kg carafa II special

0,25 kg żytni czekoladowy

0,6 kg płatki owsiane

 

Chmiele:

50g Columbus 2019

 

Dodatki:

6g Kreda

1/3 tabletki whirlfloc

 

Zacieranie:

Stosunek wody do słodu 2,45:1

90min 68C-62C

20min 78C

 

Wydajność zacierania wg. Brewtarget 67%

 

Gotowanie 80min

80 min 50g Columbus 2019

8 min whirlfloc

 

Fermentacja burzliwa

zadano gęstwę po 29. kveik ipa lallemand voss kveik 2 pokolenie w temp 28C

godzinę po zadaniu fermentacja ruszyła

dzień 7 dodano 33g płatków dębowych aroneo intense

 

Butelkowanie 13.09.2020r 

38 butelek 0,33l czarne kapsle

50g cukru w 0,25l roztworu nagazowanie 1,8

 

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Warka 32. Braggot

 

Parametry:

33,7 BLG, 27 IBU, 12%

 

Warzone dnia 22.08.2020

Butelkowanie 01.11.2020r 

 

Zasyp:

5 kg Pale ale Viking

0,35 kg carapils

0,33 kg special W

0,6 kg płatki owsiane

 

Chmiele:

15 g Columbus 2019

 

Dodatki:

3,5 kg miód nawłociowy

1/3 tabletki whirlfloc

 

Zacieranie:

Stosunek wody do słodu 2,7:1

90min 68C-62C

30min 78C

 

Gotowanie 80min

50 min 15g Columbus 2019

10 min whirlfloc

 

Fermentacja burzliwa

zadano gęstwę po 27. export india porter oraz uwodnione  bayanus g995 w temp 15C

Start w 16C lag ok. 36h

Stopniowo podnoszono temp. do 19C aż do fermentacji cichej

 

Fermentacja cicha 13.09

100g kostek dębowych z beczki po burbonie macerowane

14,5 blg zmierzone balingomierzem

 

Butelkowanie 01.11.2020r 

49 butelek 0,33l ciemnozielone kapsle

70g cukru w 0,3l roztworu nagazowanie 1,85

 

 

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Chmielobranie 2020    30.08.2020r.

 

1,6kg mokrej szyszki chmielu Willamette 

 

podzielona na 2 partie suszenie w piekarniku w 60C

 

I partia suszenie 12:20-17:30

2x50g 5x30g 1x5g

 

II partia 17:40-23:20

4x50g 1x20g

 

Pakowane próżniowo

 

 

Ok. 475g suchej szyszki

 

chmiel.jpg

118601991_227126075395847_7616981569553265216_n.jpg

118620278_3232299673530139_5542783299097032984_n.jpg

118654725_306056487319056_6061198011895954878_n.jpg

Edited by Browar Domowy Płaz
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka 33. Wędzony Porter Bałtycki

 

Parametry:

22,2 BLG,  26  IBU, 9,1%

 

Warzone dnia 03.10.2020

Butelkowanie 02.11.2020

 

Zasyp:

5 kg  jęczmienny wędzony bukiem weyermann 

2,5 kg wiedeński weyermann

0,6 kg carawheat

0,5 kg caraaroma

0,4 kg abbey

0,4 kg pszeniczny czekoladowy 

0,2 kg brown thomas fawcett

 

Chmiele:

50g Iunga 2019

 

Dodatki:

1/3 tabletki whirlfloc

 

Zacieranie:

Stosunek wody do słodu 2,2:1

100min 67C-62C

20min 78C

 

300g pszenicy czekoladowej od początku zacierania

100g na ostatnie 20min

 

Wydajność zacierania wg. Brewtarget 79,3%

 

Gotowanie 60min

60 min 30g Iunga 2019

5 min 20g Iunga 2019

5 min whirlfoc

 

Fermentacja burzliwa

uwodnione 2 saszetki saflager s-23 dodane przy temperaturze 16C

fermentacja ruszyła następnego dnia 19:00 temperatura 13+-0,5C

drugiego dnia fermentacji zmniejszono temperature do 12C

ostatnie 3 dni temperature podniesiono do 14C

 

 

