Jump to content
lukasz001

Fermentacja piwa pszenicznego

Fermentacja piwa pszenicznego   

16 members have voted

  1. 1. Przelewać na cichą

    • Tak
      1
    • Nie
      15


Recommended Posts

Witam nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na temat fermentacji dla piwa pszenicznego. 9 dni temu zrobiłem warkę pszenicznego 25L gęstość po schłodzeniu 12 BLG dodałem drożdże M-36 w 24 °C.  Piwo było 9 dni (8,5 dnia) na fermentacji burzliwej w 19-20 °C aktualnie mam 4 BLG i nie wiem czy powinienem do końca (2-3 tygodnie ) trzymać z drożdżami  i póżniej prosto do butelek czy lepiej teraz (po 9 dniach) przelać na cichą i tutaj wiele opinii 
1 - nie przelewać na cichą bo pszeniczne 
2 - przelewać i sprawdzać codziennie czy BLG spada
Proszę o pomoc czy powinienem przelewać na cichą czy pozostawić ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zostawił w jednym pojemniku do rozlewu. zmierzył za tydzień i jeśli się nie zmieni myślał o rozlewie.

BTW na tych drożdżach to pszeniczniaka raczej nie uzyskasz/ uzyskałeś. Pszeniczny golden ale brzmi ciekawie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupowałem zestaw słodów i chmieli bez drożdży i takie były sugerowane ponieważ nie miałem wtedy jak dostać FM 41 Gwoździe i Banany, a jest to moja pierwsza pszenica na następny raz kupię FM 41 Gwoździe i Banany

Dziękuję za odpowiedz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, lukasz001 napisał:

takie były sugerowane

Daj proszę linka, bo to dość dziwna sugestia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj kupiłem zestaw https://spiritferm.biz/pl/p/Zestaw-surowcow-ARES-Belgijska-Pszenica-12Blg-25L/1894 

Sugerowane drożdże:
- Safbrew WB-06,
- MJ M20 Bavarian Wheat,
- MJ M21 Belgian Vit,
- MJ M36 Liberty Bell,
- Safale S-04,
- FM 41 Gwoździe i Banany,


i widziałem, że może te drożdże maja podane do piw "ale, pale ale, ipa, golden ale, bitter." ale specjalnie nie chciałem ingerować aby nie zepsuć pierwszej warki, więc wolałem brać wszystko co zostało zasugerowane. Następnym razem już będę bardziej weryfikował zakupy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, lukasz001 napisał:

Tutaj kupiłem zestaw https://spiritferm.biz/pl/p/Zestaw-surowcow-ARES-Belgijska-Pszenica-12Blg-25L/1894 

Sugerowane drożdże:
- Safbrew WB-06,
- MJ M20 Bavarian Wheat,
- MJ M21 Belgian Vit,
- MJ M36 Liberty Bell,
- Safale S-04,
- FM 41 Gwoździe i Banany,


i widziałem, że może te drożdże maja podane do piw "ale, pale ale, ipa, golden ale, bitter." ale specjalnie nie chciałem ingerować aby nie zepsuć pierwszej warki, więc wolałem brać wszystko co zostało zasugerowane. Następnym razem już będę bardziej weryfikował zakupy. 

 

Sugeruję zmienić sklep po takiej podpowiedzi... Na takim wyborze drożdży można zrobić przynajmniej 3 diametralnie różne piwa.

O ile fermentacja będzie poprawna, to piwa nie zepsujesz, po prostu nie będzie to "belgijska pszenica", cokolwiek by to nie miało znaczyć ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druga podpowiedź również lekko kontrowersyjna:

Należy dokupić glukozę do przeprowadzenia refermentacji w butelce.

 

Nie przelewaj, zostaw w jednym wiadrze do końca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za podpowiedzi. Pozostawiłem w jednym wiadrze pod koniec tygodnia sprawdzę gęstość dodatkowo mam 500 ml brzeczki początkowej z drożdżami więc porównam czy w zmiennych warunkach zeszło do tego samego lub bardzo zbliżonego BLG co w wiadrze. Jeśli chodzi o sklep to będę już bardziej zwracał uwagę jeszcze raz dzięki 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, tortoise napisał:

Druga podpowiedź również lekko kontrowersyjna:

Należy dokupić glukozę do przeprowadzenia refermentacji w butelce.

 

Nie przelewaj, zostaw w jednym wiadrze do końca.

Dlaczego kontrowersyjna? Akurat glukozy używa się do refermentacji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Suchejroo napisał:

Akurat glukozy używa się do refermentacji

Ale równie dobrze możesz użyć cukru białego buraczanego dostępnego w każdym domu (albo u sąsiada).

Pisałem z @lukasz001 na ten temat i założyłem, że "belgijska pszenica" to witbier (na co wskazują dodatki), wtedy sugerowanie trzech szczepów weizenowych, dwóch ejlowych i jednego witbierowego to srogi żart sklepu IMO. Ale potem doczytałem, że przymiotnik "belgijski" otrzymują w tym sklepie zestawy oparte na słodach Castlemaltig. Specyficzne podejście nie powiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Suchejroo napisał:

Dlaczego kontrowersyjna? Akurat glukozy używa się do refermentacji :)

Tak jak pisze @zasada, glukozę "można", a nie "należy" użyć :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, tortoise napisał:

Tak jak pisze @zasada, glukozę "można", a nie "należy" użyć :) 

dobrze dobrze, ale w zdaniu nie ma nic co było by błędne. Jedynie możemy czepiać się do słowa użytego przez nich i tyle :) nadal jest to poprawne. Raczej jest to zrobione po to by naklonic piwowara do uzywania glukozy i zakupu u nich bo wiadomo cukru nikt nie kupi w takim sklepie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.