Jump to content
Sign in to follow this  
Wypij

'wszystkożrące' WB-06 ?

Recommended Posts

nastawiłem pszeniczkę z ekstraktów. Początkowe 11Blg, odfermentowało po tygodniu burzliwej do 3Blg a po tygodniu cichej do 2Blg. Areometr bez legalizacji, ale w czystej wodzie pokazuje 0Blg. Czy też zaobserwowaliście tak głębokie odfermentowanie brzeczki przy użyciu drożdży WB-06?

Używając S-04 i ekstraktów tego samego producenta nigdy nie miałem tak głębokiego odfermentowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak i bardzo mnie to zmartwiło. Następnego weizena, po przerwie ferulikowej, chyba od razu podniosę do 72°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie z 12,5 zeszło do 3,5. Przerwy wszystkie zaczynając od 45°C

inna sprawa, że areometr przekłamuje mi o 1°Blg czego nałogowo nie uwzględniam w pomiarach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak i bardzo mnie to zmartwiło. Następnego weizena, po przerwie ferulikowej, chyba od razu podniosę do 72°C.

Dzięki za info i radę. Ja się martwiłem, że może brzeczka złapała jakieś zakażenie czymś żarłocznym a bezobjawowym. Teraz wiem, że trzeba się do tych drożdży dopasować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi też po burzliwej zeszło do 3* a po cichej do 2*.Więc chyba to normalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedna wada tych drożdżaków, jaką zaobserwowałem. Po zaledwie 3 tygodniach od zabutelkowania, strasznie brudzą butelki. Szczególnie denko, gdzie miały kontakt ze szkłem.

 

No i jak na pszeniczne, to bardzo mocno flokulują, piwo jest nieznośnie klarowne jak na weizena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawda, piwo wyszło w wersji Kristall-klar, na szczęście podróż do kolegi spowodowała lekkie poderwanie osadu z dna i już przypominało klasyczną pszeniczkę. Niestety, tylko przypominało. Degustacja nie przyniosła oszałamiających wrażeń smakowych bądź zapachowych. Piwo wyszło:

- bez wyraźnie zauważalnych nut goździkowo-bananowych;

- bardzo wodniste w smaku - widać, że drożdże wyżarły wszystko co się dało.

 

Ogólnie powstał taki gazowany produkt do gaszenia pragnienia w upały, ale bez większej satysfakcji smakowej. Pakuję to w pet-y do szybkiego spożycia bo szkoda kapslownicy.

 

Nie jestem zadowolony z tych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piwo wyszło:

- bez wyraźnie zauważalnych nut goździkowo-bananowych;

U mnie aż tak źle nie jest, zarówno banany jak i goździki sa obecne. Te drugie nawet bardzo, ale to zasługa półgodzinnej przerwy ferulikowej. Także tutaj złego słowa powiedzieć nie dam.

 

- bardzo wodniste w smaku - widać, że drożdże wyżarły wszystko co się dało.

Tu potwierdzam. Ciekaw jestem jakby było, gdyby pominąć przerwę maltozową.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekaw jestem jakby było, gdyby pominąć przerwę maltozową.

Jeżeli robisz 2 przerwy scukrzające np:

 

62-30'

72-30'

 

to jeżeli słód jest dobry, narazasz się na to, że 95% skrobii przerobi się w 62* i na 72* nic nie zostanie. Bezpieczniej jest robić jedna przerwę posrednią, np:

 

68* - 60' (zwykle skrobii nie ma juz po 30')

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli robisz 2 przerwy scukrzające np:

 

62-30'

72-30'

 

to jeżeli słód jest dobry, narazasz się na to, że 95% skrobii przerobi się w 62* i na 72* nic nie zostanie. Bezpieczniej jest robić jedna przerwę posrednią, np:

 

68* - 60' (zwykle skrobii nie ma juz po 30')

Wiem o tym, tylko przy innych drożdżach nie spotkałem się z taką wodnistością. WB-06 są zdecydowanie najbardziej żarłoczne. Dam im jeszcze raz szansę i zatrę

30' w 45°C

30' w 68°C

30' w 72°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znowu odgrzewam stary wątek... wybaczcie :)

 

I jak kopyr zrobiłeś pszeniczniaka według takiej receptury?? Jak wyszedł??

 

Jako następną moją warkę planuję pszenice i się właśnie zastanawiam czy na suchych da się osiągnąć dobry wynik, jeśli się odpowiednio skoryguję zacieranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Znowu odgrzewam stary wątek... wybaczcie :)

 

I jak kopyr zrobiłeś pszeniczniaka według takiej receptury?? Jak wyszedł??

 

Jako następną moją warkę planuję pszenice i się właśnie zastanawiam czy na suchych da się osiągnąć dobry wynik, jeśli się odpowiednio skoryguję zacieranie.

Nie, nie robiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie przy zacieraniu

 

36 st. przerwa zakwaszająca - 30 min

44 st. przerwa ferulikowa - 15 min

52 st. przerwa białkowa - 10 min

64 st. przerwa maltozowa - 20 min

72 st. przerwa cukrująca - do scukrowania, wyszło 20 min

 

odfermentowało na Wb-06 z niecałych 12 do ok. 3 Blg w ciągu tygodnia, temp 20°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Ostatnio u Dori testowaliśmy pszeniczne z dekokcją od Mark33 i choć było ewidentnie przegazowane (błąd polegający na nie zrobieniu fermentacji cichej, Marek musiał kilka razy spuszczać gaz z butelek) to smakowało wszystkim, było nawet zdziwienie że to na WB06.

No chyba że jakos źle postrzegłem wypowiedzi grilowiczów u Dori to poprosze o wyrostowanie wypowiedzi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ostatnio u Dori testowaliśmy pszeniczne z dekokcją od Mark33 i choć było ewidentnie przegazowane (błąd polegający na nie zrobieniu fermentacji cichej, Marek musiał kilka razy spuszczać gaz z butelek) to smakowało wszystkim, było nawet zdziwienie że to na WB06.

Ha! Wiedziałem, że 5°Blg ekstraktu końcowego na WB-06 jest niemożliwe.

 

Co do tych drożdży, to zastanawiam się obecnie nad kompletnym zrezygnowaniem z p. ferulikowej. Zacierać po angielsku 66-68°C i zobaczymy co wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt, drożdże odfermentowują dość głęboko. Po tygodniu burzliwej z 11,5 °Blg zeszło do 2,5 °Blg, co daje odfermentowanie pozorne na poziomie 78%. Takiego wyniku to jeszcze nigdy nie osiągnąłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie popijam pszeniczniaka robionego na WB-06. Jestem z niego zadowolony, w smaku przypomina tego, którego piłem w browarze w Żywcu. Na pewno nie jest idealnie taki. Ale co ważne mi i mojej lubej bardzo smakuje :)

 

28 litrów piwa

Słód pilzneński 2,5 kg

Słód pszeniczny 3 kg

Słód karmelowy Jasny Litovel (Czechy) ? 0,2 kg

Chmiel Lubelski, szyszki/granulat, 35 g

Drożdże: Safbrew WB - 06

 

Zacieranie:

42 C - 30 min - tylko pszenny

po połączeniu z jęczmiennym:

64 C - 30 min

72 C - 30 min

 

chmiele:

(80 min) lubelski ................................. 35 g

 

Receptura z piwo.org troszkę zmodyfikowana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.