Butelkowanie 02.11.2020

85g cukru w 300ml roztworu nagazowanie 2 vol

40 butelek 0,5l 

3 butelki 0,33l

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

  • macq21 changed the title to Browar Domowy cosφ

Warka 34. Pils

 

Parametry:

12,5 BLG, 29 IBU, 4,9%

 

Warzone dnia 02.11.2020

Butelkowanie 25.11.2020r

 

Zasyp:

3,5 kg Pilzneński Viking

0,83 kg Wiedeński Viking

0,5 kg Carapils

 

Chmiele:

25g Iunga 2019

100g Willamette własna szyszka

 

Dodatki:

whirlfloc pół tabletki

5g Witaminy C

 

Stosunek wody do słodu 2,5:1

69C-65C 55min

78C  15min

 

Wydajność zacierania wg. BeerSmith 80%

 

Gotowanie 60 min

25g Iunga 60min

100g Willamette 0min

 

Fermentacja burzliwa

Zadano gęstwę S-23 w 14C (21 łyżek)

Następnego dnia rano fermentacja ruszyła 9C

 

Butelkowanie 25.11.2020r

110g cukru 500ml roztworu nagazowanie 2.3vol

40 butelek 0,5l

IMG_20210312_153739_HDR.jpg

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Warka 35. Oslo Pseudopils

 

Parametry:

12,7 BLG, 29 IBU, 5%

 

Warzone dnia 02.11.2020

Butelkowanie 19.11.2020r

 

Zasyp:

3,5 kg Pilzneński Viking

0,83 kg Wiedeński Viking

0,5 kg Carapils

 

Chmiele:

25g Iunga 2019

100g Willamette własna szyszka

 

Dodatki:

whirlfloc pół tabletki

5g Witamina C 

 

Stosunek wody do słodu 2,5:1

69C-65C 55min

78C  15min

 

Wydajność zacierania wg. BeerSmith 80%

 

Gotowanie 60 min

25g Iunga 60min

100g Willamette 0min

 

Fermentacja burzliwa

Zadano słoiczek gęsty Oslo kveik w 24C

Fermentacja ruszyła po 4h

 

Butelkowanie 19.11.2020r

100g cukru 500ml roztworu

38 butelek 0,5l

 

IMG_20210312_175259_HDR.jpg

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka 36. Lemon Kveik Sour Ale

 

Parametry:

11,5 BLG,  8 IBU, 4%

 

Warzone dnia 22.11.2020

Butelkowanie 05.12.2020r

 

Zasyp:

2 kg Pilzneński Viking

2 kg Pszeniczny Viking

0,5 kg Carapils

 

Chmiele:

5g Columbus 2019

 

Dodatki:

100g Łuski ryżowej

2,4kg cytryn

8 g liści kafiru

5 g witaminy c

 

Stosunek wody do słodu 3:1

69C-65C 60min

78C  10min

 

Wydajność zacierania wg. BeerSmith 66%

 

20.11.2020r.

Gotowanie 10 min

Schłodzone do 35C 

Zakwaszanie 2 fiolki WLP672 lactobacillus brevis

po dobie kwaśność niewystarczająca

Dodano 20 kapsułek 4LACTI GG lactobacillus rhamosus

 

Gotowanie 50 min

5g Columbus 15% AA 50min

 

Fermentacja burzliwa

Dodano starter z 2 miesięcznej gęstwy kveik Tormodgarden 15:00 23C

 

Fermentacja cicha 30.11

2,4 kg cytryn (zest i sok)

3,5 g liści kafiru

5 g witaminy c

FG 4blg

 

Butelkowanie 05.12.2020r 

113 g cukru w 0,5l roztworu herbatka z 4,5 g liści kafiru

38 butelek 0,5l

 

 

142479377_971619150033857_3839776007099058413_n.jpg

IMG_20210312_170717_HDR.jpg

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Warka 37. American Stout

 

Parametry:

14,5 BLG,  53 IBU, %

 

Warzone dnia 28.11.2020

 

Zasyp:

3,5 kg Pilzneński Viking 60,1%

0,5 kg Carapils 8,6%

0,42 kg Wiedeński Viking 7,2%

0,2 kg Carawheat 3,4%

0,2 kg Caraaroma 3,4%

0,1 kg Abbey  1,7%

0,3 kg Brown malt 5,2%

0,3 kg Carafa II Special 5,2%

0,3 kg Chocolate wheat 5,2%

 

