Jump to content

Utrzymanie temperatury fermentującego piwa


Bocien
 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

 

Przymierzam się do kolejnej warki tylko napotkałem pewien problem, a konkretnie w mieszkaniu w którym obecnie przebywam mam za wysoką temperaturę. Łącząc to z obecna porą roku nie jestem w stanie zejść w pomieszczeniu poniżej 24 stopni.

Żeby temu zapobiec szukam jakichś rozwiązań na utrzymywanie stałej i niskiej temperatury fermentacji (głównie piwa górnej fermentacji). Słyszałem o zrobieniu pojemnika ze styropianu i wkładaniu tam butelek ze zmrożona wodą, jednak jestem co do tego trochę niepewny (jak często trzeba wymieniać butelki, czy nie obniżą za bardzo temperatury i tym samym nie przerwą fermentacji).

Stąd pytanie do Was, jakich sposobów Wy używacie oraz jakie uważacie za najbardziej skuteczne?

 

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, Bocien napisał:

Cześć wszystkim,

 

Przymierzam się do kolejnej warki tylko napotkałem pewien problem, a konkretnie w mieszkaniu w którym obecnie przebywam mam za wysoką temperaturę. Łącząc to z obecna porą roku nie jestem w stanie zejść w pomieszczeniu poniżej 24 stopni.

Żeby temu zapobiec szukam jakichś rozwiązań na utrzymywanie stałej i niskiej temperatury fermentacji (głównie piwa górnej fermentacji). Słyszałem o zrobieniu pojemnika ze styropianu i wkładaniu tam butelek ze zmrożona wodą, jednak jestem co do tego trochę niepewny (jak często trzeba wymieniać butelki, czy nie obniżą za bardzo temperatury i tym samym nie przerwą fermentacji).

Stąd pytanie do Was, jakich sposobów Wy używacie oraz jakie uważacie za najbardziej skuteczne?

 

 

Lodówka ze sterownikiem to bardzo dobre rozwiązanie, choć z pewnością droższe niż pudło styropianowe. Co do pudła - przy 24° otoczenia na początku fermentacji trzeba będzie pewnie zmieniać wkłady ze dwa razy na dzień, później spokojnie wystarczy butelka na 24h - przy pierwszych warkach trzeba obserwować, przy kolejnych będziesz wiedział kiedy zmieniać nawet bez patrzenia ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Najtaniej styropianowe pudło lub torba termoizolacyjna. Co do petów musisz sam wypracować metodę.

Moje postępowanie, to na początku maksymalne upchanie torby petami włożenie fermentora i zejście do temperatury np 15-16 stopni i zadanie drożdżami. Dalej wystarczy co 12 godzin wymieniać jeden lub dwa pety, żeby ją utrzymać. Taka żonglerka, ale jak nie zapomnisz, to są minimalne wachania temperatury.

Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, tamtomasz napisał:

Najprostsze rozwiązanie to wybrać drożdże, które to zniosą i dopasować styl do drożdży. Fermentisowe US-05 wytrzymują do 25 stopni (kiedyś podawali do 28)

Na US-05 powyżej 20 stopni masz już wyraźne estry i piwo jest kiepskie.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.