Jump to content

Recommended Posts

Czesc

Z 6 kg slodu i 18l wody wyszlo mi tylko 10blg bez wysladzania... Uzywalem slodu z worka 25kg. Wrzucilem 6 kg na wode 68 stopni. Temperatures caly czas kontrolowana  67-68 stopni termostatem boleckiego. Zacieralem cos ponad godzinke. Mash out zrobiony.

Co moglo pojsc nie tak ze wyszlo tak niskie blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śrutowałeś słód?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupilem juz srutowany. Byl polamany I gdzieniegdzie maka. Dodam ze mierzylem refraktometrem. Probowac splawikiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brak wysładzania też na pewno obniża wydajność, ale ogólnie chyba, nie aż o tyle.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysladzaniem przeciez sie jeszcze rozciencza brzeczke. Wyslodzilem 3 litrami wody zeby tlok zrobic i tyle... To sobie uwarzylem... 15 litrow cienkusza... Ehh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydajność możesz podnieść poprzez użycie większej ilości wody do wysładzania i odjęcie jej z zacierania, żeby uzyskać wymaganą objętość po gotowaniu. Użycie całości wody do zacierania mocno obniża wydajność i w zasadzie stosuje się tylko przy bardzo mocnych piwach. Druga sprawa to sprzęt, wydajność może być różna przy różnych typach kadzi zaciernej i sposobach wysładzania. Chociaż twoja wydajność jest na tyle niska (na szybko policzyłem ok. 35%), że nie wiem czy w twoim przypadku nie ma jeszcze jakiegoś problemu. Ja przy mocarzach chyba nie miałem tak niskiej wydajności. Robiłeś już coś na tym sprzęcie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze warzenie na tym sprzecie. Ale nie uzylem calosci wody tylko 1kg/3l tak jak powinno byc. Czemu niby az tak niska wydajnosc?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Kozmo napisał:

Wysladzaniem przeciez sie jeszcze rozciencza brzeczke

Przede wszystkim wymywa się ją z młóta, zamiast wyrzucać. Ja bym wysładzał w takiej sytuacji tym bardziej, potem możesz dłużej gotować, żeby zagęścić. Jeszcze pozostaje sposób wysładzania, o którym nie piszesz.

Sprawdź też sprzęt pomiarowy.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko nie chodzi tu o wysladzanie. Moja brzeczka pierwszorzedna ma 10 blg! Jednak tak mysle i mysle czego tu nie sprawdzilem. A no ogarnalem ze nie srawdzilem czy ten czujnik temperatury pokrywa sie ze zwyklym termometrem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może błąd pomiaru? Zdarz się że w spławiku opadnie skala z podziałką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.