Chmiele:

35g Columbus 2019

50g Equanot 2019

100g Sabro 2019

 

Dodatki:

5g Kredy

whirlfloc pół tabletki

 

Stosunek wody do słodu 3:1

69C-66C 75min

78C  15min

 

Wydajność zacierania wg. BeerSmith 75%

 

Gotowanie 60 min

35g Columbus 15% AA 60min

Whirlpool 85C 50g Ekuanot

 

Fermentacja burzliwa

Dodano uwodnione US-05 do brzeczki o temp 16C

po tygodniu podniesiono do 19C

 

Fermentacja cicha 23.12

24.12 dodano 100g Sabro

IMG_20210403_221726_DRO.jpg

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Warka 38. Grapefruit Kveik Ale

 

Parametry:

12,5 BLG,  8 IBU, 5,4%

 

Warzone dnia 29.11.2020

Rozlew 20.12.2020r 

 

Zasyp:

2 kg Pilzneński Viking 44,4 %

2 kg Pszeniczny Viking 44,4 %

0,5 kg Carapils 11,1 %

 

Chmiele:

5g Columbus 2019

 

Dodatki:

100g Łuski ryżowej

 

Stosunek wody do słodu 3:1

69C-65C 75 min

78C  15 min

 

Wydajność zacierania wg. BeerSmith 71%

 

28.11.2020r.

Gotowanie 5 min

Schłodzone do 38C 

Zakwaszanie dodano 40 kapsułek 4LACTI GG lactobacillus rhamosus

 

Gotowanie  50 min 29.11.2020r

5g Columbus 15% AA 50 min

 

Fermentacja burzliwa

Zadano ok 130ml gęstwy kveik Oslo

 

Fermentacja cicha 30.11

1,8 kg grejpfruta (zest i sok)

5 g witaminy c

FG 2,5blg

 

Rozlew 20.12.2020r 

27g cukru w 0,0l roztworu 

10 butelek 0,5l

14,5l do kega 

IMG_20210312_143415_HDR.jpg

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Warka 39. Oatmeal Stout

 

Parametry:

16,2 BLG,  36 IBU, 6,9%

 

Warzone dnia 23.12.2020

Rozlew 23.01.2021r 

 

Zasyp:

3 kg Pilzneński Viking 44,6%

1,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne  22,3%

0,5 kg Carapils 7,4%

0,42 kg Wiedeński Viking 6,3%

0,2 kg Carawheat 3%

0,2 kg Caraaroma 3%

0,3 kg Brown malt 4,5%

0,3 kg Carafa II Special 4,5%

0,3 kg Chocolate wheat 4,5%

 

Chmiele:

25g Columbus 2019

 

Dodatki:

50g łuski ryżowej

whirlfloc pół tabletki

 

Stosunek wody do słodu 3:1

69C-66C 90min

78C  15min

 

Wydajność zacierania wg. BeerSmith 77%

 

Przed gotowaniem 13,7 BLG 27,5l

 

Gotowanie 60 min

25g Columbus 15% AA 60min

 

Po gotowaniu 16,7 BLG 24l

 

Fermentacja burzliwa

Dodano gęstwę US-05 z warki 37.do brzeczki o temp 18C

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Posted (edited)

Warka 40. Hazy Rye Grodziskie

 

Parametry:

10,5 BLG, 25 IBU, 4%

 

Warzone dnia 25.03.2021

Rozlew 03.04.2021

 

Zasyp:

1,5 kg pszeniczny wędzony dębem Weyermann 42,9%

1 kg Pszeniczny Viking 28,6%

1 kg Żytni Viking 28,6%

 

Chmiele:

20g Iunga 2020

50g Oktawia2020

 

Dodatki:

4g Siarczan magnezu

6ml/8ml kwasu fosofowego 75%  zacier/woda wysładzanie

120g Łuski ryżowej

4g Wit C

 

Stosunek wody do słodu 5,5:1

68C-62C 50 min

62-78C  15 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 92%

 

Przed gotowaniem 9,4 BLG 26l

 

Gotowanie  60 min 

20g Iunga 60 min

0,5 tabletki whirlfloc 7min

Whirlpool 

50g Oktawia 80C

 

