Jump to content

Recommended Posts

Cześć! Na wstępie pozdrawiam całe zacne grono zgromadzonych tu piwowarów domowych - szacunek za pasję, pomysłowość i tę nutę szaleństwa, której potrzeba do zrobienia czegoś wyjątkowego :)

 

Parę słów o mnie: mieszkam we Wrocławiu, a piwowarstwem domowym zainteresowałem się w maju tego roku, samym piwem interesuję się już 10 lat. Mam za sobą 4 warki (hefeweizen, belgian blond, fruit saison i american wheat), z zacierania, rzuciłem się od razu na głęboką wodę :). Kolejne już zaplanowane, jednak na pierwszym miejscu jest moja żona i niespełna roczny synek.

 

Jestem pod wrażeniem treści, które zamieszczacie tu na forum - to olbrzymia kopalnia wiedzy i pomysłów, na które nigdy sam bym nie wpadł. Do tej pory czytałem to forum i wiki jako niezarejestrowany użytkownik, jednak mając możliwość pytania osób bardziej doświadczonych ode mnie na pewno więcej się nauczę. Z góry dziękuję za tę potężną dawkę inspiracji, która pomoże mi się rozwijać jako piwowar domowy.

 

Stwierdziłem również, że chcę się sprawdzić od razu na konkursach piwowarskich - niektórzy może powiedzą, że to za wcześnie, że należy najpierw potrenować, ale wydaje mi się, że nawet metryczka eliminacyjna to dawka wiedzy i nauka na przyszłość odnośnie danego stylu - a chciałbym wypróbować ich jak najwięcej.

 

Udanego warzenia!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!

 

Miałem zakładać oddzielny wątek, ale w sumie u pjotera44 odnajduję sporo podobieństw, więc przyłączę się do powitania tutaj!

Też jestem z Wrocławia, próby z piwowarstwem domowym zaczęły się u mnie na początku czerwca - COVIDowy nadmiar czasu był bodźcem, bo przymierzałem się od lat.

 

Od razu podziękuję Wam wszystkim, którzy aktywnie udzielacie się na forum - Wasze doświadczenia dla mniesą bezcenne!

 

Przeskoczyłem ekstrakty, przeszedłem od razu do zacierania, mając wcześniej za sobą cydr i tzw. ginger ale - co do efektów, jestem zadowolony, ale nie w pełni usatysfakcjonowany - i chyba tak będzie jeszcze przez parę dobrych warek. Ambitne cele na daleką przyszłość - lambic, flanders red ale, american barleywine. Na razie na koncie (american) pale ale z nadmiernie estrowym profilem przez upały... Ale styropianowa lodówka już gotowa.

 

Do zobaczenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.