Skocz do zawartości

Łuska ryżowa w zasypie od początku zacierania


Rekomendowane odpowiedzi

Czy łuska ryżowa może wnosić jakieś niepożądane skutki typu garbniki, taniny czy cokolwiek innego jeśli jest dodana do zasypu wraz ze słodem na samym początku?

Wszędzie jest głoszone, że  łuskę należy dodać bezpośrednio przed filtracją lub pod koniec zacierania wymieszać z zacierem.

 

Problem polega na tym, że zacieram w kociołku automatycznym Royal Catering (to samo co Klarstein Mundschenk) i obawiam się, że jeśli 100% zasypu będzie w postaci słodu pszenicznego to nici z zacierania bez łuski (zatykanie pompki, fałszywego dna).

 

Robił ktoś w takim kociołku piwo grodziskie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, paulox81 napisał:

Czy łuska ryżowa może wnosić jakieś niepożądane skutki typu garbniki, taniny czy cokolwiek innego jeśli jest dodana do zasypu wraz ze słodem na samym początku?

...

Robił ktoś w takim kociołku piwo grodziskie?

 

 

W moim przypadku, łuska ryżowa nie wniosła ani razu niepożądanych smaków i aromatów.

 

Kiedyś robiłem grodzisza 100% pszenica bez łuski i nie było żadnych problemów z filtracją. Poszła nawet za szybko, bo dość grubo śrutowałem.

 

https://www.piwo.org/forums/topic/26562-wus-brews/?tab=comments#comment-480875

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.