Po gotowaniu 10,5 BLG 21l

 

Fermentacja burzliwa

Zadano uwodnione drożdże lallemand new england

25.03. 18C

27.03. 19C

29.03. 20C

31.03. przeniesiono do temperatury pokojowej 21C-23C

FG 3BLG

 

Rozlew 03.04.2021

20 butelek 58g cukru 250ml roztworu nagazowanie wg BS3 2,4 vol

 Wydajność całkowita 83%

IMG_20210404_180936194.jpg

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Warka 41. Hazy Polish IPA

 

Parametry:

15,9 BLG, 35 IBU, 7,5%

 

Warzone dnia 03.04.2021

Rozlew 16.04.2021

 

Zasyp:

2,5 kg Pale Ale Soufflet 50%

1 kg Pszeniczny Soufllet 20%

0,5 kg Carapils 10%

1 kg Płatki owsiane błyskawiczne 20%

 

Chmiele:

30g Iunga 2020

100g Izabella 2020

100g Zula 2020

 

Dodatki:

Zamiast zwykłej wody wykorzystano wodę brzozową. Miała 1blg co zawyża wydajności.

8g Siarczan magnezu

5ml/8ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

80g Łuski ryżowej

 

Stosunek wody do słodu 3,4:1

69C-65C 60 min

65-78C  10 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 93%

 

Przed gotowaniem 13,6 BLG 25l

 

Gotowanie  60 min 

30g Iunga 60 min

Whirlpool 

50g Izabella 80C

 

Po gotowaniu 15,9 BLG 20l

 

Fermentacja burzliwa

Gęstwa Lallemand new england ok 160ml

04.04 18C

06.04 19C

07.04 20C

12.04 pokojowa 22C-23C dodano 50g chmielu Izabella

13.04 dodano 100g chmielu Zula

 

Fermentacja cicha 

pominięta

 

Rozlew 16.04.2021

ok 18l gotowego piwa

10 butelek 0,5 nagazowanie wg BS3 2,1

reszta w kegu

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Warka 42. Dry Stout

 

Parametry:

12 BLG, 32 IBU, 5,1%

 

Warzone dnia 17.04.2021

Rozlew  08.05.2021r

 

Zasyp:

3 kg Pale Ale Soufflet 70%

0,8 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 18,4%

0,5 kg Pszenica czekoladowa 11,6%

 

Chmiele:

30g Iunga 2020

 

Dodatki:

1g gipsu piowarskiego do zacierania

1ml/6ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

 

Stosunek wody do słodu 3,5:1

66C-60C 60 min

60-78C  10 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 95,6%

 

Przed gotowaniem 13,6 BLG 25l

 

Gotowanie  60 min 

30g Iunga 60 min

 

Po gotowaniu 12 BLG 24l

 

Fermentacja burzliwa

Uwodnione lallemand nottingham

17.04 18C zadano

 

Fermentacja cicha  

01.05.2021r

6,5 BRIX  to jest 3BLG

 

 

Rozlew 08.05.2021

ok 22l gotowego piwa

30 butelek 0,5 nagazowanie wg BS3 1,96

1 butelka 1l szybkie nagazowanie w lodówce

reszta w kegu ok 7l

FG 2,5BLG

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Warka 43A. Grodziskie 

43B. Świerkowe Grodziskie

 

Parametry:

 7,6 BLG, 23 IBU, 3%

 

Warzone dnia 01.05.2021

Rozlew 19.05.2021 43A

25.05.2021  43B

 

Zasyp:

3 kg pszeniczny wędzony dębem Weyermann 100%

 

Chmiele:

20g Iunga 2020

20g Oktawia 2020

 

Dodatki:

6g Siarczan magnezu

4g Gips piwowarski

2,5g Sól

0ml/10ml kwasu fosofowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

0.5tab Whirlfloc

300g młodych pędów świerku

150g gałązek świerku

 

Stosunek wody do słodu 3,33:1

69C-62C 60 min

62-78C  10 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 80,1%

 

Przed gotowaniem 6,1 BLG 29l

 

Gotowanie 60 min 

20g Iunga 60 min

20g Oktawia 0 min

0,5 tabletki whirlfloc 7 min

 

Po gotowaniu 24,5l 7,6BLG

 

Fermentacja burzliwa 

Dodano 100ml (10 łyżek) gęstwy lallemand nottingham

 

Fermentacja cicha 

18.05.2021r

4 BRIX  to jest 1,9BLG

 

po pierwszym rozlewie zostało 14l piwa

20.05 150g młodych pędów świerku zagotowane w 250ml wody 5 dni

22.05 150g młodych pędów świerku zagotowane w 250ml wody 3 dni

 

Rozlew

19.05.  43A

20 butelek podstawki 250ml roztworu 67g cukru nagazowanie wg BS3 2,5

 

25.05.  43B

150g gałązek gotowano 10min w 500ml wody. Wodę tą wykorzystano do rozpuszczenia cukru na refermentacje.

28 butelek 0,5l roztworu 75g cukru nagazowanie wg BS3 2,3

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Warka 44. Barley Wine

 

Parametry:

 26 BLG, 54 IBU, %

 

Warzone dnia 18.05.2021

Rozlew 

 

Zasyp:

6,6 kg Pale Ale Soufflet 82,5%

0,5 kg Carapils 6,3%

0,5 kg Abbey 6,3%

0,3 kg Special W 3,7%

0,1 kg Caraaroma 1,3%

 

Chmiele:

30g CTZ 2019

 

Dodatki:

2g Sól

5ml/5ml kwasu fosofowego 75%  zacier/woda wysładzanie

0.5tab Whirlfloc

 

Stosunek wody do słodu 2,5:1

67C-62C 70 min

62-78C  10 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 74,7%

 

Wysładzanie do mementu uzyskania

Przed gotowaniem 20l 20,6 BLG

 

Gotowanie 60 min 

30g CTZ 60 min

0,5 tabletki whirlfloc 5 min

 

Po gotowaniu 15l 26BLG

 

Fermentacja burzliwa 

Zadano ok 200ml gęstwy lallemand nottingham

0. 18.05 15°C

2. 20.05 15,5°C

6. 24.05 16°C 9°BLG

7. 25.05 17°C

9. 27.05 18°C

12. 30.05 19°C

13. 01.06 20°C

15. 03.06 pokojowa

25. 14.06 pokojowa 7,5°BLG

 

 

Fermentacja cicha 21.06,2021 7,2°BLG

dodano 100g kostek z beczki po burbonie macerowanych w burbonie 50% 200ml

co daje +0,5% czyli 11,6%

leżakowanie w kegu. ok 14l ciśnienie dobito do 1 bara

 

Rozlew

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Warka 45. Hefeweizen

 

Parametry:

 11,7 BLG, 11 IBU, 4,8%

 

Warzone dnia 03.06.2021

Rozlew 14.06.2021r

 

Zasyp:

2 kg Pszeniczny Soufflet 50%

2 kg Pale Ale Soufflet 50%

 

Chmiele:

10g Iunga 2020

 

 

Dodatki:

8ml/9ml kwasu fosofowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 100g Łuski ryżowej

 

Stosunek wody do słodu 3,75:1

69C-63C 60 min

63-78C  10 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 73%

 

Przed gotowaniem 9,3 BLG 23l

 

Gotowanie 60 min 

10g Iunga 60 min

 

Po gotowaniu  11,9 BLG 18,5 l

 

Fermentacja burzliwa 

Dodano 1l starter 8 Brix FM41 korekta gęstości początkowej 11,7 BLG

 

Fermentacja cicha 

pominięto

 

Rozlew

14.06 18,5l do kega

zebrano 2 słoiki 0,9l gęstwy

FG 2,9 BLG

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Warka 46. Hefeweizen z Kafirem

 

Parametry:

 11,4 BLG, 15 IBU, 4,7%

 

Warzone dnia 19.06.2021

Rozlew 

 

Zasyp:

2 kg Pszeniczny Soufflet 50%

2 kg Pilzneński Viking 50%

 

Chmiele:

10g Iunga 2020

 

 

Dodatki:

4ml/9ml kwasu fosofowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 50g Łuski ryżowej

5g ciętych liści kafiru

 

Stosunek wody do słodu 4,25:1

69C-63C 60 min

63-78C  10 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 60%

 

Przed gotowaniem 9 BLG 21l

 

Gotowanie 60 min 

10g Iunga 60 min

5g liści kafiru 5min

 

Po gotowaniu  11,4 BLG 16 l

 

Fermentacja burzliwa 

dodano ok 200ml gęsty FM41

19.06 18C

20.06 18-22

21.06 22-24

22.06 pokojowa

 

Fermentacja cicha 

pominięto

 

Rozlew 04.07.21

15l do kega

 

FG 2,55BLG

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Warka 47. Wit Grodziskie 

 

Parametry:

10,2 BLG, 11 IBU, 4,6%

 

Warzone dnia 03.07.2021

Rozlew  21.07.2021

 

Zasyp:

3,5 kg pszeniczny wędzony dębem Weyermann 100%

 

Chmiele:

10g Iunga 2020

 

Dodatki:

5ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 150g Łuski ryżowej

0.33tab Whirlfloc

20g curacao

15g kolendry indyjskiej

5g Witaminy C

 

Stosunek wody do słodu 4,6:1

69C-65C 45 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 91 %

 

Przed gotowaniem 8,8 BLG 26l

 

Gotowanie 60 min 

10g Iunga 60 min

0,5 tabletki whirlfloc 7 min

20g curacao 5min

15g kolendry 5min

 

Po gotowaniu 21l 10,2BLG

 

Fermentacja burzliwa 

Dodano 1 opakowanie lallemand nottingham w 18C

03.07 18C

08.07 19C

09.07 20C

10.07 pokojowa

 

Fermentacja cicha 10.07 

5g Witaminy C

FG 1,4 BLG

 

Rozlew 21.07.2021

40 butelek 500ml 

121g cukru w 250ml roztworu nagazowanie 2,5vol wg BS#

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Warka 48.  Grodziskie z pieprzem syczuańskim

 

Parametry:

10,6 BLG, 20 IBU, 5,1%

 

Warzone dnia 10.07.2021

Rozlew 

 

Zasyp:

3,5 kg pszeniczny wędzony dębem Weyermann 100%

 

Chmiele:

15g Iunga 2020

10g Lubelski 2020

 

Dodatki:

5ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 150g Łuski ryżowej

0.33tab Whirlfloc T

30g pieprzu syczuańskiego

5g Wit C

 

 

Stosunek wody do słodu 4,6:1

69C-64C 50 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 86 %

 

Przed gotowaniem 8,4 BLG 26l

 

Gotowanie 60 min 

15g Iunga 60 min

10g Lubelski 10 min

1/3 tabletki whirlfloc 5 min

30g pieprzu Syczuańskiego

 

 

 

Po gotowaniu 21l 10,6BLG

 

Fermentacja burzliwa 

Dodano 12 łyżek gęsty  lallemand nottingham w 17C

image.png.620d32b32cdd4da86c57ed3e8ee51006.png

 

Fermentacja cicha 19.07

pomiar  1,8 BLG

5g Wit C

 

Rozlew 26.07

129g cukru w 500ml roztworu nagazowanie wg BS3 2,6vol 

40 butelek srebrne kapsle

FG 1 BLG

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Warka 49.  Grodziskie z kwiatem akacji

 

Parametry:

9,8 BLG, 20 IBU, %

 

Warzone dnia 19.07.2021

Rozlew 

 

Zasyp:

3,44 kg pszeniczny wędzony dębem Weyermann 100%

 

Chmiele:

15g Iunga 2020

10g Lubelski 2020

 

Dodatki:

5ml/5ml kwasu fosfowego 75%  zacier/woda wysładzanie

Ok 150g Łuski ryżowej

0.33tab Whirlfloc T

230g kwiatu akacji

 

 

Stosunek wody do słodu 5,2:1

69C-65C 55 min

 

Wydajność zacierania wg BS3 89,6 %

 

Przed gotowaniem 8,3 BLG 27l

 

Gotowanie 60 min 

15g Iunga 60 min

10g Lubelski 10min

1/3 tabletki whirlfloc 7 min

230g kwiatów akacji 7min

 

Po gotowaniu 21l 9,8 BLG

 

Fermentacja burzliwa 

Dodano 12 łyżek gęsty  lallemand nottingham w 17C

image.png.de583c744ad516d92277447842d9da17.png

 

Fermentacja cicha 

 

 

Rozlew

Edited by macq21
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.